Temat: REMONTY- razem czy osobno?
mamy na cały rok 80 tysięcy brutto na remonty.każdy z nich jesli sie odbędzie to w innej instytucji np. szkołach.czy musimy łączyć te remonty i ogłaszać przetarg za każdym razem?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → REMONTY- razem czy osobno?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
mamy na cały rok 80 tysięcy brutto na remonty.każdy z nich jesli sie odbędzie to w innej instytucji np. szkołach.czy musimy łączyć te remonty i ogłaszać przetarg za każdym razem?
Postępowania sumujesz tylko wtedy, jeżeli dotyczą jednego obiektu. Jeżeli te 80 tys. masz przeznaczone na kilka szkół, to na każdą szkołę robisz odrębne postepowanie.
mamy na cały rok 80 tysięcy brutto na remonty.każdy z nich jesli sie odbędzie to w innej instytucji np. szkołach.Czy musimy łączyć te remonty i ogłaszać przetarg za każdym razem?
Nie, remont w każdej szkole szacujesz osobno i stosownie do wartości albo ogłaszasz przetarg albo robisz poza ustawą z 4.8
Marta napisał/a:mamy na cały rok 80 tysięcy brutto na remonty.każdy z nich jesli sie odbędzie to w innej instytucji np. szkołach.Czy musimy łączyć te remonty i ogłaszać przetarg za każdym razem?
Nie, remont w każdej szkole szacujesz osobno i stosownie do wartości albo ogłaszasz przetarg albo robisz poza ustawą z 4.8
no własnie, budynki traktujmy każdy z osobna, a gdzie znajdę przepis który o tym mówi ?
Definicja roboty budowlanej sie kłania
Definicja roboty budowlanej sie kłania
Ustawa Prawo budowlane art.3 pkt 7 - roboty budowlane - należy przez to rozumieć budowę, a także prace polegające na przebudowie, montażu, remoncie lub rozbiórce obiektu budowlanego
Ale w całej ustawie PZP nie znalazłem zapisu, że każdy budynek jest traktowany osobno, a osoba która jest 'zwierzchnikiem" nad naszą jednostką mówi - pokaż mi dokładny przepis, że możecie sobie wykonywać remonty np. naprawy dachów na kilku obiektach (w różnych miejscowościach) poza ustwą (wartość pon. 14 000 euro) skoro to są te same prace - no i jak mam jej wskazać przepis ??
Ustawa mówi jak sie szacuje zamówienia na roboty budowlane a prawo budowlane mówi co jest robotą budowlaną. jak ktoś tego nie rozumie to Ci współczuje.
Marko napisał/a:Marta napisał/a:mamy na cały rok 80 tysięcy brutto na remonty.każdy z nich jesli sie odbędzie to w innej instytucji np. szkołach.Czy musimy łączyć te remonty i ogłaszać przetarg za każdym razem?
no własnie, budynki traktujmy każdy z osobna, a gdzie znajdę przepis który o tym mówi ?
przeczytaj ustawę prawo budowlane tam znajdziesz odpowiedź
Ustawa mówi jak sie szacuje zamówienia na roboty budowlane a prawo budowlane mówi co jest robotą budowlaną. jak ktoś tego nie rozumie to Ci współczuje.
Napisałem coś takiego i mam nadzieje, że się ode mnie odczepią:
Roboty budowlane na różnych budynkach o podobnym zakresie ? dzielenie zamówienia czy nie ? (art.32 ust 2 PZP)
1. Prawo Zamówień Publicznych dzieli zamówienia na trzy podstawowe rodzaje:
- Dostawy (D), Usługi (U), Roboty budowlane (RB)
Roboty budowlane opisane w art. 2 pkt 8 PZP - odwołanie do Prawa budowlanego, w którym
w art. 3 pkt 7 wpisano, iż robota budowlana to budowa, a także prace polegające na przebudowie, montażu, remoncie lub rozbiórce obiektu budowlanego. Sam obiekt budowlany zdefiniowany jest wcześniej art.3 ust. 1 i pod tym pojęciem należy rozumieć:
a) budynek wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi,
b) budowlę stanowiącą całość techniczno ? użytkową wraz z instalacjami i urządzeniami,
c) obiekt małej architektury.
Jak wykazano powyżej w ujęciu Prawa budowlanego do którego odwołuje się Ustawa Prawo zamówień publicznych roboty budowlane to wykonanie konkretnego zadania dla konkretnego budynku - opisane w liczbie pojedynczej, a więc odnoszące się do jednego konkretnego budynku/budowli/obiektu.
2. Sama ustawa PZP traktuje RB w sposób odmienny od pozostałych zamówień nadając im szczególne prawa np. termin na składanie ofert w trybie PN (RB 20 dni, D i U to 7 dni), przygotowanie postępowania na RB (art. 30 ? 33 PZP), termin ustalenia i podstawa przeliczenia wartości zamówienia (art. 35 ust. 1) dla RB jest to 6 m-cy a dla D i U tylko 3 m-ce.
starczy czy coś jescze dorzucić ?
pzdr
Wypas
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc