26 (edytowany przez Genesis 2023-03-16 10:18:50)

Odp: Przetarg it - Brak podanie modelu

MIRAS napisał/a:

"Wygrały 3 firmy: A,B,C" O co chodzi z tym "wygrały"?. Zakładam, że zostały "złożone".

Tak można.

Sorry
Mamy 3 oferty
A,B,C
Wygrała oferta A
Ale firma z oferty C (najdroższej) napisała pismo o odrzuceniu oferty A i B gdyż nie spełnia wymagań, ale oferta C przekracza budżet założony o ok 55%
I stąd to pytanie.

27

Genesis napisał/a:
MIRAS napisał/a:

"Wygrały 3 firmy: A,B,C" O co chodzi z tym "wygrały"?. Zakładam, że zostały "złożone".

Tak można.

Sorry
Mamy 3 oferty
A,B,C
Wygrała oferta A
Ale firma z oferty C (najdroższej) napisała pismo o odrzuceniu oferty A i B gdyż nie spełnia wymagań, ale oferta C przekracza budżet założony o ok 55%
I stąd to pytanie.

Najpierw trzeba zweryfikować czy oferty A i B na pewno podlegają odrzuceniu i dać im szansę na złożenie uzupełnień/wyjaśnień o ile to możliwe. Firmy często na siebie donoszą, ale nie zawsze mają rację.

28

Oferta A i B ma za niską (znacząco o jakieś 40 000z) cenę co do produktu
Sa uzasadnione obawy że to nie jest ta wersja produktu zgodna z opisem

Czyli trzeba teraz zwrócić się do tych firm(z oferty A i B) o wyjaśnienie  ?

29

Tak, obowiązkowo trzeba wyjaśnić wszelkie wątpliwości.

30

Jeżeli mamy takie pismo, czy firmy A i b Muszą teraz podać specyfikacją produktu do wyjaśnienia?

31 (edytowany przez marekw2 2023-03-17 10:45:02)

O tym czy w ogóle firmy A i B mają cokolwiek wyjaśniać i w jakim zakresie to Wy decydujecie. Na uzasadnione wezwanie o potwierdzenie prawidłowości wyceny (powołanie się na pismo wykonawcy C to zbyt mało) Wykonawcy A i B mogą wam dostarczyć kalkulację np typu:
Zestaw komputerowy spełniający wymagania postawione przez zamawiającego w załączniku 1a  -cena jednostkowa xxxxx zł. itd.
Tak jak już wyżej ktoś pisał to czy na tym etapie dowiesz się, że Wykonawca dostarczy Wam sprzęt powiedzmy Della, czy też składaki złożone w garażu u szwagra nic Ci nie daje, nie masz podstawy do odrzucenia takiego Wykonawcy. W załączniku 1a podałeś minimalne parametry jakie ten sprzęt ma spełniać i to jest punkt odniesienia. Jeżeli przy odbiorze okaże się, ze sprzęt któregoś z parametrów nie spełnia to odmawiasz odbioru.
Poniżej linki do rekomendacji Prezesa UZP dotyczące opisów PZ na elementy będące przedmiotem Waszego postępowania. To trochę wiąże ręce Zamawiającym i prowadzi właśnie do takich sytuacji jak Twoja.

https://www.gov.pl/web/uzp/rekomendacje-dotyczace-zamowien-na-zestawy-komputerowe-marzec-2021
https://www.gov.pl/web/uzp/rekomendacje-dotyczace-zamowien-publicznych-na-systemy-informatyczne

32

Firma A i B przysłała oferty na  licencje system, ale niezgodne najprawdopodobniej  z wymaganiami i firma C się dopatrzyła tego
Firma A i B Dana na licencje rażąco niską cenę
Czy możemy napisać do tych firm o wyjaśnienie, jakie to jest produnt (licencja)?

33 (edytowany przez marekw2 2023-03-17 11:25:13)

Na jakiej podstawie stwierdziliście tą rażąco niską cenę. Jeżeli tak jest w rzeczywistości musicie wezwać ich do wyjaśnienia sposobu wyliczenia ceny. W tym wezwaniu możesz poprosić o wskazanie konkretnych licencji ale jak wam nie podadzą to nic nie zrobicie. Pamiętaj o tym co pisałem wyżej. Wykonawca ma dostarczyć towar odpowiadający opisowi zawartemu w SWZ i ogłoszeniu, producent nie ma znaczenia.
Co to znaczy niezgodne "najprawdopodobniej" to nie firma C lecz Ty masz to ocenić.

