1

Temat: szacowanie zamówienia podobnego

Witajcie,
Czy szacując wartość zamówienia podobnego mogę przyjąć cenę jaką oferuje mi obecnie ten wykonawca, któremu udzielę tego zamówienia, czy raczej muszę oprzeć się o rozeznanie rynku? Przy zamówieniu podstawowym przewidziano na zamówienia dodatkowe 50% wartości zamówienia podstawowego, niech będzie że to 1 000 000 zł. Z badania rynku wychodzi mi teraz 1 500 000 zł, za taki zakres zamówienia jaki bym chciała, czyli powoła tego poprzedniego zamówienia, tak wszystko podrożało. Ten mój Wykonawca jednak chce mi dać za tą samą cenę jednostkową co poprzednio, czyli za 1 000 000 zł zrobi połowę zamówienia podstawowego. Jeśli mam szacować wg. rynku to musiałabym przewidzieć dużo mniejszą ilość, żeby zmieścić się w tych 50-procentach zamówienia podstawowego. A może szacowanie swoją drogą a wartość umowy i ilości z umowy swoją drogą?

2

Odp: szacowanie zamówienia podobnego

Ostatnie zdanie jest prawidłowe. Co innego szacowanie a co innego wartość w podpisanej umowie. Dajesz 50% kwoty Twojego realizowanego zamówienia gdyż tak wcześniej szacowałaś skoro wykonawca się w tym mieści. Natomiast nawet jeśli kwoty byłyby przekroczone to brałbym pod uwagę 50% zakresu mimo - większej kasy.

3 (edytowany przez jazz 2023-04-18 07:08:43)

Dzięki za odpowiedź, ale szczerze mówiąc to trochę dziwne. Cena jaką oferuje mi ten mój wykonawca też jest przecież ceną z rynku, a więc ceną rynkową i jest to przewidywane wynagrodzenie. Wiem też że dokładnie tyle zapłacę i innej wartości w tym zamówieniu nie będzie. Co innego w przetargu, kiedy nie wiem jakie i ile ofert wpłynie, ale tu wiem dokładnie. Po co więc robić takie alpejskie kombinacje? Czy nie lepiej po prostu wpisać że wartość zamówienia to ten 1 mln zł i zakres 50% zamówienia, czyli tyle ile faktycznie będzie umowa? Jak w negocjacjach W. zmieni zdanie i mi podniesie cenę to zmniejszę ilość i i tak zawsze będzie ten 1 mln. Czy ktoś może zarzucić niewłaściwe szacowanie skoro umowa będzie na milion i ja szacowałam na milion? Roztrząsam to, bo muszę to zamówienie zsumować z innym zamówieniem oczekującym (to już będzie w przetargu) i od tego zależy czy ma być na wszystko tryb krajowy czy unijny.

4

To nie to samo (aleś się rozwinęła:) Jeśli użyjemy pojęcie szacowanie - to jest to Twoja wycena zgodnie z prawidłami rynku, a nie wykonawcy, który z racji tego, że już jest w temacie może np. trochę obnizyć na pewne okoliczności, ale to nie będzie szacowanie z należytą starannością rynku. To że mu dasz to znaczy, że dobrze obrałaś taktykę negocjacyjną przed podpisaniem dodatkowych smile - pokazuj się, że pracujesz

5

Zrobimy to badanie rynku, jak zawsze. W zamówieniach niczego nie da się uprościć. Dzięki za pomoc.