1

Temat: Projekt budowlany a zapytanie o cenę

Mam pytanie : widziałam ogłoszenia w których zamawiano wykonanie Projektu budowlanego w trybie zapytanie o cenę czy dopuszcza się taki tryb zamówienia przy tego typu przedmiocie zamówienia?? Proszę o opinię

2

Odp: Projekt budowlany a zapytanie o cenę

można , tylko trzeba to dobrze uzasadnić ponieważ zgodnie z art 10.1 podstawowymi trybami są przetarg nieograniczony oraz przetarg ograniczony smile no i wartośc mniejsza niż progi unijne...

3

projekt budowlany to nie robota budowlana wiec można !

4

TB napisał/a:

projekt budowlany to nie robota budowlana wiec można !

Nie mozna tego trybu stosować zadajac sobie jedno pytanie robota budowlana czy nie. Trzeba postawić drugie: czy usługa lub dostawa jest powszechnie dostępna i czy są dla nich ustalone standardy jakosciowe. I odpowiedź wg UZP: nie. Wiem co mówie bo wybralismy wykonawcę dokumentacji w tym trybie i niestety podczas kontroli Urzędu Wojewódzkiego (zadanie było współfinansowane z funduszy unijnych) jego pracownicy nie uznali nam dokumentacji do kosztów kwalifikowanych, zarzucajac że wykonawca został wybrany zgodnie z przepisami ustawy Pzp. Nie pomogły nasze odwołania, w których pisaliśmy  że śląska izba inżynierów skupia 3500 projektantów którzy to zamówienie są w stanie wykonać. Krótko i zwięźle odpowiedziano: zgodnie z opinią UZP nie jest to usługa powszechnie dostepna o ustalonych standardach jakościowych.

5

ArekS napisał/a:

zarzucajac że wykonawca został wybrany zgodnie z przepisami ustawy Pzp.

???

6

Jednakże, coby miało tgo cokolwiek znaczyć - nie jest to usługa powszechnie dostępna i ZOC nie wchodzi w rachubę.

7

jacek0707 napisał/a:
ArekS napisał/a:

zarzucajac że wykonawca został wybrany zgodnie z przepisami ustawy Pzp.

???

nie został wybrany - omyłka pisarska smile

8

Oczywiście oczywista omyłka pisarska smile

9 (edytowany przez sato54 2008-03-06 07:57:21)

Dziekuje za zainteresowanie tematem ...więc opinię UZP można znależć, która mówi że projekt budowlany nie jest przedmiotem na który stosuje sie ZOC no i dobrze, a jaki można zastosować inny tryb oprócz PN?? i jeśli można mogę poprosić o źródło gdzie mogłabym znaleźć tę opinię UZP?? Dziekuje z góry dziękuję

10

a ja uważam,że biorąc pod uwagę ilość podmiotów działających na rynku oraz ich możliwośći realizacji takich zamówień to jak najbardziej usługa powszechnie dostępna, wątpliwość budzi jedynie pojęcie " o ustalonych standardach jakościowych".....i tutaj raczej potrzebne jest dobre uzasadnienie....:)

11

Wiesz Madziulku, niektórym sie wydaje, że jak do prowadzenia działalności potrzebne są uprawnienia to już nie są to usługi powszechnie dostępne wink, a ustalone standardy - zdaje sie jest stosowne rozporządzenie w tym zakresie... smile
ArekS -> masz może tą rzeczoną opinie UZP?

12

Arek,jesli masz  to.....udostępnij ją powszechnie i standardowo ......;)

13

Madziulku, ilość nie zawsze idzie w parze z zakresem smile Oj, zaskoczyłas mnie...:)

14

i to chyba nie pierwszy raz?....;)

15

No smile

16

To mogę prosić o wskazanie żródła ??:))

17

Na tą opinię prawną wydaną przez Departament Prawny Urzędu Zamówień Publicznych powołał się Urząd Wojewódzki (UW) nie uznając nam dokumentacji projektowej do kosztów kwalifikowanych, jako że wg nich zapytania o cenę nie można było zastosować do udzielenia zamówienia na dokumentację. Opinia dotyczy usługi nadzoru inwestorskiego ale UW się na nią powołał.

www.nfosigw.gov.pl/site/images/zapytanie_o_cene.doc

18

Dzieki, czyli tak jak pisałem - uznali, że posiadanie uprawnień eliminuje powszechną dostępność big_smile - co ma piernik do wiatraka? wink . Co zaś do standardów to w przypadku nadzoru można im racje przyznać ale żeby to przenosić na projektowanie to jest dla mnie nadużycie wink

19

Ciekawe co by na tę interpretację powiedziało  np.Ministerstwo Zdrowia czy też inne  instytucje z branży medycznej które tak często praktykują zamówienia na usługi z zakresu medycyny pracy(a to szczególny rodzaj usług) własnie w trybie zapytania o cenę.....:)