Piotrek napisał/a:gekon123 napisał/a:Gdyby Twoje zamówienie o szacowanej wartości 3.500 euro nie wynikało z potrzeby "rozszerzenia" zamówienia podstawowego to wtedy OK - nie stosujemy przepisów PZP zgodnie z Art. 4.8 a w tej konkretnej sytuacji niestety papierki są wymagane
Co za bzdury
Jeśli kupowałem artykuły biurowe w przetargu, to do zakupu 1 ołówka mam stosować ustawę?
A jeśli kupowałem w zapytaniu o cenę, to bez ustawy??
Kolego SPOKOJNIEJ proszę .....
Prawdopodobnie nie zrozumiałeś istoty sensu zamówień uzupełniających! co wynika z Twojej wypowiedzi powyżej.
1) jeżeli kupowałeś arytkuły biurowe w PRZETARGU i chcesz kupić nowe artykuły to masz do wyboru:
a) zamówienie z wolnej ręki w ramach "zamówień uzupełniających" - stosujesz ustawę zawsze bez względu na ich oszacowaną wartość (max. do wartości określonej w ustawie)
b) zamówienie w trybie pozaustawowym bez powiązania z podpisaną umową z przetargu (zgodnie z wewnętrzynym uregulowaniem zamawiającego) - jeżeli wartość zamówienia jest poniżej 14.000 euro
2) jeżeli kupowałeś art. biurowe w trybie INNYM niż PRZETARG to masz do wyboru:
a) zamówienie w trybie pozaustawowym (zgodnie z wewnętrzynym uregulowaniem zamawiającego) jeżeli wartość zamówienia jest poniżej 14.000 euro
b) przy wartości większej niż 14.000 euro stosujesz odpowiedni tryb ustawy
Jeżeli chcesz kupić jeden ołówek i chcesz dokonac zkupu tego ołówka w ramach zamówienia uzupełniającego (do umowy podpisanej po przetargu) to wtedy zawsze stosujesz ustawę, a jeżeli chcesz dokonać zakupu ołówka bez powoływania się na art. 67.6 to wtedy nie stosujesz ustawy (zam. poniżej 14.000 euro)
Wracająć do zakupu Twojego ołówka: nie ma sensu dokonywać tutaj zamówienia uzupełniającego (ze względu na znaczny formalizm postępowania w stosunku do wartości zamówienia) lepiej dokonac zakupu bez powiązania z podpisaną umową - czyli wybór wykonawcy zgodnie z wew. regulaminem zamawiającego np. zakup bezpośredni).
Zamówienia uzupełniające sprawdzają się świetnie przy znacznych wartościach zamówień (szybki tryb z wolnej ręki) przy bardzo małych zakupach dostaw czy usług lepiej "nie uzupełniać" podpisanej umowy praktyczniej jest przeprowadzić postępowanie pozaustawowe.
Teraz już chyba wszysko jasne .....