1 (edytowany przez pawcio 2008-03-11 13:01:17)

Temat: omyłka rachunkowa raz jeszcze

Znowu szukam pomocy > ten sam klient o którym pisałem wczoraj zalicza jeszcze jeden podobny błąd. W kolejnym zalączniku podobnie prawidłowo obliczył cene zestawu (netto i brutto)i "prawie" dobrze cenę 10 zamawianych zestawów. cena netto 10 zestawów prawidłowa ale cena bruto niestety nie. bo zamiast 28584,60 podał 28580,46. Czy to błąd w obliczeniu VAtu czy omyłka do poprawienia. Jesli do odrzucenia to rozumiem że tej drugiej omyłki nie poprawiam i nie zawiadamiam. Podpowiedzcie czy logicznie rozumuję smile

2

Odp: omyłka rachunkowa raz jeszcze

Widze że temat chyba za prosty lub mało ciekawy bo żadnej reakcji ze strony mądrych głów doradczych. Marko, Jacku Piotrku podpowiedzcie coś smile

3

Jeżeli VAT źle obliczony to błąd w obliczeniu ceny a nie omyłka do poprawienia.

4 (edytowany przez pawcio 2008-03-12 07:02:58)

w zasadzie mozna uznac ze vat zle obliczony bo cena netto 8 zestawów prawidłowa, chociaz z drugiej strony moze to wyglądac że vatu nie liczył tylko mnozył cene jednostkową  razy 8 i stąd błąd ale jednak uważam że skoro nnetooo 8 zestawów jest ok a brutto nie tobład w vacie i do odrzucenia, ale jakby na złosc to w tej ofercie jest tez inna omyłka do poprawienia i niestety nie widze innej mozliwości jak informowanie o poprawieniu mimo ze i tak w rezultacie oferta do odrzucenia bedzie.

5

Oblicz vat od 8 zestawów - jeśli vat policzył dobrze a źle wpisał brutto to poprawisz analogicznie do tamtej sytuacji.
Ps. Narażasz sie płci pięknej na tym forum... wink tongue

6

jw. smile

7

Nie ma wyjścia tylko chyba 'podciagnąc" to  analogicznie pod tamta pomyłkę bo sam sobie musiałbym zaprzeczac , gdybym uwzglednił pierwszą omyłke i poprawiłbym cene oferty a póxniej musiłbym sobie zaprzeczyc ze jest jeszcze bład i w rezultacie cena  przeze mnie poprawiona na prawidłowa w rezultacie jest zła smile, Po prostu  "podziwiam" zawodowstwo wykonawców i ich zdolnosci matematyczne.
Ps. mam nadzieje ze płci pieknej obecnej na forum się nie narazilem smile)

8

smile

9

Marko a co byś zrobił gdyby w kolumnie druku ofertowego zamiast wartości VAT był wpisany VAT w % i w konsekwencji liczenia te same błędy jak wyżej. Miałam podobny problem i ciekawi mnie wasze zdanie.

10

Dobre pytanie Lido...
Tak z marszu odpowiadając to do odrzucenia a formularz ofertowy do poprawy (w następnych postępowaniach). Co zrobiłaś?

11

Osobiście protokól napisałam z uwzględnieniem odrzucenia tej oferty ale księgowemu tak na marginesie napomknęłam, że odrzucamy ofertę za błędy groszowe a wybieramy ofertę droższą o kilka tysięcy, no i uruchomiłam lawinę włączających się problematorów. W konsekwencji musiałam wystąpić o opinię prawną, która nie była zgodna z decyzją komisji o odrzuceniu oferty. W wyniku tego, że nie spodziewałam się takiej opini prawnej od Radcy przespałam termin na przedłużenie terminu zwiazania oferta i musiałam unieważnić post. z przyczyny, której nie lubię.
Tak na marginesie Marko, jak opisujesz kolumnę druku ofertowego dotyczącą VAT?

12

Żeby mieć szanse na uratowanie oferty mają podać stawke i kwote VAT

13

Dzięki, nazywam kolumnę "stawka VAT w % i kwota podatku" czy coś w tym rodzaju i jeżeli dochodzi do problemu opisanego wyże to jakie są szanse na ratowanie oferty i którędy?

14

No tylko takie jak w przypadku Pawcia, kwota netto ok, stawka i kwota vat ok tylko brutto nie ok - spójrz na początek tematu

15

Marko a czy mógłbyś się ze swoim doświadczeniem przyłączyć do dyskusji Planowanie w jednostce sektora fin. publ./ Plan finansowy.

16

no tak