34

Firma A już się wycofała, podejrzewam, że taka sama sytuacja będzie w firmą B
Poprosiliśmy o wyjaśnienie firmę B

35 (edytowany przez Genesis 2023-04-26 09:50:35)

Witam
Jeszcze raz przystępujemy do przetargu
Tym razem
Po wygraniu oferty wykonawca jest zobowiązany do dostarczenia  opisu  sprzętu:dokładnego  modele  wraz ze specyfikacją od producenta
Zamawiający żąda, aby Wykonawca do oferty załączył informację na temat nazwy producenta sprzętu, typu i modelu, oraz kartę katalogową potwierdzającą spełnienia wymogów zapisów OPZ
Wykonawca ma obowiązek w załączniku 1B podać  nazwy i parametry oferowanych urządzeń

W umowie musi być zawarta OPZ - wymogi
Przetarg ma być podzielony na 3 zadania:

Mam pytanie
Czy zapis odnośnie procesora jest zgodny
"Równoważny wydajnościowo
(12 rdzeni, 20 wątków,  25 MB cache) oraz Osiągający min 31,160 w teście PassMark z 25.04.2023 "

36 (edytowany przez Olek 2023-04-26 12:15:44)

Genesis napisał/a:

Witam
Mam pytanie
Czy zapis odnośnie procesora jest zgodny
"Równoważny wydajnościowo
(12 rdzeni, 20 wątków,  25 MB cache) oraz Osiągający min 31,160 w teście PassMark z 25.04.2023 "

Zbyt mocno wchodzisz w architekturę wewnętrzną procesora. Jak robiłem przetargi na sprzęt komputerowy (przyznaję, od jakichś 3 lat już nie robię) ograniczałem się do punktów PassMark.
Poczytaj: https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/dobr … arzec-2021

PS. Pass Mark zmienia się niemal codziennie więc zapisz sobie ranking jeżeli jeszcze to możliwe.

37 (edytowany przez Genesis 2023-04-26 14:23:06)

Jeżeli się ograniczę tylko do punktów Passmark, wtedy muszę podaneć Osiągający min 31,160 w teście PassMark z 25.04.2023
Ale czy się nie okaże, że np wieksza punktacja bedzie miała mniej wydajny procesor
Czy np bezpieczniejszy jest test BAPCO SYSmark2018 np dla komputera Intel I7 12700 12 rdzeni,20 wątków
16 GB pamięci to Overall Perfomance = 2372
mogę podać
Procesor - Równoważny wydajnościowo lub w teście BAPCO SYSmark2018 Overall Perfomance = min.:2372 punktów

Przedstawiciel firmy mnie ostrzegł, że nie mogę podawać parametrów które sugereje jedną firmę, ale skąd mogę wiedzieć to to tylko ten produkt osiąga takie paramentry
Jeżeli nie podaje danych typu wymiary, waga

Czy taki test sie zmiania codziennie (czy musze go zapisywać)? chodzi o test BAPCO SYSmark2018

38

Genesis napisał/a:

Jeżeli się ograniczę tylko do punktów Passmark, wtedy muszę podaneć Osiągający min 31,160 w teście PassMark z 25.04.2023
Ale czy się nie okaże, że np wieksza punktacja bedzie miała mniej wydajny procesor

Co do zasady te testy działają w ten sposób, że im bardziej wydajny procesor tym więcej punktów.

Genesis napisał/a:

Czy np bezpieczniejszy jest test BAPCO SYSmark2018 np dla komputera Intel I7 12700 12 rdzeni,20 wątków
16 GB pamięci to Overall Perfomance = 2372
mogę podać
Procesor - Równoważny wydajnościowo lub w teście BAPCO SYSmark2018 Overall Perfomance = min.:2372 punktów

Tak, możesz podać taki test. Zgodnie z wytycznymi UZP sprzęt komputerowy powinno się raczej opisywać testami wydajności niż parametrami fizycznymi.

Genesis napisał/a:

Przedstawiciel firmy mnie ostrzegł, że nie mogę podawać parametrów które sugereje jedną firmę, ale skąd mogę wiedzieć to to tylko ten produkt osiąga takie paramentry
Jeżeli nie podaje danych typu wymiary, waga

Tutaj zapewne chodzi o opisywanie technologii takich jak technologia Deep Learning Boost (Intel), architektura Zen (AMD), czy konkretny typ gniazda procesora. Jednak zgodnie z wytycznymi nie powinieneś także podawać ilości rdzeni itp. Wydajność jest najważniejsza.
PS. Ja bym głośno nie mówił o rozmowach z "przedstawicielem firmy" wink

Genesis napisał/a:

Czy taki test sie zmiania codziennie (czy musze go zapisywać)? chodzi o test BAPCO SYSmark2018

Nie wiem jak często aktualizuje się ten test. Zapisałbym punktację.

