1

Temat: zamówienie uzupełniające

witam smile

w 2006 roku zrobiliśmy przetarg na ubezpieczenie mienia.  w ostatnim roku nastąpił znaczny wzrost mienia i w związku z tym trzeba był zrobić zamówienie uzupełniające o wartości 3.500 euro. w siwz był zawarty zapis o możliwości udzielenie zamówienia uzupełniającego.
zamówienia dotychczasowemu ubezpieczycielowi udzieliliśmy z WR.
czy w związku z tym powinienem wypełnić protokół dla WR?

pozdrawiam

szad

2

Odp: zamówienie uzupełniające

Jeżeli udzieliłeś zamówienia z wolnej ręki, to ZP-2 dla wolnej ręki załączasz

3

...no i wypełniasz też smile

4

oki. myslalem ze jak to uzupelniajace jest ponizej progu to nie bawie sie w protokoly. ale jak widac sama nazwa uzupelniajace obliguje do zrobienia protokolu. no ale chyba w BZP nie musze zamieszczac ogloszenia o udzielenia zamowienia?

5

Z postu wynika, że zrobiłeś już WR, zatem protokół tez byc musi.
Info w BZP o udzieleniu zamówienia zamieszczasz.

6

szad napisał/a:

oki. myslalem ze jak to uzupelniajace jest ponizej progu to nie bawie sie w protokoly

Dobrze myślałeś. Nie musisz robić ani protokołu, ani ogłoszenia, ani innych rzeczy wymaganych przez ustawe, bo do tego zamowienia ustawy nie stosuje sie.

7

dwóch fachowców i dwie opinie.
nasz broker w umowie napisał: umowa zawarta w trybie zamówienia z wolnej reki w oparciu o art. art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp.

wartość 3.500 euro.

jak jest taki zapis to pewnie musze ten protokol zrobic.

to taki moj pierwszy przypadek stad moje pytania.

pozdrawiam

szad

8

No tak, to poniżej 14000, ale szad chyba już zrobił WR...?

9

szad...takie zamówienie do14 tys (pomimo ze uzupełniajace)robisz według regulaminu wewn. ustawa tutaj nie obowiazuje.

10

Przepis art. 4 (pkt 8) mówi: "Ustawy nie stosuje się..."
Jego dyspozycja jest prosta i jednoznaczna - wyłącza stosowanie ustawy w wymienionych przypadkach. Mówiąc obrazowo, jeśli zachodzi jedna z przesłanek wymienionych w art. 4, to ustawa sama się wyłącza, raz na zawsze, i nie pozwoli się zastosować, choćby nie wiem co.
Nie ma takiej możliwości aby zamawiający, broker, Prezes UZP czy ktokolwiek inny uchylił przepis ustawy, w tym przypadku art. 4. Nawet jeśli w dokumentacji napisano "zastosowano art. 67", to tylko tak napisano. Ten przepis nie da się tutaj zastosować i tyle.

11

Zgadzam się z przedmówcami, ale ja odniosłem się do konkretnego postu szada, w którym napisał, że udzielił zamówienia z WR. Jeżeli przeprowadzil takie postepowanie (zaprosił do negocjacji, negocjacje odbyły się, zawarł umowę) to i chyba protokół powinien być, co?
Czyli co, umowa ma być nieważna, bo przeprowadził postępowanie na kwotę 3.500 euro?

12

chyba wprowadzilem w blad jacka0707. w tym roku mielismy zaplacic 2 ostatnie raty za ubezpieczenie mienia. poniewaz nastapil wzrost mienia dlatego te 2 ostanie raty sa wyzsze niz planowano i stad ta umowa na róznice miedzy rata planowana a rzeczywista rata jaka mamy zaplacic. czyli np. rata byla 25000 PLN a wyszlo 30000 PLN, wiec stad ta umowa uzupelniajaca na te brakujace 5000 PLN.

13

No to nie wprowadzaj w błąd, bo później są nieporozumienia smile

14

ale ostatecznie zawsze są...........jakies porozumienia wink tongue

15

sorki za zamieszanie smile. dzieki za rady. reasumując nasze rozważania to gdyby wartosc tego zam. uzupełniajacego przekraczala te 14tys. euro to wtedy  korzystając z zapisu w siwz udzielam zamowienia z WR na podstawie art. 36.1.6 a jak nie to ustawy nie stosuje w oparciu o art. 4.8.

pozdrawiam

szad

16

...chyba 67.1.6 smile

17

racja. pomylilo mi sie z tym art. thx

18

sorki za zamieszanie smile. dzieki za rady. reasumując nasze rozważania to gdyby wartosc tego zam. uzupełniajacego przekraczala te 14tys. euro to wtedy  korzystając z zapisu w siwz udzielam zamowienia z WR na podstawie art. 36.1.6 a jak nie to ustawy nie stosuje w oparciu o art. 4.8.

