1

Temat: czy uznać protest? Pomóżcie

Witam Wszystkich,
Mam problem w postępowaniu pn na opracowanie projektów decyzji ofertę złożyło min. Przedsiębiorstwo ABC Kasia Kowalska.
Warunkiem udziału było posiadać urrawnienia arch.,posiadac doświadczenie udokumentowane okresloną liczbą opracowanych projektów decyzji oraz spełniać pozostałe warunki z art.22. Zamawiajacy w SIWZ napisał iz w przypadku wykonywania wolnych zawodów mozna wykazać się doświadczeniem uzyskanym w oparciu o umowy cywilno-prawne, o pracę lub inne z których wynika że dana osoba , w danym czasie wykonywała decyzję.
W/w przedsiębiorstwo do ofert załaczyło wymagany wykaz wykonanych usług oraz stosowne dokumenty z których wynika że pani Kasia w ramach stosunku pracy opracowywała decyzje.
Zamawiajace uznał te dokumenty , wybrał ofertę i teraz mam protest.
czy rzeczywiście nie można uznać takiego dośw. ?
Przecież zgodnie z KC. firmą osoby fizycznej jest jej imię i nazwisko?
Nie upieram się przy tym stanowisku poprostu nie wiem co robić?

2

Odp: czy uznać protest? Pomóżcie

adusia napisał/a:

W/w przedsiębiorstwo do ofert załaczyło wymagany wykaz wykonanych usług oraz stosowne dokumenty z których wynika że pani Kasia w ramach stosunku pracy opracowywała decyzje.

Czyli pani robiła projekty będąc zatrudnioną w firmie X po czym założyła własną działalność i wykazuje projekty z czasów gdy była pracownikiem firmy X? Ja bym tego nie uznał.

3

radcy u nas uważają iz tak mozna bo to ta sama osoba a w SIWz był ten zapis o wolnych zawodach . ale chyba uzna m protest. A i jeszcze jedno  w SIWz wpisaliśmy że wadium należy wnieść tak jak. art. 45 ust 3,6 podalismy  nr rachunku ale nie napisaliśmy wadium w pieniadzu wnosi sie przelewem. Czy mozna to oprotestować , czy mogę się bronić pisząc iz wykonawca składajac ofertę winien znać przepisy - podobno sa jakies wyroki ZA potwierdzajace ze wykonawca winien również znać przepisy i zrobić tak jak one nakazują

4

a została wskazana kwota wadium na podst art 45 ust 4?

5

Ja bym nie uznał takiego doświadczenia. Kasia Kowalska robiła to na podstawie umowy o pracę, i nie posiadała uprawnień do wykonania dizłalności itd. ...
Wadium... Nie jest to powód do opretostowania. Art.45.7 mówi o przelewie, więc nie masz czego sie obawiać. Takie jest moje zdanie.

6

art. i owszem mówie ale ja nie wykluczyłam wykonawcy który wpłacił wadium w kasie a tak chyba nie powinno być?

7

Nie powinno i nie może

8

To Wykonawca: Przedsiębiorstwo ABC Kasia Kowalska ma się wykazać i pod tym szyldem.

9

konkludując adusia uwzględnij protest, wyklucz tego z wadium, odrzuć ABC i wybierz następną i odezwij się co było dalej......ciekawe

10

agataanna napisał/a:

odrzuć ABC

Wezwij do uzupełnienia i wyklucz gdy nie uzupełni.

11

Marko, czyli ja mogę w wyniku uwzględnienia protestu wezwać do uzupełnienia dokumentów zawierajacych błędy?
Zbawienne by to było dla mnie; bo wiem że ten Wykonawca ma te dokumenty i je uzupełni ( chyba)a wtedy nie muszę uniewazniać postepowania na którym nam zalerzy
Czy dobrze rozumuję?

12

Tak jest, uwzględniasz protest i powtarzasz ocene ofert ze wszystkimi tego konsekwencjami - czyli z wezwaniem do uzupełnienia włącznie

13

Jeszcze jedno malutkie pytanie.
mam 10 dni na rozstrzygnięcie - czy w tym terminie muszę wszystko pouzupełniać i odrzucić ofertę ze względu na wadium w kasie i dopiero przesłać informację że protest został uwzględniony, zamawiajacy powtórzył oprotestowaną czynność (przystąpił do powtórzenia czynności bezprawnie zaniechanej )oraz ,i teraz już się gubię , nie przychlę się do ządania uniewaznienia przetargu bo wszystko będzie ok więc oddalam protest?