39 (edytowany przez Genesis 2023-04-27 07:32:29)

Czy bezpieczny jest taki opis procesora i pamięci Ram
"procesor i pamięć Ram  osiągająca min. liczbe punktów w teście BAPCO SYSmark2018 Overall Perfomance = min.:2372 punktów"
Czy w tym tescie mogę się tylko  ograniczyć do procesora i pamięci Ram
Oczywiście zaznaczę w przetragu, że tylko dotyczy procesora i Ram 
PS
Sorry za zawracanie głowy, ale dmucham na zimne

40 (edytowany przez Olek 2023-04-27 07:44:39)

Genesis napisał/a:

Czy bezpieczny jest taki opis procesora i pamięci Ram
"procesor i pamięć Ram  osiągająca min. liczbe punktów w teście BAPCO SYSmark2018 Overall Perfomance = min.:2372 punktów"

PS
Sorry za zawracanie głowy, ale dmucham na zimne

W tym teście:https://results.bapco.com/results/bench … Smark_2018 z tego co pamiętam mierzy się wydajność całych zestawów, a więc 2372 punkty to wynik zestawu z konkretną płytą główną, ilością RAM, grafiką itd.

Z kolei ten test: https://results.bapco.com/charts/facet … l/desktop dotyczy samych procesorów, ale wynik od razu wskazywałby na konkretny model.

W Twoim przypadku skorzystałbym z tego testu: https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html .

Dla pamięci też są jakieś testy, ale już nie pamiętam. Ja zawsze wpisywałem np. 16 GB RAM kompatybilnych z zaoferowaną płytą główną. Nie powinno się podawać parametrów typu DDR5 czy częstotliwości.

41

Czyli jeżeli napiszę
"Procesor osiągający minimalną liczbę punktów - 31.160 z dnia ...."

To oferent nie powinien mi zapropowan procesora i punktacji mniejszej - gdyż go na wstępnie odrzucę

Czy test  https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html są archiwa, czy trzeba zgrywać i zamieszczać w przetargu (tak koleżance dawałem)?

42 (edytowany przez Olek 2023-04-27 09:06:19)

Genesis napisał/a:

Czyli jeżeli napiszę
"Procesor osiągający minimalną liczbę punktów - 31.160 z dnia ...."

To oferent nie powinien mi zapropowan procesora i punktacji mniejszej - gdyż go na wstępnie odrzucę

TAK, oferta będzie podlegała odrzuceniu jeżeli procesor będzie miał mniejszą liczbę punktów.

Genesis napisał/a:

Czy test  https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html są archiwa, czy trzeba zgrywać i zamieszczać w przetargu (tak koleżance dawałem)?

Nie wiem czy teraz są archiwa. 3 lata temu nie było. Nie dawałem wyników testów w przetargu. Wykonawcy mieli mi dostarczyć odpowiednie wydruki. Wyniki archiwizowałem dla własnego sprawdzenia.

43

" Strony ustalają na zasadach art. 558 Kodeksu cywilnego, że okres odpowiedzialności z tytułu rękojmi za wady jest równy okresowi gwarancji."

Czy ten zapis nie wyklucza sprzedającym
bo rękojmia to co innego niż gwarancja?

44 (edytowany przez Genesis 2023-05-17 11:27:55)

Z tego co czytam, to rękojmia ma stały okres
"W przypadku rękojmi okres ten regulują przepisy Kodeksu Cywilnego – są to 2 lata (lub 5 lat w przypadku nieruchomości). "
"Rękojmia jest podobnie jak gwarancja odpowiedzialnością sprzedającego za wady produktu. O warunkach reklamacji na podstawie rękojmi nie decyduje jednak sprzedawca. Reguluje je ustawa, a konkretnie przepisy Kodeksu Cywilnego (Art. 556-576). Sprzedawca nie ma więc tutaj dużego „pola manewru”. Musi się podporządkować. Jednym z wyjątków jest sytuacja, w której konsument wiedział o wadzie w momencie zakupu."

Czy by oznaczało, ze taki zapis " Strony ustalają na zasadach art. 558 Kodeksu cywilnego, że okres odpowiedzialności z tytułu rękojmi za wady jest równy okresowi gwarancji." Jest zapisem nie na prawie
Jednak czytam
"§ 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych."

Co oznacza termin "przepisy szczególne"?

Dalej czytam "Bardzo ważną różnicą pomiędzy gwarancją a rękojmią jest termin ich ważności po wymianie wadliwej rzeczy. Rękojmia nie ulega wydłużeniu, jeżeli przedmiot zostanie wymieniony na nowy. Natomiast gwarancja w takim przypadku powoduje, że czas zostaje liczony od początku, od momentu wydania nowej rzeczy."

45

Witam
Czy jeżeli w przetargu mam zapis
"
UWAGA: Wykonawca musi podać nazwy producenta sprzętu, nazwę, typ, model oraz parametry oferowanego urządzenia. W przypadku zapytania o minimalną liczbę punktów w danym teście – oferent proszony jest o podanie liczby punktów."

i oferent nie podał ani producenta sprzętu, ani nazwy
Czy moge na tej podstawie odrzucić dana firmę?
Czy ich wezwać do uzupełnienia dokumtów?
Czy jeżeli tego nie zrobią (uzupełnienie dokumentów, czy wtedy ich mogę odrzucić?