1

Temat: Za zgodność z oryginałem

Oryginał referencji został skserowany i podpisany za zgodność z oryginałem przez wykonawcę. Następnie wykonawca tę kopię zeskanował i podpisał podpisem zaufanym (postępowanie krajowe). Czy dokument ten jest zgodny z rozporządzeniem w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie?

2

Odp: Za zgodność z oryginałem

Jeśli nie masz wątpliwości co do wiarygodności tych referencji, nie robiłbym z tego problemu.

3

Ja nie mam, ale Urząd Marszałkowski ma wątpliwości. Jak rozwiązać wątpliwości kontrolującemu?

4

Jak się domyślam, kontrolującym chodzi o to, że wykonawca przedstawił skan z kopii dokumentu, a nie oryginału... Wyjaśnienia pisałbym poprzez analogę do zrobienia kopii z kopii, jak tutaj https://www.blogprzetargi.pl/kategorie/skladanie-i-otwarcie-ofert/czy-kopia-dokumentu-moze-byc-wykonana-z-kopii-pierwszej-czy-poswiadczenie-za-zgodnosc-z-oryginalem-czynnosc-prawna
Dla mnie paranoją byłoby wzywanie o uzupełnienie referencji z tego powodu. Podobnie jak wzywanie do wyjaśnień przez kontrolujących...

5

Dziękuję

6

absurd jak zwykle kontroli marszałka. Referencja po pierwsze nie musi być oryginałem (wręcz nie powinna) bo jest jedna i może być stosowana na wielu postępowaniach a poza tym jest nie obowiązkowa. Na potwierdzenie nie musi być ona, a zatem może być to dowolny dokument przedstawiony w dowolny sposób a jedynie potwierdzony przez wykonawcę, że jest prawdziwy i zgodny z wymogami zamawiającego. Przerabiałem to parę razu i zawsze w ostnim zadaniu wyjaśnienia wstawiałem: zamawiający nie miał obiekcji co do wiarygodności dokumentu i przedstawioneych w nim potwierdzeń smile