1

Temat: jak praktyujecie

jakie stosujecie zapisy w SIWz dotyczące dokumentów składanych przez spółke cywilną. Czy wymagacie by wspólnicy ustanowili pelnomocnika w postepowaniu zgodnie z art. 23 ust. 2. Czy wysatarcza wam umowa dołączona do oferty (której zreszta zamawiacz nie ma prawa żadac w siwz). co jeżeli umowa zawiera ogólne zasady reprezentacji spółki tnzn. nie ma wskazania że pelnomocnik jest uprawniony do reprezentowania wykonawców w postepowaniu lub reprezentowania i zawarcia umowy?

2

Odp: jak praktyujecie

Raz jest umowa, z której wynika sposób reprezentowania spółki przez wspólników s.c. - zapisy w niej upoważniają wspólnika do jednoosobowego reprezentowania s.c. w postepowaniach o udzielenie zamówienia publicznego i jest ok. Innym razem jest pełnomocnictwo i też jest ok.

3

a jeżeli w umowie jest zapis że prawo reprezentowania spółki w stosunkach zewnętrznych przysługuje panu janowi kowalskiemu. jeżeli umowa spółki została zawARTA W 1992 R. trudno zeby ył zapis iz jeden ze wspolników reprezentuje społkę w postepowaniu o udzielnie zamówienia publicznego

4

A ja wciaz powtarzam art 23 pzp w obecnym brzmieniu nakłada obowiazek reprezentacji scisle okrelonej w tym przepisie a szczególnie wpkt2! i zamawiajacy nie ma sie domyslać  ale to przeczytac smile

5

czyli żadasz juz swiz aby sc składała pełnomocnictwo? rozumiem ze jeżeli zdazyłby sie rpzypadek ze zloży umowę z ogolnym zapisem zasad reprezentacji odrzucasz taką oferte

6

w tresci specyfikacji zamieszczam info o złozeniu umowy wraz z oferta......pomimo ze przepisy mówia co innego  mnie niewystarcza sama tresc art.866.

7

a art 23.2 wyraźnie mówi do czego ma byc reprezentacja......a ze przepisy sa niespójne....no cóz....:)

8

nie muszą być spójna upzp jest w stosunku do kc aktem szczególnym i uregulowania w upzp mają pierwszeństwo czyli tak jak mówiłaś art. 23

9

raz mówisz że umowa wystarcza potem  ze art. 23 a art. 23 mówi o pelnomocniku do reprezentowania albo reprezentowania i podpisania umowy - rozumiem że to pelnomocnictwo ma być szczególne a wiec wskazywac jaka czynnosc może pelnomocnik wyjonać, wiec w przypadku ogólnych zapisów umownych jak: spólkę w stosunkach zewnętrznych reprezentuje pan jan kowalski" nie spelnia wymogu art. 23 ?

10

i w takim przypadku nie uznałabyś umowy? pytam bo do tej pory uważałam że wystarcza zapisy kc. a skoro robie kolejne postepowanie chce tą kwestię uregulować w siwz

11

dobrze nie pamiętam co jest dokładnie w tym wyroku ale jest chyba coś na temat pełnomocnictwa i spółki cywilnej: UZP/ZO/0-924/07. może się przyda

12

nie miałam czasu wczesniej odpisac ale podsumowujac : w oparciu o art.23.2 pzp reprezentacja sc dokonywana jest w oparciu o umowe spółki z której ma wynikac reprezentacja o której mowa w art 23.2 chyba ze czynnosci w postepowaniu dokonywane sa przez wszystkich wspólników tejze spółki i podobny zapis zamieszczam w specyfukacji.A całe zamieszanie jest wynikiem tego ze ustawodawcy zapomniało sie dopisac w art 23 :nie dotyczy sc  smile

13

dlaczego niby niedotyczy spółek - jak najbardziej dotyczy
dorotko ja nigdy nie mówiłam że wystarczy umowa a swoją drogą gdyby treść tej umowy zawierała pełnomocnictwo szczególne to i owszem ale tylko wtedy

14

wiec dziekuje za wasze odpowiedzi. Życzę wszystkim z okazji Świąt Wielkanocnych:
miłości, która jest ważniejsza od wszelkich dóbr, zdrowia, które pozwala przetrwać najgorsze. Pracy, która pomaga żyć ( w zamówieniach publicznych:)).
Uśmiechów bliskich i nieznajomych, które pozwalają lżej oddychać i szczęścia, które niejednokrotnie ocala nam życie.

15

----praktykujemy w niedziele wink ----