1

Temat: unieważnienie-art.93 ust. pkt.4

Przetarg nieograniczony,dwie oferty,jedna odrzucona,ta co została -najkorzystniejsza -niby.Niby ,bo przewyzsza kwotę ,którą zamawiający moze przeznaczyc na sfinansowanie zamóweinia.
Czy tok postępowania ma wygladac tak:
1.art.92.1 pkt.1) i 2) -zawiadamiam wykonawców,
2.art.92.2 zamieszczam informacje  o których mowa w  art.92.1.pkt.1 na stronie internetowej oraz w siedzibie.
3.zaraz po tym (zastanawiam się czy w tym samym dniu) zawiadamiam wykonawców o uniewaznieniu z art.93.1 pkt4.
4.Bez odczekiwania ,w dniu nastepnym ogłaszam nowy przetarg?
Czy tu nie placzą mi się tu przypakiem jakies terminy "nie krótsze niż":o .Czy narzucając takie tempo nie  naruszam prawa Wykonawców  do np. wniesienia protestu na wybór oferty najkorzystniejszej?

2

Odp: unieważnienie-art.93 ust. pkt.4

Skubidu1 napisał/a:

Czy tu nie placzą mi się tu przypakiem jakies terminy "nie krótsze niż":o

W tym przypadku nie ma takich terminów.
Ale może bezpieczniej bedzie odłożyć nowy przetarg na po świętach? Być może ten odrzucony złoży protest?

3

Drążę dalej ...niestety.Czy na unieważnienie tez mogę spodziewać się protestu?

4

Skubidu1 napisał/a:

Drążę dalej ...niestety.Czy na unieważnienie tez mogę spodziewać się protestu?

Oczywiście.

5

No to.... nie dziekuję big_smile.
Zastanawiam sie co będzie, jak po unieważnieniu ,nie czekając  7 dni od powzięcia  wiadomości o powyzszym przez Wykonawcow  wszcznę nowe postępowanie ,a w tym czasie  wpłynie od w/w  Wykonawców  protest? Ależ to zagmatwane....

6

Skubidu1 napisał/a:

No to.... nie dziekuję .

Oczywiście nie dziekuję za protesty,ale za podpowiedź Piotrze,żeby było jasne  -dzięki.

7

Skubidu jeżeli nie możesz przeznaczyć tylu pieniążków żeby wybrać tą drugą ofertę to nie możesz zawiadamiać o wyborze oferty tylko normalnie unieważniasz przetarg

8

danaug napisał/a:

to nie możesz zawiadamiać o wyborze oferty

A przepis mi "zabrania" tego który?

9

właśnie art. 93.4
jeżeli szef podpisał wybór oferty - to znaczy że ma pieniądze bo wybrał tą ofertę i oznajmia światu jaki jest wynik postępowania

10

Rewelka lol, ja myślałem że jak szef ma pieniądze to podpisuje umowe... , a oferte wybiera aby ją zawrzeć lub by mieć przesłanke do 93.1.4

11

Marko napisał/a:

Rewelka lol, ja myślałem że jak szef ma pieniądze to podpisuje umowe... , a oferte wybiera aby ją zawrzeć lub by mieć przesłanke do 93.1.4

Żeby mieć przesłanke z 93.1.4 nie trzeba wybierać oferty, bo ten przepis nic nie mówi o wyborze oferty.
Ale mam wrażenie, że to już było... big_smile

12

Jeśli przyjąć że można mieć najkorzystniejszą bez jej wyboru (jaki cudem tongue )  to zgoda... big_smile
Było nie raz i pewnie nie raz bedzie lol

13

No ...nie,kochani ,własnie trzymam w ręku zawiadomienia o wyborze i nie wiem co robić.Błagam ...ustalmy consensus hmm

14

oceniasz oferty i wiesz która jest najkorzystniejsza ale nie możesz jej wybrać bo (i tu nie chodzi tylko czy masz kasę) nie możesz przeznaczyć takiej kasy więc nie wybierasz

15

W zasadzie zgadzam się z Markiem, że wybór powinien zostać dokonany ( czytając literalnie przepi 93.1.4 że cena "najkorzystniejszej oferty ... itd"), chociaż jest to poniekąd "dziwne", wypadalby w jednym pismie informowac o wyborze i o uniewaznieniu. Chociaż to smieszne smile

16

Mam pomył ,żeby to pogodzić.W art.93.1 pkt.4 jest przecież mowa o "najkorzystniejszej ofercie" a nie o "wybranej najkorzystniejszej ofercie" !!!Idac tym tokiem rozumowania mamy najkorzystnieszą ofertę ,ale nie dokonaliśmy jeszcze jej wyboru bo uniewazniamy-czyli : na postawie art 93.ust 3 zawiadamiamy tylko wszystkich wykonawców o uniewaznieniu.Co wy na to?

17

zawasze  tak robiłam - komisja dokonuje oceny ofert (wszystkich jeżeli wykonawcy nie zostali wykluczeni) więc wyłania najkorzystniejszą ofertę ale wyboru oferty najkorzystniejszej nie dokonuje komisja tylko kierownik zamawiającego i nie rozumię ja mógłby wybrać ofertę jednocześnie mówiąc że nie da kasy i nie podpisze umowy bo nie może takiej kasy przeznaczyć na  ..... nie dokonuje wybory a podejmuje decyzję o unieważnieniu
wybór oferty byłby wprowadzaniem w błąd wszystkich uczestników postępowania nie tylko tego wybranego

18

I to prawda całkowita, dlatego dzialam podobnie (mimo że nie jest to zgodne z literalnymi zapisami ustawy), czyli owszem mam tą ofertę ale nie informuję o wyborze gdyż byłoby to wg mnie niepowazne tylko wnioskuje do kierownika o uniewaznienie i zawiadamiam tylko o uniewaznieniu smile

19

Dzieki,szykuję zawiadomienie  i  zuczuciem ulgi zaczynam swiętować.Tego samego życzę wszystkim formowiczom.Pa.