1

Temat: Planowanie w jednostce sektora finansow publicznych

Podlegamy pod ustawę budżetową w której na początku roku mamy okreslone kwoty na konkretne przedmioty zamówienia. Nigdy nie sa to wystarczajace kwoty aby zaspokajały potrzeby na cały rok budżetowy. . Jakie byłyby i sa potrzeby z łatwością określamy. Z szacowaniem  nie ma problemu art. 32-34. Ale w ciagu roku budżetowego mamy kilkanaście korekt planu finansowego w którym dostajemy kasę na dany konkretny przedmiot (który juz wcześniej wystapił i spodziewamy się, że w następnej korekcie też dostaniemy następną kasę , jest to logiczne gdyż musimy funkcjonować i realizować zadania). Od pewnego czasu "zamówienia są be, bo proponują prowadzić postępowania dla danego przedmiotu zamówienia w częściach do wysokości planu finansowego a stosując przepisy wg łącznej planowanej szac. wart. zam. (wg potrzeb). W ten też sposób unikamy zaciągania zobowiazań  ponad wysokość planu finansowego co skutkowałoby przekroczeniem limitów okreslonych w planie fin. (naruszenie dyscypliny finansów publicznych). Nam wydaje się to logiczne ale spotykamy się z oburzeniem niektórych wnioskujacych, którzy jak twierdza maja z tego powodu dużo więcej roboty i musza ciagle czuwać, kiedy maja wystapić z następnym wnioskiem o wszczęcie następnej części zamówienia. Może przedyskutowalibyśmy to np. na dostawie materiałów biurowych, wiemy ile potrzebujemy na dany rok (szacunkowo) i jest to wartość pow. 14000 e, od razu nie mamy kasy tylko jest na ten dawkowana korektami.  Stoję na stanowisku, że w tej sytuacji nie mogę puszczać zamówienia bez stosowania ustawy bo kwota wynikajaca z planu finansowego jest mała. W moim odczuciu jest to podział zamówienia ... Jak prawidłowo postępować aby wilk był syty i owca cała.

2

Odp: Planowanie w jednostce sektora finansow publicznych

lido napisał/a:

Jak prawidłowo postępować aby wilk był syty i owca cała.

Nic twórczego nie wymyśle. Jedyne rozwiązanie to zapewnienie sobie od razu w budżecie środków w niezbędnej wysokości - w innym przypadku trzeba tonąć w postępowaniach tak jak napisałaś.

3

u mnie jest podobnie, na twoim miejscu zrobiłabym 1 przetarg na cały rok. wyszacowałabym wartosc i asortyment biurowych na podstawie roku ubiegłego. w umowie, którą zawrzesz z Wykonawcą dałabym zapis, ze "Zamawiający zastrzega sobie prawo realizacji zamówienia opisanego niniejszą umową, zgodnie ze swoimi potrzebami i nie wykorzystywania całej kwoty umowy. Wykonawca nie ma prawa do dochodzenia od Zamawiającego żadnych roszczeń  z tego tytułu." ponadto we wniosku rozpoczynającym procedurę na którym księgowa zabezpiecza środki wpisałabym: Na realizacje niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego zabezpiecza się środki finansowe w wysokości ????????? zł. z zastrzeżeniem, że realizacja umowy zawartej w wyniku niniejszego postępowania nastąpi zgodnie z aktualnymi potrzebami i możliwościami finansowymi.
Jak dotąd, zadna kontrola sie do tego nie przyczepiła.
Inaczej moznaby się zaorać przetargami.