14 (edytowany przez lolilap 2008-03-13 13:17:08)

nie

10 dni na rozstrzygniecie - a tym bedzie ponowna ocena

na skutek rozstrzygniecia uzupelnisz wykluczysz itp.....

15

Mam jeszcze jedno pytanie, pomóżcie. W SIWZ był zapis, że zamawiający wymaga od wykonawcy dokumentu potwierdzającego 10 -letni staż pracy w danej dziedzinie. Wykonawca wystawił zaświadczenie o 10 -letniej praktyce we własnej firmie i sam podpisał zaświadczenie. W zasadzie sam sobie zaświadczył 10 -letni staż pracy. Czy można takie zaświadczenie przyjąć?

16

ten ostatni post proszę nie łaczyć z moim przypadkiem

17

wiktor napisał/a:

W SIWZ był zapis, że zamawiający wymaga od wykonawcy dokumentu potwierdzającego 10 -letni staż pracy w danej dziedzinie.

Oj Wiktor... bezprawność warunku aż wali po oczach

18

dlaczego Marko? Jeżeli zamawijący wymagał aby wykonawca dysponował osobami z doświadczeniem conajmniej 10 letni (praca w danej dziedzinie) to nie jest to bezprawne

19

No nie załamuj mnie Danaug... Doświadczenie można zmierzyć w robotach, którymi kierował (np warunek dotyczący kierownika robót - wymaga sie aby wykonawca dysponował osobą, która kierowała conajmniej 1 robotą polegającą na ... o wartości x) ale ilość lat to zapewniam Cie, że raz o niczym nie mówi (ktoś może być zatrudniony w firmie na stanowisku kierownika robót przez 10 lat a nie widzieć placu budowy na oczy) a dwa jest bezprawne bo doświadczenie mierzy sie w dokonaniach a nie w latach

20

ale nikt i nic nie zabroni zamawiaczowi tak to ująć - zgadzam się z Tobę że to bzdura bo nie lata świadczą o fachowości ale cóż to już broszka zamawiacza i jak tak napisał to teraz musi to przetrawić - moim zdaniem musi przyjąć to oświadczenie bo potwierdza że pracował a tylko tego chciał zamawiający (to nie znaczy że ja stawiam takie warunki, zapewniam , ale prawdą jest że widziałam większe bzdury)

21

danaug napisał/a:

ale nikt i nic nie zabroni zamawiaczowi tak to ująć

Nie wiem czy KIO ale ZA zabraniały jak sie wykonawca odwoływał smile i miały 100% racji.

22

zważ na to że nik nie oprotestował tego warunku, więc jeżeli wszyscy to zaakceptowali to teraz trzeba się tego trzymać

23

danaug napisał/a:

zważ na to że nik nie oprotestował tego warunku, więc jeżeli wszyscy to zaakceptowali to teraz trzeba się tego trzymać

Można sie tego trzymać, ale trzeba miec swiadomosc, ze ewentualne odwołanie do KIO albo kontrola UZP w ciągu najblizszych lat, moze sie skonczyc uniewaznieniem postepowania/umowy.

24

Piotrek napisał/a:

Można sie tego trzymać, ale trzeba miec swiadomosc, ze ewentualne odwołanie do KIO albo kontrola UZP w ciągu najblizszych lat, moze sie skonczyc uniewaznieniem postepowania/umowy.

Ot co!

25

Uwzględniam protest w części dotyczacej wadium, oraz nie załączenia dokumentów potwierdzajacych wymagane doświadczenie w okresie prowadzenia działalności , informuję o tym protestujacego bo nikt inny sie nie przyłączył - i to jest rozstrzygnięcie, tak? Dopiero po tym powtarzam oprotestowaną czynność : wykluczam o wadium i wzywam o uzupełnienie i o tym fakcie informuję wszystkich wykonawców (art 183 ust 6)czy tak?
ale mam jeszcze jedno pytanie gdy zaczynałm ten wątek napisałam
"zamawiający w SIWZ napisał iz w przypadku wykonywania wolnych zawodów mozna wykazać się doświadczeniem uzyskanym w oparciu o umowy cywilno-prawne, o pracę lub inne z których wynika że dana osoba , w danym czasie wykonywała decyzję."
czy taki zapis w przypadku kontroli może skutkować unieważnieniem postepowania jako że zamawijacy dokonał nieprawidłowego zapisu SIWZ a  " przepisy Pzp nie maja zastosowania do umów z zakresu prawa pracy"-Pzp Komentarz pod redakcja T Czajkowskiego.
Mi wydaje się że ten nasz zapis nie wskazuje ściśle na umowy z zakresu prawa prcay  a jak wy Sądzicie?