1

Temat: Szacowanie wartości

Ustawa dopuszcza dwie możliwości jeśli chodzi o Szacowanie wartości zamówień. Mam pytanko co do tego. Cz wybierając któryś z nich muszę go stosować do wszystkich rodzajów? Czy też np. materiały biurowe szacuję według jednego sposobu a zakup mebli według drugiego?

2

Odp: Szacowanie wartości

Zakupy biurówki czy np. mebli powinno się chyba szacować poprzez rozeznanie rynku, nie uważasz?

3

niekoniecznie, na podstawie umów z ubiegłego roku - tyż!! + wskaźnik (GUS)

4

jak masz w biurówce 350 pozycji albo i więcej  to nie tak łatwo porozeznawać się w tych detalach

5

Łatwo, ino trza nad tym porządnie przysiąść.
350 poz. biurówki?! To co Wy kupujeta? SZOK!

6

CO ZROBIC W PRZYPADKU, GDY W ZWIĄZKU Z ODPOWIEDZIĄ NA PYTANIE DO SIWZ ZACHODZI KONIECZNOŚĆ POPRAWIENIA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA PRZEZ JEGO ZMNIEJSZENIE, A W KONSEKWENCJI WARTOŚC SZACUNKOWA MUSIAŁABY SIĘ ZNACZNIE ZMNIEJSZYĆ? CZY NA TYM ETAPIE POSTĘPOWANIA POWINNO SIE DOKONAC PRZESZACOWANIA WARTOŚCI ZAMÓWIENIA?

7

a.guca napisał/a:

CO ZROBIC W PRZYPADKU, GDY W ZWIĄZKU Z ODPOWIEDZIĄ NA PYTANIE DO SIWZ ZACHODZI KONIECZNOŚĆ POPRAWIENIA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA PRZEZ JEGO ZMNIEJSZENIE, A W KONSEKWENCJI WARTOŚC SZACUNKOWA MUSIAŁABY SIĘ ZNACZNIE ZMNIEJSZYĆ? CZY NA TYM ETAPIE POSTĘPOWANIA POWINNO SIE DOKONAC PRZESZACOWANIA WARTOŚCI ZAMÓWIENIA?

Nie. Wartość zamówienia pozostaje pierwotna, zmienia sie tylko jego przedmiot.

8

???? jesi zmieniasz zakres, szacunek ulega zmianie to oczywiste... a co jesli nagle przekroczyl bys prog??

9

meble oszacowałabym na podst. art. 32 a do biurówki wykorzystałabym materiał księgowy z poprzednich 12 miesięcy uwzględniajac planowane inne potrzeby + inflacja

10

lolilap napisał/a:

???? jesi zmieniasz zakres, szacunek ulega zmianie to oczywiste... a co jesli nagle przekroczyl bys prog??

Nie wiem co rozumiesz przez "szacunek".
Ale "wartość zamówienia" w rozumieniu ustawy ustala się przed wszczęciem postępowania (art. 35), bo ta wartość decyduje o rodzaju procedury (bez ustawy, krajowa lub unijna). Po wszczęciu postepowania nie można "przeskoczyć" np. z procedury krajowej do unijnej.

11

wlasnie.... wiec jesli sie zmieni (z np wart ponizej progu do wartosci unijnej to...) to co kontynuujesz Piotrek?

12

lolilap napisał/a:

wlasnie.... wiec jesli sie zmieni (z np wart ponizej progu do wartosci unijnej to...) to co kontynuujesz Piotrek?

Ja nie zwiększam przedmiotu zamówienia, chyba że w minimalnym zakresie.
Gdyby zaszła potrzeba znacznego zwiększenia, radziłbym unieważnić i zacząć od nowa.

13 (edytowany przez lolilap 2008-03-13 10:13:36)

tylko o taka sytuacje mi chodzilo smile Piotrze smile
milo ze podobnie rozumiemy UPZP

a moze wypowiesz sie nt szacowania w innym watku.... 1 grupa: temat: TELEFONY KOMORKOWE