1

Temat: telefony komórkowe

Witam,

chciałabym zawrzeć umowę z siecią komórkowa na świadczenie usług na okres 24 miesiecy - kwota nie przekracza 14 tyś euro. Urząd ma zawartą umowę z inną siecią z której sukcesywnie wycofujemy się- umowę zawarto w 2001r , nie możemy  jej  natychmiast wypowiedzieć bo sieć chce naliczyć wysokie kary.
czy  nową umowę do 14 tyś i rachunki zapłacone za "stare" telefony powinnam sumować - jeżeli tak  to  musze przeprowadzić postępownie
prosże o  pomoc

2

Odp: telefony komórkowe

Nie musisz sumować. Rozwiązujesz 'starą" umowę i zawierasz nową.
Dlaczego podpisaliście umowę z "wysokimi karami" w przypadku jej wypowiedzenia?

3

"stara" umowa wygaśnie z ostatnim numerem" czyli w 2009 roku, o kary  nie pytaj........

4

koszty poniesione za kontynuacje  starej umowy- (jeszcze rok ) i opłaty  za nową w sumie przekroczą 14 tyś euro - będa pąłcone w jednym czasie z jednego budżetu  na jedną usługę  dlatego mam wątpliwości

5 (edytowany przez lolilap 2008-03-13 07:20:54)

sumujesz..............

bo niby dlaczego nie?? jacek???

6

Lolipap ale umowę ma mama już podpisaną, czy zaangażowanie finansowe z wcześniej zawartych umów powinno nam wpływać na wartość szcunkowa zamówienia od której będziemy stosować jakies przepisy? Mam watpliwości...

7

prawde mowiac ja tez smile

szacowanie wart zamowienia opisane jest w UPZP art 32 -34 ...

nie ma tam jednakze sytuacji tu opisanej....

podpisujemy umowe z wykonawca na czas okreslony (przypuszczam) wartosc oszacowana zostala nalezycie....

jednakze w tym samym czasie wydatkujemy srodki na taka sama usluge...
hmmm... w tym samym czasie i jakby nie patrzec usluga jest tozsama...

8

podjjeliśmy decyzje o zawarciu umowy  bez zastosowania ustawy Pzp,
opinie radców były  podzielone "Łączyć wydatki w danym roku  budżetowym  na tę samą usługę ale skoro  pojawiła sie potrzeba w danej  chwili udzielenia zamówienia - nieprekraczajaća  14 tyś i znaczne korzysći ekonomiczne (spadek wydatków za rachunki  o 60% rocznie) to zawrzec umowę ponizej  progu"

9

hehe z ta potrzeba to bym uwazal smile

ale z sumowaniem nie ma pewnosci.... moze ktos sie jeszcze wypowie??

10

lolilap napisał/a:

jednakze w tym samym czasie wydatkujemy srodki na taka sama usluge...
hmmm... w tym samym czasie i jakby nie patrzec usluga jest tozsama...

Wydatkowanie środków nie ma  żadnego formalnego związku ze stosowaniem ustawy PZP.
Ustawę stosuje się (tylko) do udzielania zamówień czyli do zawierania umów, a nie do wydatkowania środków. Mogę wydatkować środki nawet na 100 mln i nie podlegam ustawie, jeśli legalnie moge to zrobic bez zawierania umowy.
Tutaj mamy własnie taka sytuacje, ze umowa jest juz zawarta (dawno dawno temu), wiec teraz wydatkujemy srodki zgodnie ze starą umową - nie jest to udzielenie zamówienia, wiec ustawa PZP nie ma tu nic do rzeczy.
Chcecie udzielic zamówienia o wartości do 14 tys. euro, to udzielacie go bez ustawy na podst. art. 4.8 i tyle!

11

Dzięki Piotrze, też potrzebowałam utwierdzenia się w tym przekonaniu