1

Temat: dwie oferty / oferta wariantowa?

Witam,
Wykonawca składa ofertę na Zestaw do biopsji (50 zestawów). Ma podać m.in. producenta i nr katalogowy.
Wykonawca wpisuje dwóch producentów i dwa nr katalogowe, reszta (tj. cena, ilość itp.) jest pojedynczo wpisana.
Co z taką ofertą? Czy rozumieć to jako 2 oferty, czy ofertę wariantową? Na jakiej podstawie odrzucić - 226.1.5?

2

Odp: dwie oferty / oferta wariantowa?

Był wymóg, że wszystkie zaoferowane zestawy muszą być jednego producenta? Któryś z tych produktów nie spełnia warunków zamówienia?
W razie czego 226.1.5.

3

No wymogu nie było, że musi być od jednego producenta i warunki spełniają oba oferowane zestawy.
Dostaliśmy notatkę od konkurencji, że to wariant no i się zaczęło wink

4

Jeśli oba produkty spełniają podstawowe wymagania zamawiającego, to ciężko mówić o ofercie wariantowej sensu stricto wink

5

memphis to powiedz mi proszę, czy mam pisać do tej firmy o wyjaśnienie (i czego), czy skoro oba produkty spełniają wymagania to mogę wzywać do podmiotowych? konkurencja jest... ale dla mnie oferta jest ok. Uznaję, że mogą nie mieć na chwilę obecną 100% od jednego producenta i dlatego dają od dwóch...

Dziękuję w ogóle za odpowiedzi smile Pozdrawiam

6

Pro-forma zapytałbym, dlaczego zaoferował dwa produkty. I to bardziej dlatego, żeby uciszyć konkurencję w razie czego.

7

Dziękuję. Tak zrobię smile

8

Ok, to jest odpowiedź z firmy... Wiem już, że inne szpitale mają zawarte umowy z tą firmą na te produkty - 2 tożsame produkty, spełniające wymagania, ale od innych producentów i z innymi nr kat. Gdybyśmy nie dostali notatki też pewnie byśmy bez mrugnięcia okiem to przyjęli. No ale dostaliśmy...

ODPOWIEDŹ WYKONAWCY:
(...) Oba produkty wskazane w złożonej przez nas ofercie dla grupy nr 10 są tożsamymi produktami, wyróżnia je jedynie inny symbol i producent. Oba produkty spełniają wymagania wskazane w załączniku nr 3 do SWZ (Załącznik nr 1 do umowy) i są w pełni kompatybilne z posiadanym przez Zamawiającego wstrzykiwaczem konstrastu.
Dla bezpieczeństwa zapewnienia ciągłości dostaw oferujemy wkłady dwóch różnych producentów w tej samej cenie.

Czy ktoś mi pomoże w związku z powyższym? smile

9

Skoro wykonawca przyznał, że oferuje dwa tożsame produkty, które wyróżnia tylko symbol i producent, które w dodatku spełniają wymagania zamawiającego, który nie wymagał produktów jednego producenta, to w czym dylemat?