26

Odp: Zawarcie umowy

jacek0707 napisał/a:
agataanna napisał/a:

a jak nie dostaniesz potwierdzenia otrzymania maila lub faksu?

Dopuszczam forme porozumiewania się za pomocą faxu. Wykonawca w ofercie podaje mi nr tegoż swojego faxu. Wydruk z faxu mówiący o tym, że wysłano i jest "OK" w zupełności mi wystarczy. W momencie wysłania informacji faxem wykonawca mógł powiziąć wiadomość... Zgadzasz się z tym?
Zazwyczaj po wysłaniu dzwonie i prosze o potwierdzenie otrzymania. W 99,9 % przypadków takie potwierdzenie otrzymuję.

zgadzam sie oczywiście, i też, na szczęście, mam zdyscyplinowanych wykonawców,
ale oprócz faxu wysyłam też pocztą,(kancelaria też musi mieć zajęcie) smile

27

Jak dla mnie sprawa nie jest taka różowa.
Mamy dwie wykładnie: "liberalną" (Czajkowskiego) i "restrykcyjną" (Pieroga). Każdy zamawiający woli ta liberalną - to jasne. Ale takie podejście może byc dla niego niebezpieczne, a w dodatku jest pozbawione sensu.

Bo czemu ma służyć art. 94.1 i dlaczego zawarty w nim termin to własnie 7 dni? Każdy wie, że chodzi o umozliwienie wykonawcy wniesienia protestu. A protest można wniesc na cos, o czym się wie, a nie na coś, co zostało tylko wysłane ale nie doszło. Gdybysmy mieli liczyc od wysłania, termin byłby dłuzszy niż 7 dni (np. 10 albo 14 dni), bo żaden list nie dojdzie w 0 dni!

Wykonawcy tez o tym wiedzą i niektórzy nie dadzą sie łatwo wycyckać. Jeśli wykonawca dostał informacje po 5 dniach od wysłania, a nastepnie sam wyrobił sie w 3 dni z napisaniem protestu i skutecznym doreczeniem go do zamawiacza, to nie wiem czy uspokoi go stwierdzenie, że umowa została juz zawarta. Może poskarżyc się kontroli, a kontrola wybierze albo wykładnie Czajkowskiego albo Pieroga. Konsekwencje wyboru tej drugiej są dosyc powazne, bo jest nią nieważność umowy!

Dlatego ja wole stosować ta druga wykładnie (głupio by było gdyby umowa za 10 mln była nieważna) i zawsze zbieram potwierdzenia dostarczenia informacji.

28

pawcio napisał/a:

jak nie dopuszczam faksu to licze od daty otrzymania zawiadomienia przez ostatniego wykonawcę(potwierdzenie na zwrotce), bo tu zgadzam się z Pierogiem i uwazam że 61 KC jest jak najbardziej na miejscu smile

ja dopuszczam fax, jednak w obecnym postępwaniu mam problem polegający na tym  że jeden z 15 wykonawców nie ma faxu, 14 wykonawców odebrało zawiadomienie dnia 04.03. i portwierdziło odbiór (zwrotny fax) a ten jeden - wysłałam poczta dnia 04.03. jednak dzwoniłam dziś i dopiero wczoraj odebrał z poczty bo go nie było na miejscu kilka dni. Temrin zwiazania ofertą kończy się 15.03. - jak tu liczyć dla tego jednego termin na wnisienie protestu? kiedy moge popdpisac umowę gdyby człowiek czekał na zwrot zwrotek z poczty zeby policzyc terminy to dawno termin zwiazania oferta by minął. Zawsze wykonawcy po otrzymaniu faxu przesyłali informacje zwrotna od tego czasu liczyłam 7 dni ale teraz to nie wiem czy moge liczyć od momentu przesłania przesyłki pocztą