26

Odp: spółka cywilna

Wyrok Zespołu Arbitrów przy UZP 2007-04-04, UZP/ZO/0-352/07

Opubl: www.uzp.gov.pl

Teza:

Wspólnicy spółki cywilnej nie są wykonawcami wspólnie ubiegającymi się o udzielenie zamówienia i nie mają obowiązku ustanowienia pełnomocnika na podstawie art. 23 ustawy Prawo zamówień publicznych. Każdy ze wspólników jest umocowany do reprezentowania spółki w takich granicach, w jakich jest uprawniony do prowadzenia jej spraw (art. 866 KC). Umocowanie to opiera się na przepisie ustawy, a więc mamy do czynienia z przedstawicielstwem ustawowym a nie pełnomocnictwem.

27

Grzechu -> chcesz 10 wyroków przeciwnych? wink

28

Grzech.......wszystko ok.tylko jedno ale... do przetargu nie wystarczy sam fakt ,że takowe umocowanie jest zapisane w KC.......to musi być potwierdzone i napisane...:)

29 (edytowany przez Grzech 2008-03-06 14:12:17)

Myślę że w całej sprawie najważniejsze jest jakie stanowisko zajmą członkowie KIO. Rozmawiałem w tej sporawie z jednym z nowych arbitrów, który potwierdził stanowisko zawarte w tym wyroku. Jak widać z dyskusji na ten temat, nie ma jeszcze jednolitego orzekania w tej kwestii, więc należy poczekać na pierwsze orzeczenia KIO.

W tej sprawie wypowiedział się również Sąd Najwyższy, więc jeżeli ktoś chce polemizować z SN to życzę powodzenia, poniżej przedstawiam fragment uzasadnienia z przytoczonego wcześniej wyroku:

Wspólnicy spółki cywilnej bowiem nie są wykonawcami wspólnie ubiegającymi się o udzielenie zamówienia i nie mają obowiązku ustanowienia pełnomocnika (...)Umocowanie to opiera się na przepisie ustawy, a więc mamy do czynienia z przedstawicielstwem ustawowym a nie pełnomocnictwem (wyrok SN z dnia 13.10.2000r. II CKN 298/00).

30

Grzech napisał/a:

W tej sprawie wypowiedział się również Sąd Najwyższy, więc jeżeli ktoś chce polemizować z SN to życzę powodzenia

Najlepsze jest to, że SN sam ze sobą polemizuje wink wydając sprzeczne orzeczenia w analogicznych sprawach - nie twierdze, że w tej konkretnej

Grzech napisał/a:

Wspólnicy spółki cywilnej bowiem nie są wykonawcami wspólnie ubiegającymi się o udzielenie zamówienia i nie mają obowiązku ustanowienia pełnomocnika (...)

Jeszcze sygnatura i bedzie git

I maleńki komentarz do całości - mamy oferte niby od SC podpisaną przez 1go ze wspólników. Tymczasem z umowy spółki wynika, że czynności o których mowa w KC wykonują łącznie. Ależ mam piękną oferte SC, ależ mam solidarne zobowiązanie do wykonania zamówienia. Normalnie tylko życzyć zamawiającemu powodzenia - czyli tak jak piszesz Grzechu wink

31

Grzech.....jeśli można.....to cos dodam.....mamy art23 ust. 2 pzp a z niego wprost wynika, iżchodzi o pełnomocnictwo  rodzajowego, jakie jest wymagane do podejmowania czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu (art 98kc ) w stosunku do art 866 kc Pełnomocnictwo powinno więc obejmować umocowanie do reprezentowania mocodawcy w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego i do zawarcia umowy w tej sprawie...w tym przypadku powinno wynikać z umowy .

32

to tak na szybko zanim cos powie KIO smile

33

Marko a od czego mamy instytucję wyjaśniana treści oferty, chyba nie od parady?

34

Madziulek, albo z umowy, albo jak orzekł SN z ustawy

35

No na pewno nie do wyjaśniania umocowania wink

36

Marko, a może jednak smile i smile

37

Grzech.... radzę zapozanac sie z definicją czynności zwykłego zarządu bo do przetargu to nie wystarcza smile

38

Madziulek, chętnie bym się zapoznał, gdyby taka była. A póki co żadna ustawa nie określa co to są czynności zwykłego zarządu. Jak podasz mi definicję wynikającą z ustawy stawiam duże piwo, może nawet z sokiem wink

39

Grzech napisał/a:

może nawet z sokiem

...to już normalnie rozpusta jest...;)

40

a ja ....wolę wino...czerwone i wytrawne wink

41

Madziulek, jak znajdziesz definicję to ponegocjujemy warunki umowy:)

42

Grzech napisał/a:

Marko, a może jednak smile i smile

Nie ma szans Kolego smile, chyba że mówisz o piwie - to yes yes yes smile

43 (edytowany przez Tymek 2008-03-06 17:52:15)