Pozwolę sobie całkowicie niezgodzić z powyższym podsumowaniem. Jak sam określiłeś na wstępie dokonujesz ZAMÓWIENIA UZUPEŁNIAJĄCEGO do już zawartej umowy (do zamówienia podstawowego). Zamówienie podstawowe zostało udzielone zgodnie z przepisami PZP a zamówienie uzupełniające jest w pewnym sensie jego kontynuacją (przedmiot zamówienia ten sam, wykonawca ten sam, różne mogą być warunki finansowe). Wartość zamówienia uzupełniającego NIE MA tu znaczenia - takie zamówienie zawsze jest udzielane w ustawowym trybie "z wolnej ręki" A skoro tak, to wymagane są wszystkie dokumenty przewidziane dla tego trybu. Gdyby Twoje zamówienie o szacowanej wartości 3.500 euro nie wynikało z potrzeby "rozszerzenia" zamówienia podstawowego to wtedy OK - nie stosujemy przepisów PZP zgodnie z Art. 4.8 a w tej konkretnej sytuacji niestety papierki są wymagane smile

19

gekon123 napisał/a:

Gdyby Twoje zamówienie o szacowanej wartości 3.500 euro nie wynikało z potrzeby "rozszerzenia" zamówienia podstawowego to wtedy OK - nie stosujemy przepisów PZP zgodnie z Art. 4.8 a w tej konkretnej sytuacji niestety papierki są wymagane smile

Co za bzdury yikes

Jeśli kupowałem artykuły biurowe w przetargu, to do zakupu 1 ołówka mam stosować ustawę?
A jeśli kupowałem w zapytaniu o cenę, to bez ustawy??

20

Piotrek napisał/a:
gekon123 napisał/a:

Gdyby Twoje zamówienie o szacowanej wartości 3.500 euro nie wynikało z potrzeby "rozszerzenia" zamówienia podstawowego to wtedy OK - nie stosujemy przepisów PZP zgodnie z Art. 4.8 a w tej konkretnej sytuacji niestety papierki są wymagane smile

Co za bzdury yikes

Jeśli kupowałem artykuły biurowe w przetargu, to do zakupu 1 ołówka mam stosować ustawę?
A jeśli kupowałem w zapytaniu o cenę, to bez ustawy??

Kolego SPOKOJNIEJ proszę .....

Prawdopodobnie nie zrozumiałeś istoty sensu zamówień uzupełniających! co wynika z Twojej wypowiedzi powyżej.

1) jeżeli kupowałeś arytkuły biurowe w PRZETARGU i chcesz kupić nowe artykuły to masz do wyboru:

a) zamówienie z wolnej ręki w ramach "zamówień uzupełniających" - stosujesz ustawę zawsze bez względu na ich oszacowaną wartość (max. do wartości określonej w ustawie)
b) zamówienie w trybie pozaustawowym bez powiązania z podpisaną umową z przetargu (zgodnie z wewnętrzynym uregulowaniem zamawiającego) - jeżeli wartość zamówienia jest poniżej 14.000 euro

2) jeżeli kupowałeś art. biurowe w trybie INNYM niż PRZETARG to masz do wyboru:

a) zamówienie w trybie pozaustawowym (zgodnie z wewnętrzynym uregulowaniem zamawiającego) jeżeli wartość zamówienia jest poniżej 14.000 euro
b) przy wartości większej niż 14.000 euro stosujesz odpowiedni tryb ustawy

Jeżeli chcesz kupić jeden ołówek i chcesz dokonac zkupu tego ołówka w ramach zamówienia uzupełniającego (do umowy podpisanej po przetargu) to wtedy zawsze stosujesz ustawę, a jeżeli chcesz dokonać zakupu ołówka bez powoływania się na art. 67.6 to wtedy nie stosujesz ustawy (zam. poniżej 14.000 euro)

Wracająć do zakupu Twojego ołówka: nie ma sensu dokonywać tutaj zamówienia uzupełniającego (ze względu na znaczny formalizm postępowania w stosunku do wartości zamówienia) lepiej dokonac zakupu bez powiązania z podpisaną umową - czyli wybór wykonawcy zgodnie z wew. regulaminem zamawiającego np. zakup bezpośredni).
Zamówienia uzupełniające sprawdzają się świetnie przy znacznych wartościach zamówień (szybki tryb z wolnej ręki) przy bardzo małych zakupach dostaw czy usług lepiej "nie uzupełniać" podpisanej umowy praktyczniej jest przeprowadzić postępowanie pozaustawowe.

