1

Temat: zmiana gramatury przedmiotu po zawarciu umowy

Po zawarciu umowy na dostawę art. spozywczych (kilkadziesiat pozycji) Wykonawca zwrócił się z prośbą o podpisanie aneksu do umowy dotyczącego zmiany gramatury dane pozycji art. W postępowaniu w druku ofertowym poprosiliśmy Wykonawców o wycenę np. 1 kg pieprzu, cukru, keczupu, konserwy itp. z zaznaczeniem w opisie danego artykułu że opakowanie ma mieć np od 200 do 400 g. A teraz Wykonawca prosi o zmianę gramatury i co ciekawsze prosi o zgodę na gramaturę artykułu od 300 do 500 g. Tak częściowo to zachacza o naszą gramaturę ale też podnosi poprzeczkę górnej gramatury. Czy możemy się na to zgodzić? Jak się to ma do art. 140, 144, 7?

2

Odp: zmiana gramatury przedmiotu po zawarciu umowy

Proszę przedyskutujmy ten temat a może on gdzies juz był

3

Za bardzo nie ma nad czym dyskutować Lido. Skoro już po zawarciu umowy jesteś to tylko 144 wchodzi w gre - nieprzewidywalność lub korzyść zamawiającego. Wystarczy "tylko" jedno lub drugie wykazać.

4

Można naciągnąć tak jak mówisz Marko ale wkurzające jest to, że dzieje się to tydzień po zawarciu umowy. Co mam sobie pomyśleć o takim Wykonawcy ... no to już moja sładka tajemnica a niepewność podjętej decyzji zostaje

5

Zgodnie z prawem powinienes mu odmówić.
Czemu miałbys sie zgodzić?

6

Po tym wybranym były jeszcze dwie ważne oferty. Osobiście podzielam zdanie Piotra ale coś czuję, że "wyżsi" podzielą zdanie Marko. A wszystko to przez Wykonawców, którzy w biegu składają oferty oby się tylko załapać a potem kombinują.

7

lido napisał/a:

Osobiście podzielam zdanie Piotra ale coś czuję, że "wyżsi" podzielą zdanie Marko.

Ależ oba te zdania są prawdziwe.
Powinieneś odmówić wykonawcy. Zgodzić sie możesz tylko i wyłacznie wtedy, gdy konieczność wprowadzenia zmian... (art. 144).

8

No przecież smile Gdzie widzisz Lido różnice w opiniach?

9

Wiem i widzę aneks od Wykonawcy ze zmianą gramatury bez jakiegokolwiek wyjaśnienia o nieprzewidywalności, natomiast czy sa to zmiany korzystne to myslę że trzeba uzyskać opinię od zaopatrzeniowców którzy tym dysponują. Dla mnie brak zgody na zmiany z naszej strony jest uzasadniony ale z drugiej strony ogromne obciażenie zachowaniem cięgłości wyżywienia. Czuję też, że Wykonawca po otrzymaniu braku akceptacji aneksu dał by sobie spokój ale dlaczego miałby nie spróbować przecież otwiera sobie większą możliwość sprzedazy  towaru nie patrząc na gramaturę z SIWZ. Po jednej akceptacji za np. dwa tygodnie przejdzie z następnym aneksem i tak dalej a mamy około 60 pozycji. OK Piotrek podtrzymałeś mnie w moim przekonaniu. Dzięki

10

a co w sytuacji, kiedy po zawarciu umowy okazuje się że projektant sporządzający projekt nie uwzględnił kilku linii komputerowych, które miały być zamontowane? Zamawiającemu zależy, żeby te linie były a w ofercie Wykonawcy ich nie ma bo nie było ich na rysunku i w przedmiarze robót? można coś tu zrobić? jakiś aneks do umowy?

pozdrawiam

szad

11

A projektant to pominął przez niedbalstwo? Czy tez może zamawiacz tego nie planował na etapie dokmentacji projektowej?

12

trudno powiedzieć.niby zamawiacz mówił projektantowi co gdzie ma  być, ale mnie przy tym nie było.

13

co tzn zamawiacz mówił projektantowi? albo zamawiacz określił to pisemnie w założeniach albo tego nie było i nie określił i mamy dwie różne sytuacje

14

Widocznie założenia były ustne i nie było programu funkcjonalno-uzytkowego smile