1

Temat: Wyposażenie?

Jesteśmy w trakcie realizacji hali widowiskowo-sportowej. Nadchodzi czas przygotowania procedury na zakup wyposażenia. Czym sie kierować przy szacowaniu wartości zamówienia jeżeli mam kupić:
1. Rolba - urzadzenie do pielęgnacji lodu
2. Podłoga do układania na lodzie
3. Wykładzina sportowa - siatkówka, koszykówka
4. Wózek widłowy
5. Maszyna do mycia podłóg
6. Krzesła - 400 szt.
7. Trybuny składane
8. Szafki do szatni
9. Wyposażenie sanitariatów (lustra, pojemniki na mydło, kosze na śmieci itp.)
10. Bramki do piłki ręcznej
11. Bramki hokejowe
12. Suszarka do łyżew
13. Ekran kinowy

Można by tak wymieniać i wymieniać.
I) Ale, czy wartością zamówienia (przy realizacjach częściowych) będzie łączna wartość ww. wyposażenia ponieważ dotyczy to jednego obiektu (hali)
II) A może wartość należy ustalać wartości dla poszczególnego asortymentu np. dla ekran kinowy osobno, a rolba osobno bo nie ma dostawcy który by zajmował się dostarczaniem tak szerokiego asortymentu - i od tych wartości ustalać dalszą procedurę
III) Czy łaczyć Wyposażenie na podstawie jego rodzaju - ale to przy okresowych

Może ktoś ma doswidczenie i relizował takie dostawy. A może ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego zagadnienia.
Za wszelkie podpowiedzi i pomoc z góry dziękuję.

2

Odp: Wyposażenie?

ArekS napisał/a:

II) A może wartość należy ustalać wartości dla poszczególnego asortymentu np. dla ekran kinowy osobno, a rolba osobno bo nie ma dostawcy który by zajmował się dostarczaniem tak szerokiego asortymentu - i od tych wartości ustalać dalszą procedurę

Ja optuję za tym rozwiązaniem.

3

Ja również, a rolbe to sugeruje porządnie opisać bo można wylądować na arbitrażu   - wiem co mówie wink

4

Marko napisał/a:

a rolbe to sugeruje porządnie opisać

Powiem szczerz, że do końca jeszcze nie wiemy jaką rolbę chcemym bo żadnych doświadczeń w tym zakresie nie mamy. Zastanawialiśmy sie nad elektryczną bo ktoś powiedział że nie ma emisji spalin i nie ma niebezpieczeństwa że coś się stanie z wentylacją, i że nie będzie spalin w obiekcie. Teraz jest sugestia żeby to była spalinówka na gaz. Ale jak opisać żeby dostać dobrą rolbę (wiem ze na rynku jest Zamboni, WM i niby jeszcze jedna ale nazwy nie znam - ale która lepsza tego nie wiem). Jakby mozna prosić o sugestie w sprawie porzadnego opisu to będę wdzięczny.

5

Marko napisał/a:

... a rolbę to sugeruję porządnie opisać bo można wylądować na arbitrażu ...

Marko czy jakiś przykładowy opis, istotne wg ciebie zapisy do SIWZ, które uchronią mnie przed protestami i ewentualnym arbitrażem, mógłbyś podrzucić bo muszę szybko ruszać z przetargiem na rolbę. Coś już przygotowałem ale to mój pierwszy raz w tym zakresie więc nie mam żadnego doświadczenia. Podaję na wszelki wypadek e-mail: inwestycje2@um.cieszyn.pl. Za pomoc z góry dziękuję

6

Podstawowa sprawa Arek to opisać czy ma być samojezdna czy doczepiana np do ciągnika wink. Reszta jest mniej istotna bo są porównalne rolby.

7

Mamy samojezdną i tak to zapisaliśmy. Dzięki

8

a gdzie realizujesz to cudo widowiskowe

9

W pięknym Cieszynie smile

10

ArekS napisał/a:

W pięknym Cieszynie smile

A moja babićka pochazi z Chrzanowa tongue wink

11

Marko napisał/a:

... a rolbe to sugeruje porządnie opisać bo można wylądować na arbitrażu   - wiem co mówie wink

No i opisałem porządnie. Między innymi wpisałem, że nóż strugający ma być dzielony a nie cały. Wydawało nam się że taki nóż dzielony jeżeli chodzi o eksploatację daje pewne korzyści (w razie uszkodzenia wymieniamy tylko uszkodzoną część a nie cały, jeżeli chodzi o ostrzenie to pakujemy elementy do pudełka o wymiarach 25 x 25 cm i wieziemy do ostrzenia). No a tu protest że taki wymóg niczym nie jest uzasadniony i nóż dzielony nie spełnia żadnych dodatkowych funkcji w porównaniu do noży niedzielonych. Powiem szczerze, że nie znam się na rolbach i liczę na kogoś kto ma jakieś doświadczenie w tej materii. Za wasze opinie w ww. kwesti z góry dziękuję.

12

Popatrz czy te korzyści są faktyczne. Sprawdź technicznie, poszukaj w internecie, popytaj fachowców. Chciej opinie na piśmie. Jeśli tak jest faktycznie to wiadomo co robić z protestem. Z autopsji i analogii do innych artykułówwynika, że całość jest zawsze tańsza niż elementy składkowe.

13

cbud napisał/a:

Sprawdź technicznie, poszukaj w internecie, popytaj fachowców

Jeżeli chodzi o techniczny aspekt całej sprawy to dla jakości lodu nie ma znaczenia czy jest to nóż cały czy dzielony. W internecie są tylko karty katalogowe maszyn, nie ma natomiast, ze względu na to że lodowisk w Polsce jest niewiele, ich porównań lub opinii użytkowników. Jeżeli chodzi o fachowców w tej branży to są nimi dostawcy maszyn którzy zachwalają tylko swoje maszyny i zastosowane w nich rozwiązania.
Tak więc dla nas jedynym podparciem w przypadku chęci oddalenia protestu są walory eksploatacyjne o których pisałem w poprzednim poście. Natomiast faktem jest że niektórzy użytkownicy maja maszyny do ostrzenia noży i dla nich nie ma znaczenia czy nóż jest dzielony czy cały, my zaś będziemy musieli jeździć z nożem do ostrzenia a przewożenie 2,2 m noża zamiast noża w częściach w pudełku jest kłopotliwe nie mówiąc o bezpieczeństwie.