Teraz już chyba wszysko jasne .....

21

mimo tych wszystkich rozważań to nadal mam watpliwości.
nasz broker w umowie zawarł zapis: "Umowa zawarta w trybie zamówienia z wolnej ręki w oparciu o art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy Prawo zamówien publicznych o nastepującej treści: ..."

jak juz wspomniałem wartość zamówienia uzupełniającego 3.500 euro.

1) czy broker niepotrzebnie ujął ten zapis w umowie?
2) czy jest oki a w związku z tym działam zgodnie z ustawą i wypełniam druk ZP-2, ZP-WR, ogłaszam w BZP ogłoszenie o zawarciu umowy?

22

Zamówienia uzupełniające poniżej 14.000 euro - jakie stosować procedury?
Czy przy zamówieniu uzupełniającym o wartości poniżej 14.000 euro (np. 2.000 zł) mam obowiązek stosowania ustawy Pzp (tryb z wolnej ręki) i zgłaszania tego Prezesowi UZP? Jeżeli tak to jakie dokumenty powinienem sporządzić?

Zamówień uzupełniających udzielisz w procedurze stosownej do ich wartości. Jeśli zatem ich wartość nie przekracza 14.000 euro, do ich zamawiania nie musisz stosować procedur ustawowych ze wszystkimi konsekwencjami. Nie masz więc obowiązku stosować żadnych obowiązujących reguł w odniesieniu do trybu z wolnej ręki oraz nie musisz zawiadamiać o tym Prezesa UZP. Obowiązek taki masz dopiero wówczas, gdy wartość zamówień uzupełniających przekracza 137.000 bądź 211.000 euro dla dostaw lub usług oraz 5.278.000 euro dla robót budowlanych.

Umowę z dotychczasowym wykonawcą podpiszesz zatem niezależnie od obowiązujących przepisów dotyczących trybu z wolnej ręki. Co do dokumentów, jakie musisz sporządzić w związku z udzieleniem zamówień uzupełniających, to wszystko zależy od obowiązujących w Twojej jednostce zasad odnośnie do zamówień o wartościach poniżej 14.000 euro. Nie ma w tym przypadku żadnych ustawowych wymogów.

Reguła ta działa jednak także w drugą stronę. Jeśli więc wartość zamówień uzupełniających przekracza próg 14.000 euro, zastosujesz od ich udzielenia przepisy ustawy Pzp. Twoje obowiązki zwiększą się, jeśli kwota ta będzie wyższa niż 137.000/211.000 euro (dla dostaw lub usług) bądź 5.278.000 euro dla robót budowlanych.

to opinia specjalisty od Pzp znaleziona w necie

23

W tym roku przeprowadziłem 3 zamówienia uzupełniające - wszystkie o wartości poniżej 14.000 euro - zapisy w umowach mam podobne "w rezultacie przeprowadzonych negocjajci z wykonawcą ....... w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego na ......... prowadzonym w trybie z wolnej ręki (zamówienie uzupełniające do umowy nr .... z dnia ..... na podstawie art. 67 ust.1 pkt 6 ustawy PZP) została zawarta umowa następjącej treści ...."

Druki: ZP-2, ZP2-WR, ZP11, ogłoszenie do Portalu UZP

24

gekon123 napisał/a:

Jeżeli chcesz kupić jeden ołówek i chcesz dokonac zkupu tego ołówka w ramach zamówienia uzupełniającego (do umowy podpisanej po przetargu) to wtedy zawsze stosujesz ustawę, a jeżeli chcesz dokonać zakupu ołówka bez powoływania się na art. 67.6 to wtedy nie stosujesz ustawy (zam. poniżej 14.000 euro)

Sorry Kolego, ale chyba nie rozumiesz na czym polega prawo.
Stosowanie ustawy nie zależy od naszego "chcenia". Normę prawną stosujemy zawsze i tylko wtedy, gdy zachodzą przesłanki wskazane w hipotezie danej normy.
Gdyby obowiązywanie prawa zależało od naszych chęci, to słabe by było to prawo...;)

25

smile tak Kolego zgadzam się generalnie z tą zasadą.....

ale tutaj rozpatrujemy konkretny przypadek:
Mamy zrealizowaną umowę na dostawę ołówków. Potrzebujemy kupić dodatkowo 1 ołówek (ponad ilość zawartą w umowie). I pojawia się "problem" w jaki sposób kupić ten 1 ołówek. I wg mnie, w tym konkretnym przypadku mamy dwie drogi do wyboru a ich wybór zależy od naszego "chcenia" bo oba warianty są dopuszczalne przez prawo.