4

Zapewnienie środków w budżecie na całość przedmiotu zamówienia - gdzie ty żyjesz Marko? A teraz mam problem, którego się spodziewałam i znam na niego odpowiedź ale chciałabym posłuchać waszych opini. Postępowanie na te materiały biurowe jedno mamy unieważnione a jesteśmy przed ogłoszeniem następnego a przychodzi człowiek z zaopatrzenia i mówi, że on potrzebuje dzisiaj, jutro najpóźniej kupić po kilka sztuk z występujacego w przetargu asortymentu. Będzie to zakup za około 8000 zł. I co mamy mu odpowiedzieć? czy może kupić bez stosowania ustawy? wartość przedmiotu zamówienia mamy powyżej 14000 e w przetargu,

5

lido napisał/a:

Zapewnienie środków w budżecie na całość przedmiotu zamówienia - gdzie ty żyjesz Marko?

Na pomorzu gdańskim - tyle Ci musi wystarczyć tongue .

lido napisał/a:

czy może kupić bez stosowania ustawy? wartość przedmiotu zamówienia mamy powyżej 14000 e w przetargu,

Opcje są nawet 2 - kupić z 4.8 albo z WR - różnie do tego ludzie podchodzą wink
Zarzutu dzielenia nie dostaniesz bo przetarg zrobisz. smile

6

do wolnej ręki nie spełniam przesłanek, musiałabym mocno naciągać w kierunku 67 ust 1 pkt 3
a 4.8 - no nic innego nie pozostaje

7

w sytuacji kiedy zrobiłam przetarg a nie udał się z przyczyn niezaleznych od zamawiającego kupuję minimalna ilość tego czegoś (art. 4 pkt 8) dla zapewnienia ciągłości pracy do momentu rozstrzygnięcia kolejnego postępowania i zawarcia nowej umowy. na takie okoliczności powołuję się w uzasadnieniu zakupu.

8

dziwię się Lido że takich korekt w budżecie nie zakwestionowało wam RIO, chyba coś nie tak z tym waszym szacowaniem
jeżeli szacujesz zakup n na kwotę np. 100 000 to musisz tyle zaplanować w budżecie ale to wcale nie znaczy że musisz mieć fizycznie te pieniądze w momencie wszczęcia postępowania - robisz powiedzmy przetarg i opisujesz jak, kiedy ma być dostarczony towar - w zalreżności od tego jakie są potrzeby i kasa - albo robisz kilka przetargów tak jak pozwalają to śr. fin. ale żeby robić korekty budżetu pomimo że wiedzieliście o niedoszacowaniu  - to  taki lekki przekręt

9

ja myślę, że to nie chodzi o to, że lido źle oszacował, tylko na cięciach budżetowych tzw. "oszczędnościach" na wstępie, to funkcjonuje w budżetówce, chociaż nie wiem czemu to ma służyć, a potem nie wiadomo skąd środki się znajdują a najczęściej pod koniec roku

10

agataanna napisał/a:

lido źle oszacował

oszacowała

11

sorry lido:/

12

Tak prawdę mówiąc to nie przedstawiłam sytuacji do końca. Wszystko to rozumię o czym piszecie (Agato, Danaug) i przyznaję rację ale nad nami zamówieniami w moim przypadku istnieje jeszcze Decyzja MSWiA nr 182 z dnia 27 września 2006 r. (+ zmiana) w sprawie wprowadzenia do stosowania wytycznych dotyczących planowania zam. publ. .....

13

Agato sytuacja coś koło tej co opisałaś. Bazujemy na dużym doświadczeniu i przedmiot o wartości do 14000 euro (zgodnie z planem finan.) nie wymyka się nam dzięki art. 4.8. Jak w takim przypadku zdrowo planować i postępować?

14

ja na szczęście mam dobre układy z "finansami", razem planujemy, kontrolujemy wydatki
jest przepływ informacji, dobre relacje w firmie z odpowiednimi działami to połowa sukcesu. Życzę Ci tego.

15

To nie chodzi o układy z finansami

16

wiem lido, ale to też ważne, powiedziałabym bardzo, ja na początku roku już wiem co dostanę na cały rok do wydatkowania( i nie jak to się ma do planów grudniowych) planujesz według potrzeb a potem postępujesz według środków,