Grzech napisał/a:

W tej sprawie wypowiedział się również Sąd Najwyższy, więc jeżeli ktoś chce polemizować z SN to życzę powodzenia, poniżej przedstawiam fragment uzasadnienia z przytoczonego wcześniej wyroku:

Wspólnicy spółki cywilnej bowiem nie są wykonawcami wspólnie ubiegającymi się o udzielenie zamówienia i nie mają obowiązku ustanowienia pełnomocnika (...)Umocowanie to opiera się na przepisie ustawy, a więc mamy do czynienia z przedstawicielstwem ustawowym a nie pełnomocnictwem (wyrok SN z dnia 13.10.2000r. II CKN 298/00).

Polemizować nie będę, ale zwrócę uwagę, że od czasu wydania tego orzeczenia zmienił się stan prawny. Na gruncie obowiązującej podówczas ustawy o działalności gospodarczej przyjmowano (choć nie bez krytyki w piśmiennictwie), że spółka cywilna - będąc "jednostką organizacyjną nie mającą osobowości prawnej", o której była mowa w art. 2 ust. 2 UDG - mogła być uznawana za przedsiębiorcę. Jeżeli uznawano ją za przedsiębiorcę - można było także uznać ją za wykonawcę, a nie za "wykonawców wspólnie ubiegających się".

Od 1 stycznia 2001, a więc od daty wejścia w życie (nieobowiązującej już) ustawy Prawo działalności gospodarczej, za przedsiębiorców uznaje się wspólników spółki cywilnej (por. art. 4 obecnie obowiązującej ustawy o swobodzie działalności gospodarczej). "Wielu przedsiębiorców" = "wykonawcy ubiegający się wspólnie". Bez dwóch zdań.

Teza wyroku SN jest zatem nieaktualna.

Arbitrzy natomiast "błysnęli", nie potrafiąc oddzielić kwestii podmiotowej ("wykonawcy występujący wspólnie"), od kwestii umocowania do działania w cudzym imieniu, co do którego - w oparciu o właściwą wykładnię przepisów PZP+KC - można "zastąpić" wymagane w art. 23 Pzp przedstawicielstwo oparte na czynności prawnej (pełnomocnictwo) związanym ze stosunkiem spółki cywilnej przedstawicielstwem ustawowym.

Na marginesie:
Pojawiają się ostatnio (także w kręgach "rządowych") pomysły, żeby spółkom cywilnym "przywrócić" podmiotowość gospodarczą (status przedsiębiorcy). Ja jestem z obozu "na nie", ale faktem jest, że np. Niemcy w przypadku spółek prawa cywilnego prowadzących przedsiębiorstwo (a więc nie każdej s.c., a tylko tych "wyżej zorganizowanych") idą właśnie w stronę uznania je za przedsiębiorców.

44

do poczytania w tym temacie ...lutowy 2007 Doradca,str.49 smile

45

Grzech......jak znajdziesz wyjątkowe wino... to wtedy ponegocjujemy warunki umowy wink

46

Tymek masz rację z jednym wyjątkiem, wyrok SN jest nadal aktualny. Wcześniej przytoczyłem uzasadnienie z wyroku zespołu arbitrów. Zgadzam się z Tobą, że wspólnicy spólki cywilnej są podmiotem występującym wspólnie, a jak sam zauważyłeś pełnomocnictwo wymagane w art. 23 pzp oparte na czynności prawnej (pełnomocnictwo) związanym ze stosunkiem spółki cywilnej można "zastąpić" przedstawicielstwem ustawowym.

47

Madziulek ale ja nadal liczę na definicję zwykłego zarządu zapisaną w jakiejkolwiek ustawie smile

48

"Przedmiotem pełnomocnictwa ogólnego jest umocowanie do czynności określanych mianem zwykłego zarządu. Pojęcie zwykłego zarządu nie zostało zdefiniowane, jest ono jednak szeroko stosowane, co nie zmienia jednak faktu, że wymaga szczegółowej analizy na podstawie konkretnego stanu faktycznego. Kodeks cywilny rezygnując z przykładowego wymienienia czynności niebędących czynnościami zwykłego zarządu, pozostawił rozstrzygnięcie w konkretnych sprawach sędziemu. Pojęcie zwykłego zarządu ma zmienną treść i zależy od wielu czynników i nie ma abstrakcyjnego pojęcia zarządu i zwykłego zarządu w oderwaniu od konkretnego stanu faktycznego." I po imprezie. sad

49

a ja to "citatum" ujmę najkrócej ja tylko można narażajac się pewnie na niedosyt Grzecza  ,ale....zwykły zarząd to ogół pewnych działan, zachowań,czynności podejmowanych przez upowaznione do tego podmioty.....:)

50

sory....Grzecha(bład w mojej wyp:)