Temat: Czy można aneksować?
W październiku 2007 r. podpisaliśmy umowę na budowę kanalizacji sanitarnej (w całości jest to infrastruktura towarzysząca budownictwu mieszkaniowemu). Oferty składane w postępowaniu zawierały ceny z 7% podatkiem VAT zgodnie z obowiązującymi przepisami. Jak wiadomo od 1.01.2008 r. stawka VAT w powższym zakresie zmieniła się z 7 na 22%. Na etapie postepowania żaden z wykonawców nie pytał co będzie jak stawka ulegnie zmianie a my też, jako że jesteśmy wydziałem inwestycji, nie mieliśmy wiedzy o tym że w ustawie o podatku od towarów i usług są zapisy które mówiły o tej zmianie, więc nie przewidywaliśmy zmiany stawki VAT - oCzywiście poprzez powyższe zapisy nie chcę usprawiedliwiać ani nas ani wykonawcy, bo nieznajomość przepisów nie zwalnia nikogo z odpowiedzialności. Ale zmiana stawki VAT nie jest okolicznością której nie można było przewidzieć w chwili podpisywania umowy, gdyż zapisy o tej zmianie znane były od 2004 r. Ale teraz mamy problem bo zmiana stawki stała się faktem, Radca Prawny mówi że nie można aneksować umowy, gdyż przesłanki art. 144 nie wystepują, wydział finansowy mówi że nie można zmienić ceny która w umowie zapisana jest jako brutto, zapis następujący:"Wynagrodzenie wykonawcy za wykonanie przedmiotu umowy ustala się na kwotę brutto (wraz z podatkiem VAT) 1 mln zł, zgodnie ze złozoną przez Wykonawcę ofertą przetargową. Wynagrodzenie nie podlega waloryzacji przez cały okres związania umową." No i wykonawca w związku z powyższym tj. brakiem zgody na aneksowanie umowy w związku ze zmianą stawki VAT chce wystapić do sądu no i my (wydział inwestycji) pozostalismy na placu boju sami. Nie jestem prawnikiem, więc szukam pomocy na forum. Czy wg was nie ma żadnej możliwości aby dokonać zmian umowy w drodze aneksu? Może ktoś miał podobna sytuację i udało mu się z niej wybrnąć?
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
PS. Może fakt że harmonogram rzeczowo-finansowy zawiera wartości netto (brak brutto) jest okolicznością którą można w ww. sytuacji wykorzystać.