1

Temat: podstawa do wezwanie oświadczenia

Witam, proszę o poradę...

W załączniku do SWZ (wymagania dla przedmiotu zamówienia) wpisaliśmy:

"Zamawiający wymaga od Wykonawcy oświadczenia, że w trakcie realizacji zamówienia jakość dostarczanych produktów (przedmiotu zamówienia) będzie zgodna z zapisami SWZ i nie ulegnie pogorszeniu, dlatego dla potwierdzenia tej kwestii pozostawia u Zamawiającego dostarczone próbki do czasu (dnia) zakończenia umowy"

Niestety oświadczenie to nie zostało ujęte w SWZ, jako przedmiotowy środek dowodowy, ani nigdzie nie wpisaliśmy, żeby Wykonawcy złożyli to oświadczenie z ofertą, czy na wezwanie.
Merytoryczni chcą to oświadczenie, bo mają już doświadczenie, że firmy zmieniają jakość towarów w trakcie realizacji umowy.
Macie może jakiś pomysł, na jakiej podstawie można by wezwać Wykonawców do złożenia  tego oświadczenia?

2

Odp: podstawa do wezwanie oświadczenia

Czyli w jednym miejscu SWZ wymagacie oświadczenia, a w innym nie?
I dlaczego to oświadczenie miałoby być przedmiotowym środkiem dowodowym?
I w ogóle co to oświadczenie miałoby zmienić? Przecież ten wymóg powinien wynikać z OPZ, umowy itp.

3

Odp: podstawa do wezwanie oświadczenia

No właśnie na tym cała zabawa polega. Ja nigdy nie brałam tego typu oświadczeń, wszelkie takie zapisy wynikały u mnie z OPZ. Tutaj pracuję miesiąc i mimo wszystkich ogólnych warunków, osoby merytoryczne (jak już zauważyłam) dopisują czasem takie kwiatki wink

Ale sprawę załatwiłam. Wytłumaczyłam merytorycznej co i jak i nie wzywam ich do tego oświadczenia. Tak jak napisałeś/łaś w ostatnim zdaniu wink

Dzięki za odp.