1

Temat: Uprawnienia drogowe

W warunku wymagano kierownika robot w specjalności drogowej. zadanie dotyczy remontu drogi gminnej publicznej. Czy technik drogowy spełnia warunek bo różne opinie słyszałam. Jak się do tego odnosicie?

2

Odp: Uprawnienia drogowe

Istotna jest treść dokumentu i wymagań. Jeśli z dokumentu wynika, że osoba posiada uprawnienia do kierowania robotami drogowymi, a taki był warunek udziału oraz nie wymagano uprawnień bez ograniczeń, to powinno być ok.

3

Jeszcze mam takie pytanie: Zadanie z PROW na przebudowe drogi gminnej (pobocza, zjazdy, nawierzchnia)  ale na zgłoszenie nie pozwolenie. Czy mam wymagać kierownika budowy czy kierownika robót. I czy w ograniczonym zakresie czy bez ograniczenia.  Nauczona byłam , że kierownik budowy to jak jest pozwolenie a tu mam zgłoszenie i nie wiem

4

Żądaj po prostu osoby posiadającej uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi w specjalności drogowej. Rodzaj uprawnień zależy od klasy drogi.

5

Przebudowa nie ma decyzji i w związku z tym żądasz tego co chcesz bo nie masz obowiązku. Możesz zaznaczyć kierownika robót jak chcesz i jaki chcesz zakres uprawnień. Możesz też zrobić tylko wymóg doświadczenia i bez uprawnień. Nie ma wymogu w świetle prawa budowlanego.