1

Temat: Sprawdzenie referencji

Witam, mam pytanie odnośnie oceny referencji. W SIWZ mam taki zapis dotyczący dokumentów jakie muszą dostarczyć wykonawcy "wykaz realizowanych usług w okresie ostatnich 3 lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działanosci jest krótszy - w tym okresie, odpowiadających swoim rodzajem i wartością usługom stanowiącym przedmiot zamówienia, oraz dodatkowo 3 dokumenty (np.referencje) potwierdzające, że umieszczone w wykazie prace zostały wykonane nalezycie.
Pytanie brzmi, czy każda z przedstawionych referencji odzielnie ma odpowiadać kwocie z oferty czy trzy łacznie mają odpowiadać tą kwotę?
Pytanie drugie,
Wykonawca w jednej z wielu pozycji miał napisac kwotę netto,a następnie wpisac tylko kwotę brutto uwzględniajc VAT. W jednej pozycji wykonaca popełnił bład, wpisując niewłasciwą kwotę brutto. Omyłka matematyczna nie dotyczy stawki VAtu. Łączna suma podliczonej kwoty netto i kwoty brutto jest prawidłowa.
Czy możemy poprawić daną omyłkę rachunkową stosując art. 88 ust1. pkt 3a tz. poprawić kwotę brutto w pojedynczej pozycji?

2

Odp: Sprawdzenie referencji

co do referencji i wykazu realizowanych ... i dlaczego tylko realizowanych ... to jaki postawiłeś warunek

3

wg mojej wiedzy każda z osobna ma odpowiadać

4

wiktor napisał/a:

Witam, mam pytanie odnośnie oceny referencji. W SIWZ mam taki zapis dotyczący dokumentów jakie muszą dostarczyć wykonawcy "wykaz realizowanych usług w okresie ostatnich 3 lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działanosci jest krótszy - w tym okresie, odpowiadających swoim rodzajem i wartością usługom stanowiącym przedmiot zamówienia, oraz dodatkowo 3 dokumenty (np.referencje) potwierdzające, że umieszczone w wykazie prace zostały wykonane nalezycie.
Pytanie brzmi, czy każda z przedstawionych referencji odzielnie ma odpowiadać kwocie z oferty czy trzy łacznie mają odpowiadać tą kwotę?
Pytanie drugie,
Wykonawca w jednej z wielu pozycji miał napisac kwotę netto,a następnie wpisac tylko kwotę brutto uwzględniajc VAT. W jednej pozycji wykonaca popełnił bład, wpisując niewłasciwą kwotę brutto. Omyłka matematyczna nie dotyczy stawki VAtu. Łączna suma podliczonej kwoty netto i kwoty brutto jest prawidłowa.
Czy możemy poprawić daną omyłkę rachunkową stosując art. 88 ust1. pkt 3a tz. poprawić kwotę brutto w pojedynczej pozycji?

ad 1 jaki postawiles warunek??
ad 2 napisz jasniej .... moze dokladnie pokaz przypadek..

5

Co do przykładu omyłki to:
1.
poz. 1. Wartość netto - Wartość brutto (która ma uwzglęnić VAT)
poz 2.......................
poz.3 .......................
poz. 4 20,00zł netto -   20,60zł brutto (powinno być, a wykonawca wpisał 19,40zł)
.....................................................
Ogółem: suma końcowych kwot netto jest prawidłowa, do tej kwoty wykonawca dodał VAT i dlatego wyszła mu właściwa suma brutto. Gdyby wykonawca zsumował pojedyncze pozycje brutto, wówczas końcowa kwota brutto była by inna - nieprawidłowa

6

a sprawdz sume wartosci brutto w poszczegolnych pozycjach... nie zawsze jest to to samo co vat + suma wart netto (calosci)....

dziwna sytuacja - ale nie ma przeslanki na poprawe VATU w art 88 - gdyz taka sytuacja tu zaistniala...
zastosowano zla stawke vat.... inaczej mowiac...
a wlasciwie nie rozliczysz FV jesli nie poprawisz.... kolko sie zamyka...

7

Wiktor pyta czy może poprawić cenę na podstawie 88.1.3a czyli ma ryczałt i nie analizowałabym pozycji chyba, że ma sytuację skłaniającą się do 88.1.3c