1

Temat: spółka cywilna=konsorcjum

jak traktować spółki cywilne?czy należy uważać je za wykonawców wspólnie ubiegajacych się o zamówienie? w takim wypadku wymogiem jest by ustanowili oni pełnomocnika? A jak nie ustanowią i ofertę podpisze każdy z właścicieli to taką ofertę mogę odrzucić? W siwz powinnam zawrzeć zapis ze spólki cywilne  zamawiajacy będzie traktował jak konsorcjum? Jesli żadam zaświadczenia o niezaleganiu z opłacaniem składek ZUS  oraz podatków z US to wtedy każdy wykonawca oddzielnie musi mi złożyć takie zaświadczenienie?

2

Odp: spółka cywilna=konsorcjum

dorota26 napisał/a:

czy należy uważać je za wykonawców wspólnie ubiegajacych się o zamówienie?

tak

dorota26 napisał/a:

w takim wypadku wymogiem jest by ustanowili oni pełnomocnika?

Niekoniecznie - tu jest reprezentacja ustawowa - chyba że z umowy spółki wynika coś innego

dorota26 napisał/a:

A jak nie ustanowią i ofertę podpisze każdy z właścicieli to taką ofertę mogę odrzucić?

Nie

dorota26 napisał/a:

W siwz powinnam zawrzeć zapis ze spólki cywilne  zamawiajacy będzie traktował jak konsorcjum?

Zalecane

dorota26 napisał/a:

Jesli żadam zaświadczenia o niezaleganiu z opłacaniem składek ZUS  oraz podatków z US to wtedy każdy wykonawca oddzielnie musi mi złożyć takie zaświadczenienie?

Może być zaświadczenie na spółke ale w treści wymienieni wspólnicy

3 (edytowany przez Piotrek 2006-09-11 07:49:49)

Zgadzam sie z powyzszym, z wyjątkiem:

Marko napisał/a:
dorota26 napisał/a:

w takim wypadku wymogiem jest by ustanowili oni pełnomocnika?

Niekoniecznie - tu jest reprezentacja ustawowa - chyba że z umowy spółki wynika coś innego

Wymóg jest, dla pewnosci obrotu. Jesli oferte podpisali obaj wspóllnicy, to oczywiscie nie ma problemu, bo to daje jeszcze wiekszą pewnosc niz działanie przez pełnomocnika.
Natomiast reprezentacja ustawowa to dla mnie za mało.

Marko -> Gdybys dostał oferte podpisaną przez pana A w imieniu własnym i Pani B, to uznałbys panią B za związaną ofertą tylko na podstawie podpisu pana A?

4

Piotrek napisał/a:

Marko -> Gdybys dostał oferte podpisaną przez pana A w imieniu własnym i Pani B, to uznałbys panią B za związaną ofertą tylko na podstawie podpisu pana A?

Jeśli A i B to S.C. to bym uznał
Pełnomocnik z 23 PZP to nie jest warunek sine qua non moim zdaniem. Myśle, że ma to służyć usprawnieniu postępowania - korespondencja itp.
I troszke orzecznictwa w tym temacie:
SN z 13 października 2000 (II CKN 298/00)
560/05

5

Więc obarczyłbys całe postepowanie duzym ryzykiem, naruszajac przy tym art. 23 ust. 2.
Byc moze miedzy A i B nigdy było spółki. Byc moze była, ale została rozwiązana. Byc moze istnieje nadal, ale umowa nie pozwala A na reprezentacje. Byc moze umowa pozwala, ale uchwała wspólników nie. Byc moze nie ma uchwały, ale B sie temu sprzeciwi.
W kazdej z tych sytuacji B nie jest wykonawca, a Ty traktujesz go jak wykonawce. Najgorzej, jak ich oferta wygra... yikes

6

Piotrek napisał/a:

Najgorzej, jak ich oferta wygra... yikes

Przewrażliwiony jesteś wink
Jeśli ich oferta wygra to mam art. 23.4 smile

7

Marko napisał/a:

Jeśli ich oferta wygra to mam art. 23.4 smile

Zwłaszcza gdy jeden z wykonawcow nie wie nawet ze "startuje" w przetargu... wink

8

Piotrek napisał/a:

Zwłaszcza gdy jeden z wykonawcow nie wie nawet ze "startuje" w przetargu... wink

Hehehe, skoro nie wie to sie dowie wink

9

A mogę żądać od nich oświadczenia - zapewnienia, o nie istnieniu ograniczeń do reprezentacji spółki przez któregokolwiek ze wspólników - art. 866 k.c? Napisze w siwz, że spółkę cywilna zamawiajacy będzie trakował jak wykonawców ubiegajacych się wspólnie o zamówienie i każdy wspólnik którego reprezentacja wynika z zapisów ustawowych jest zobowiazany złożyć powyższe oswiadczenie?  Nie wiem czy jasno napisałam

10

Moim zdaniem nie możesz. Musisz za to żądać pełnomocnictwa (podpisanego przez wszystkich wspólników).

