1

Temat: szacowanie Inżyniera Kontraktu

Witam
Mam pytanie, czy można oszacować usługi związane z pełnieiem funkcji Inżyniera Kontrktu na podstawie zapytań do firm, które się tym zajmują? W końcu każda budowa jest inna, a ta będzie dość duża więc potrzebujemy Inżyniera. Co prawda mamy jakiś szacunek w studium wykonalności ale nie sądzę żebym mogła się na tym opierać. uzp wydało w swoim czasie opinię na temat stosowania takiej procedury przy ubezpieczeniach czy ja też tak mogę?

2

Odp: szacowanie Inżyniera Kontraktu

czy chodzi o inspektora nadzoru roboty budowlanej

3

w zasadzie też i resztę zespołu, który czuwał będzie nad realizacją kontraktu wg FIDIC. jakieś min. 5 branżowców + obługa biurowa

4

inwestor zastępczy

5

inwestor zastępczy?

6

Za mało danych ale zacząć trzeba od zapytania ile % z wynagrodzenia za umowę tj. .... zł by sobie życzyli (myślę, że masz juz zawartą i wtedy możesz pokazać im zakres prac)

7

nie, inwestorem jesteśmy my, a Inzynier wg FIDIC stanowią stosownie wykwalifikowani inzynierowie i inni fachowcy, posiadajacy kompetencje do wykonywania swoich obowiązków na budwowie. to w dużym skrócie. Inaczej to taki zespół od czarnej roboty, który jakby sprawdza wykonawcę robót na nasze zlecenie.

8

on też sam organizuje sobie biuro, zapewnia sprzęt do pracy itd.
jego praca określona jest w warunkach kontraktowych FIDIC - u nas czerwona książka.