1

Temat: Sumujemy nadal zamówienia, jeżeli realizowane są w różnych miejscach?

zamówienia publiczne po zmianie pokonały mnie kompletnie. Mam w budżecie gminy 5 robót budowlanych związanych z budową dróg. Szacunki: 15 tys zł, 20 tys zł, 40 tys. zł, 500 tys zł. (wszystkie z nawierzchnią z kostki betonowej), 10 mln zł (jezdnia asfaltowa, a przy tym ścieżka z kostki betonowej). Ważne - każda budowa w innej miejscowości.
Do tej pory było jasne: sumuję wszystko w szacunku. Pierwsze trzy roboty udzielam na podstawie art. 30 ust 4 pzp, zgodnie z regulaminem urzędowym, jako zamówienie poniżej 130 tys zł. Na trzecią i czwartą budowę robię dwa przetargi.
Teraz dostaję informację (od osób, które udzielają o niebo więcej zamówień niż ja), że te roboty nie spełniają warunku tożsamości przedmiotowej, bo każda budowa jest w innej miejscowości i nie ma potrzeby sumowania w szacunku, ani korzystania z art. 30 ust. 4. Po prostu mam pięć robót, pięć szacunków i lecę z nimi.
Czy ktoś może mi powiedzieć, jak to w końcu jest w tej chwili? Który z powyższych scenariuszy jest prawidłowy?

2

Odp: Sumujemy nadal zamówienia, jeżeli realizowane są w różnych miejscach?

Kwestia miejscowości zasadniczo nie powinna mieć znaczenia, tylko ustalenie, czy to odrębne obiekty budowlane. Z art. 30 ust. 4 też ostrożnie, bo podział musi być obiektywnie uzasadniony.
Tutaj lektura do poczytania https://www.gov.pl/web/uzp/ustalanie-wartosci-zamowienia-na-roboty-budowlane-i-zwiazanych-z-nim-zamowien-na-uslugi-projektowania-oraz-nadzoru-inwestorskiego2

3

Przem napisał/a:

Ważne - każda budowa w innej miejscowości.
Do tej pory było jasne: sumuję wszystko w szacunku. Pierwsze trzy roboty udzielam na podstawie art. 30 ust 4 pzp, zgodnie z regulaminem urzędowym, jako zamówienie poniżej 130 tys zł. Na trzecią i czwartą budowę robię dwa przetargi.

W szacowaniu nic nie uległo zmianie i prawdę mówiąc pierwszy raz słyszę o opisanych przez Ciebie zasadach. W przypadku robót budowlanych było i jest tak, że każdy obiekt budowlany to osobny przedmiot zamówienia i w zależności od woli zamawiającego wartości można zsumować i zlecić w jednym lub kilku postępowaniach lecz zawsze w trybie odpowiadającym pełnej wartości lub każdy obiekt oszacować osobno i zlecić w odrębnych postępowaniach.

4

Jak powyżej. Istotą jest tylko aby np. sumując wszystkie i robiąc jedno postepowanie nie wlecieć w UE bo jednak wygodniej krajowe.