11

Trzymam właśnie w ręku wyrok zespołu arbitrów z dnia 4.04.2005 r.  nr 560/05  gdzie odwołujący podnosi, że oferta firmy, która wygrała przetarg (spółka cywilna) nie zawierała pełnomocnictwa wskazujacego osobę będącą pełnomocnikiem wykonawcy.

Zamawiajacy w odpowiedzi na ten zarzut napisał: "że w stosunku do tego wykonawcy nie obowiazywał wymóg złożenia pełnomocnictwa. Spółka przedstawila w swej ofercie kopię umowy spółki wraz z dokonanymi do niej aneksami. Z umowy wynika kto ma prawo do reprezentowania insteresów spółki i prowadzenia jej spraw. Pełnomocnictwo potrzebne jest jedynie w sytuacji gdy nie wynika ono z innych dokumentów, ponadto wszystkie oświadczenia, dokumenty złozone z ofertą podpisane zostały przez obydwu wspólników spółki, czyli wszystkie podmioty składajace ofertę wspólną"

Odwołujący się uwaza: iż w tym przypadku potrzebne jest pełnomocnictwo szczególne, gdyż prowadzenie procedury zamówień publicznych zwiazane jest z przekroczeniem zakresu zwykłych czynnosci spółki.

Zespół Arbitrów orzekł:
w wypadku spółki cywilnej umocowanie jej wspólników jest przedstawicielstwem ustawowym. Tam gdzie mamy do czynienia z przedstawicielstwem ustawowym nie mamy do czynienia z pełnomocnictwem   

Więc chyba powołując się na ten wyrok nie musze żądać ustanowienia pełnomocnika w przypadku spółki cywilnej.

12

"Nie musisz żądać" w znaczeniu: nie masz takiego obowiązku.
Ale jak chcesz zabezpieczyc postepowanie, to lepiej zażądać.

13

Tylko wiesz zażądam od nich pełjomocnictwa a oni mi powiedza nanjakiej podstawie skoro jest reprezentacja ustawowa

14

dorota26 napisał/a:

Tylko wiesz zażądam od nich pełjomocnictwa a oni mi powiedza nanjakiej podstawie skoro jest reprezentacja ustawowa

Mało tego, nie powiedzą a złożą wniosek/oferte podpisaną przez 1go. Nie ma wniosku? Oferta podpisana przez osobę nieupełnomocnioną ? wink

15

Czyli Marko zostajemy przy wyroku Zespołu Arbitrów i nie żądamy pełnomocnictwa od spółki cywilnej:)

16

No każdy robi jak uważa smile Piotrek też nie jest bez racji co do wiedzy drugiego wspólnika - ale to formalnie znaczenia nie ma. Bezpieczniej mieć pełnomocnictwo ale jak nie bedzie to oferta/wniosek pozostaje ważna. Takie me zdanie jest tongue

17

dorota26 napisał/a:

Na podstawie art. 23 ust. 2.
Słyszałem, ze niektórzy nie maja go w swojej ustawie wink

18

Ciężka sprawa bo ja mam:)

19

Piotrek napisał/a:

Słyszałem, ze niektórzy nie maja go w swojej ustawie wink

Niech żyje wykładnia literalna <lol>

20

Marko napisał/a:

Mało tego, nie powiedzą a złożą wniosek/oferte podpisaną przez 1go. Nie ma wniosku? Oferta podpisana przez osobę nieupełnomocnioną ? wink

Wniosek czy oferta jest ok, ale złozona przez 1 wykonawce - tego ktory sie podpisał.

21

Piotrek napisał/a:

Wniosek czy oferta jest ok, ale złozona przez 1 wykonawce - tego ktory sie podpisał.

Czyli Piotrek widząc oferte podpisaną przez 1 ze wspólników SC ocenia doświadczenie/finanse tylko jego, pomijając drugiego...
Już mi sie nudzi ten temat wiec dam sobie spokój

22

Marko napisał/a:

Czyli Piotrek widząc oferte podpisaną przez 1 ze wspólników SC ocenia doświadczenie/finanse tylko jego, pomijając drugiego...

Trudno chyba inaczej...

Marko napisał/a:

Już mi sie nudzi ten temat wiec dam sobie spokój

A szkoda bo temat jest b. ciekawy.
Na przykład pytanie zasadnicze: czy wykonawcy ubiegający sie wspólnie o zamówienie (art. 23 PZP) zobowiązują się dążyć do wspólnego celu gospodarczego (art. 860 KC)? Innymi słowy: Czy kazde konsorcjum jest spółką cywilną?? big_smile

23

Na pewno nie mogę żądać od nich oświadczenia - zapewnienia, o nie istnieniu ograniczeń do reprezentacji spółki przez któregokolwiek ze wspólników - art. 866 k.c?

24

Piotrek napisał/a:

Innymi słowy: Czy kazde konsorcjum jest spółką cywilną?? big_smile

Oczywiście, że nie każde. Rozmawiamy tu o SC i tylko w odniesieniu do SC mamy doczynienia z reprezentacją ustawową...

25

Piotrek napisał/a:
Marko napisał/a:

Trudno chyba inaczej...

A oferta/wniosek jest złożona w imieniu SC - i co robisz?