1

Temat: ODRZUCENIE - POMOCY

mam problem z pewnym przetargiem na dostawe -przetarg nieograniczony, do 60000 euro,
10. 2 firmy podały ze wymgaja przedpłaty- ale o tym nie było mowy wiec czy sa do orzucenia na mocy art, który mówi ze jest oferta nie zgodna z wymogami siwz,>?
po 2) jedna z firm podala mi 2 gwarancje na elektroniek e 24 mce i na wage 36 mce a ja w formularzu ofertowym pytałam o 1 gwarancje za całośc- moze nie był az tak to sprecyzowane, ze maja podac gwaracje na ta wage a było to dostawa i montaz jej
czy to tez podlega odrzuceniu na mocy art. oferta niezgodna z siwz?
prosze o pomoc to pilne

2

Odp: ODRZUCENIE - POMOCY

1) podawałas w SIWZ sposób płatności?
2) jakiej gwarancji wymagałas?

3

tak, płatność 30 dni od prawidłowo wystawionej faktury, oczywiście od daty wpłynięcia do siedziby zamawiającego
napisałam  w formularzu ofertowym: okres gwarancji w miesiacach .... i tu mieli wpisac ilosc miesiecy

4

1) nie powiązałaś płatności z wykonaniem np. z protokołem odbioru?
2) nie napisałas w SIWZ jakiej gwarancji oczekujesz?

5

1) tak powiązałam z protokolem odbioru, bo po zamontowaniu takze uzyskuje swiadectwo legalizacji tejze wagi, wiec to istotne by był protokól
2). napisałam w opisie przedmiotu zamówienia , ze oferowany okres gwarancji nie moze być krótkszy niz 24 meisiace

6

1) jeśli w SIWZ napisano, ze płatnosc nastąpi po odbiorze, a oferent wymaga przedpłaty - to oferta jest niezgodna z SIWZ - do odrzucenia
2) jeśli w SIWZ wymagano 24-miesiecznej gwarancji, to oferta z gwarancją 24-miesięczną i/lub dłuższą jest zgodna z SIWZ

PS. Zbyt jasno to Ty sie nie wyrazasz tongue

7

oj:)
jak dla mnie ta oferta z 2 gwarancjami tez jest do odrzucenia chocby dlatego ze dali 2 terminy a ja chciałam 1 na całośc a nie elektronike i pozostałość nie uwazasz?
  ps. dzięki za dobrre słowo

8

zależy jak napisałas: gwarancja 24 miesiące, czy co najmniej 24 miesiące?

9

co najmniej 24 w opisie przedmiotu zamówienia a we formularzu zrobiłam tabelke okres gwarancji....i mieli wpisac ile daja wiec chyba to jednoiznaczne jest ze 1 gwarancje bo ja nie dzileiłam

10

Jesli co najmniej, to jak mozesz odrzucic za to, ze dał gwarancje dłuzszą?
Chyba naprawde Ci zalezy na jej odwaleniu wink

11

nie chodzi mi o dłuższa ale ze dany wykonawca podał 2 gwarancje podzielił na elektronike 24 i na pozostałosc 36, a ja wymagałam jedna na całosc wiec uwazam ze jest nei zgodna z siwz smile

12

Asiu, a jak by je podzielił, a na każdej byłoby 24 miesiące to też miałaby problem?
Chciałaś 24 miesiące ggarancji i masz , a nawet więcej.
Ta oferta nie jest do odrzucenia.
No chyba, żebyś napisała w siwz: wykonawca wystawi jedną wspólną gwarancję na całość i byłoby to (ten zapis) czymś podyktowane - ale ja nie umiem nawet znależć przykładu czym.

13

prosiłam o 1 gwarancje na całość, a oni podali dwie i ciekawe jakbym miała to ocebnic i podzielic nie wiem ile w cenie jest elektroniki ile konstryukcji procentowo dlatego uwazam ze wymogiem zamawiajacego było podanie 1 gwarancji na całosc i to jest do odrzucenia, zreszta ta oferta ma jeszcze jedna przyczyne odrzucenia gdyz wymagał wykonawca przedpłaty przed realizacja zamówioenia a oczywista przesłanka całych zamówien publicznych jest ze płaci sie po zrealizowaniu całosci zamówienia lub po jakies jej czesci a w mym przypadku bylo oczywiscie ze platbnosc po realizacji zamówiebnia i po podpisaniu protokolu

14

a czy okres gwarancji był kryterium oceny ofert?

15

tak

16

Skoro i tak oferta jest do odrzucenia (przedpłata), wiec rozwazamy teoreycznie.
Niemniej, gdyby oferta nie wspominała o przedpłacie, byłaby "dobra" a punkty za gwarancje obliczyłbym dla 24 miesiecy.

17

Ja też.