1

Temat: plan finansowy

Witam
Temat może podobny jak wcześniej, ale... Mamy zamówienie które odbywa się od maja 2008 do kwietnia 2009 ( i tak jest co roku) i mam plan finansowy czyli kasa na rok budżetowy - do grudnia 2008r. Zawsze myślałam, że kwota jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinasowanie zamówienia powinna wynikać z planu finasowego zamawijącego i oznacza środki jakie mają być przeznaczone na pokrycie realnych wydatków z tytułu realizacji zamówienia. We wniosku o udzielenie zamówienia podaje pozycję z planu finansowego. Czy może mi ktoś to jakoś rozjaśnić, bo właśnie szef próbował mi tłumaczyć że jak ogłszam prztarg na podstawie tego planu to środki gwarantowane są do grudnia? Ja się z tym nie zgadzam, ale może niesłusznie.

2

Odp: plan finansowy

szef zawsze ma rację

3

ale są też zobowiązania i to szczególnie te dotyczące usług

4

ciekawy i nurtujący temat posłucham

5

ale tym razem zrób od maja 2008 do grudnia 2008 albo 2009 i po sprawie

6

"z tym szef ma rację" - to się zgadzam, ale nie zawsze :-)

no dobra, a to nie jet tak trochę, że nie zapewniamy środków na wykonanie zamówienia na pozostałe 4 miechy w nowym roku. w końcu planu na 2009 r nie mam?

7

ale jest prowizorium i konieczność ciągłości działań w danym przedmiocie zamówienia

8

to jaką kwotę podaje we wniosku?

9

na całość przedmiotu zamówienia

10

no dobrze Agato ale czy można zawrzeć umowę nie majac zabezpieczenia finansowego

11

lido napisał/a:

no dobrze Agato ale czy można zawrzeć umowę nie majac zabezpieczenia finansowego

Chciałbym zobaczyć kontrasygnate gł księgowej na takiej umowie wink

12

Marko napisał/a:

Chciałbym zobaczyć kontrasygnate gł księgowej na takiej umowie wink

A ja na jakiejkolwiek umowie... smile

13

ja wam zazdroszczę. może nie uwierzycie, ale ja na temat planu nie mam u mnie w pracy z kim porozmawiać - nawet z księgową :-). dowiedziałm się, że jest to dokument wewnętrzny (jesteśmy spółką miasta) i nikomu go nie pokazujemy i żeby nie szukać problemu tam gdzie go nie ma. jeszcze nie miałam kontroli z zamówień, ale wydaje mi się że jednak będzie, to trzeba będzie go pokazać.

14

szacując wartość zamówienia oczywiście że musisz policzyś całość czyli do kwietnia 2009 i nie ma znaczenia że budżet na 2008 tego nie przewiduje, jest dużo zamówień które realizujemy w systemie ciągłym i mamy umowy na więcej niz jeden rok np. telefony, energia...
a co do kontrasygnaty skarbnika na umowie to niewyobrażam sobie zawarcia umowy bez takiej kontrasygnaty - nie wierzę aby gdzieś postępowano inaczej

15

danaug napisał/a:

a co do kontrasygnaty skarbnika na umowie to niewyobrażam sobie zawarcia umowy bez takiej kontrasygnaty - nie wierzę aby gdzieś postępowano inaczej

Uwierz, że u mnie nikt tego nie wymaga. smile

16

napiszcie konkretnie co uważacie na temat zawarcia umowy np. do kwietnia 2009 majac budżet tylko na 2008 (pomińmy w wypowiedziach media) i mając na uwadze ustawę finansową - o to pytał Agaj

17

Zdanie Ministerstwa Finansów w tym temacie KLIK KLIK

18

Rozumiem powyższe ale gdybyś mógł Marko przeanalizować to uwzględniając Decyzję nr 182 (+ zmiany) MSWiA z dnia 27.04.2006 r. w sprawie wprowadzenia do stosowania wytycznych dotyczących zasad planowania zamówień, .... Jak prawidłowo i zdrowo postępować a może byś podpowiedział co wpisać w regulacje wewnętrzne dotyczące planowania, jakie dokumenty tworzyć i co one mają uwzględniać. U nas opinie się rozjeżdżają. Z góry dziękuję za wszelkie głosy w tej sprawie, bo dobrze przedyskutowany temat może coś wnieść.

19

Niestety nie znam tej decyzji Lido bo (dziękować niebiosom) mnie ona nie dotyczy. Ja jestem JST.

20

to masz klarowną sytuację