1

Temat: WYKLUCZENIE wykonawcy - kiedy?

kiedy mozna wykluczyc wykonawce?
od razu po powzieciu wiadomosci o przeslance (art 24)? czy dopiero przy wyborze n.of.(art 93)?
co o tym sadzicie?

sytuacja dotyczy dosc skomplikowanej sprawy i glownie chodzi o skrocenie czasu trwania procedury.... ale to inna bajka...

2

Odp: WYKLUCZENIE wykonawcy - kiedy?

art. 93? tzn. unieważniasz?

3

lolilap napisał/a:

od razu po powzieciu wiadomosci o przeslance (art 24)? czy dopiero przy wyborze n.of.(art 93)?

Jeśli PN to jednocześnie - chyba że to PO lol

4

art.24 , ale też 25 i 26.3
W związku z tym, że potwierdzeniem jest oświadczenie o niewykluczeniu, w przypadku jego braku trzeba dać termin na uzupełnienie. Jak nie uzupełni, to wykluczamy.
Jeśli nie możemy jeszcze dokonać wyboru najkorzystniejszej oferty, wydaje się,  że można wykluczyć (art.24.3) przed wyborem n.of

5

a czytaliscie czajkowskiego? wyd II? ja tak...

a pozniej pieroga smile hehe sprzecznosc ... wg mnie ofkors:)

6

Marko napisał/a:
lolilap napisał/a:

Jeśli PN to jednocześnie - chyba że to PO lol

Marko, nie widzę prikazu, że jednocześnie.
Ale też lolilap - nie widzę korzyści z rozdzielenia informacji o wykluczeniu od informacji o wyborze

7

raf napisał/a:

Marko, nie widzę prikazu, że jednocześnie.

Ja widze w 92.1 wink

8 (edytowany przez lolilap 2008-03-07 08:53:54)

wlasnie czasami sa takowe smile

literalnie odnoszac sie do zapisow UPZP :

art 24 mowi o niezwloczym powiadomieniu wykluczonych w zw z 92!!!:) czyli musimy pozniej tez powiadomic innych ktorzy zlozyli oferty.........
wg mnie dwie rozne czynnosci ale po przeczytaniu komentarzy ........

9

No, ja też bym wrzucił jedną informację na podst.92.1
Ale przyznaj, że jak ktoś się uprze może napisać wszystkim wykluczonym, że ich wykluczył, a potem wspomnieć o tym na podst.92.1.3)
Co myślisz?

10

Lolilap przeczytaj uważnie 92.1 - ale skup sie lol i dojdziesz do wniosku, że błądzisz. Jak sie dalej bedziesz upierał to dostaniesz opinie KIO na temat zamawiającego, który myślał tak jak Ty tongue

11

Panowie - oferty sie w PN, NBO i ZOC ocenia jednocześnie.

12

chetnie ... poprosze smile

marko a czytales czajkowskiego???

13

Aż zajrzałem z przerażenia i nie widze żeby napisał cokolwiek inaczej niż ja:)

14 (edytowany przez lolilap 2008-03-07 09:05:31)

a to.....
...bledy winą adoba smile

4. Zamawiajacy powinien wykluczaç wykonawców z post´powania niezw?ocznie po uzyskaniu wiadomosci o istnieniu przes?anek, o których mowa w ust. 1 i 2.
............

15

Nie wiem skąd to wziąłeś ale zajrzyj do komentarza do art. 92 str 242 i 243. A wyroki dostaniesz tylko nie w tej chwili bo nie mam czasu

16

to jest z art 24 , str 102/103

17

Norek komentuje tak samo, wykluczenie niezwłocznie!

18

agataanna napisał/a:

Norek komentuje tak samo,

Nie znam...

Lolilap - co byśmy sie zrozumieli. Czynności wykluczenia możesz dokonać szybciej niż wyboru oferty najkorzystniejszej, ale o jednym i drugim zawiadamiasz jednocześnie w PN. Czyli masz sytuacje, w której ktoś sie spóźnił z wniesieniem wadium. Formalnie go wykluczasz u siebie w papierach ale zawiadomisz go o tym zawiadamiając o wyborze oferty najkorzystniejszej zgodnie z 92.1.
Tu masz wyrok przykładowy:
http://stare-www.uzp.gov.pl/odwolania/wyroki/pdf/2007/0-276-07.pdf

19

Witam!
Kochani, Marko ma rację!
Czytajcie dobrze interpretacje! Czajkowski pisze faktycznie na str.104 swojego komentarza w pkt. 3 o "niezwłocznym zawiadomieniu wykonawcy", ponieważ wówczas taki był zapis ustawowy art.24 ust 3 "zamawiający zawiadamia niezwłocznie wykonawcę o wykluczeniu z postępowania  o udzielenie zamówienia..." (należy czytać pare linijek wyżej). Natomiast obecnie zpis ten brzmi: " Zamawiający zawiadamia równocześnie wykonawców, którzy zostali wykluczeni z postępowania....z zastrzeżeniem art. 92 ust. 1 pkt3"
CZyż nie?
wink

20

wyrok jasny i na temat...
sprawa jest logiczna bo jesli wykluiczymy wczesniej wyk. to przeciez nie bedzie juz uczestnikiem gdy wybierzemy najk of. i nie bedzie mial prawa (skutecznie) zaprotestowac na wynik...

jedynie zapisy w UPZP sa niejasne i niespojne - moga wprowadzac w blad - bo jest jakby nie bylo tam zapis o niezwlocznym powiadomieniu wykluczonych!!

marko dzieki za wyrok.

21

Drobiazg, ważne że już nie masz złych myśli tongue

22

Marko napisał/a:
agataanna napisał/a:

Norek komentuje tak samo,

Tu masz wyrok przykładowy:
http://stare-www.uzp.gov.pl/odwolania/wyroki/pdf/2007/0-276-07.pdf

No i jasne - Marko masz rację - tym wyrokiem jak wyrocznia zamknąłeś sprawę.