1

Temat: uzupełnienie dokumentów w PN

W zamówieniu na zakup art.spożywczych prowadzonym w trybie PN , na 7 pakietów w 1 mam problem.Wpłynęły na wykonanie zamówienia  w tej części 2 oferty. Obie oferty od GOSPODARSTW ROLNYCH.W SIWZ wymagałam aby oferenci załączyli dokument :aktualny wpis lub odpis z  rejestru  lub zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej......lub inny właściwy dokument właściwy dla oferenta.
Problem mam w tym, że przy żadnej z tych ofert nie ma dokumentów ,ani o nie zaleganiu z płaceniem podatków,czy też na KRUS.
Nie wiem co mam teraz robić.Zarządać od rolników takich zaświadczeń- w trybie pilnym?,
CZY UZNAĆ ŻE ROLNICY nie muszą mieć dodatkowych zaświadczeń.
Mam na myśli do 26.03.2008 (są Święta).Wstrzymuje mi to ogłoszenie wyników przetargu o dobre parę dni.PROSZĘ O POMOC

2

Odp: uzupełnienie dokumentów w PN

Rolnik indywidualny  nigdy nie dosostanie  zadnego z tych dokumentów o prowadzeniu działalności jakich  wymagałaś w SIWZ!!!  Bo nie musi mieć takichzaświadczeń ,dostanie jedynie zaświadczeniez z KRUS. a definicję wykonawcy masz w art 2 pkt
11) ustawy pzp  wykonawcy - należy przez to rozumieć osobę fizyczną, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, która ubiega się o udzielenie zamówienia publicznego, złożyła ofertę lub zawarła umowę w sprawie zamówienia publicznego;  Co do faktu  prowdzenie działąlności masz przeciez oświadczenie wykonawcy .... wezwij o KRUS , Rolnik tez nie placi podatku dochodowego!!!!- no oczywiście pod te wszytskie czynności jakieś uzasadnienie w spotaci notatki  twojej lub komisji przetargowej !

3

swoją drogą ciekawy przypadek !!!!

4

TB masz kłopoty ze snem? tongue

5

Dziękuję za tak szybką odpowiedź.Moja wina , że w ogólnej formule dotyczącej wymaganych dokumentów od oferenta nie wyszczególniłam zaświadczeń dotyczących rolników; o nie zaleganiu z płatnościami w Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Formuła "..lub inny dokument właściwy dla oferenta" skutkował w moim przypadku do nie złożenia żadnego dokumentu, oprócz załączonych do s.i.w.z.(oferta,kwestionariusz cenowy,oświadczenie o nie wykluczeniu).Tak to jest gdy się robi przetarg  raz w roku na art.spożywcze.Napiszę notatkę i wniosek o uzupełnienie dokumentów.Jeszcze raz dziękuję za pomoc i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT.

6

Jeszcze jedna sprawa, może ktoś wie gdzie można znaleźć szablon druku o uzupełnienie dokumentów,boję się że jak sama go napiszę to znowu coś pominę.Z góry dziękuję.

7

Nie ma takiego szablonu.

8

Piszesz..... na podstawie art. 26 ust. 3 w związku z art. 25 u. pzp  prosisz o uzupełnienie...........................................i  informujesz, że nie złożenie dokumentów w wyznaczonym przez Ciebie terminie skutkuje odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust 1 pkt 2 i już:)

9

agataanna napisał/a:

skutkuje odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust 1 pkt 2 i już:)

Wykluczeniem wykonawcy.....

10

BARDZO DZIĘKUJĘ. smile

11

no tak, wyklucza i odrzuca

12

89 ust 1 pkt 5

13

TB masz kłopoty ze snem?

--------------------------------------------------------------------------------
Marko
generalnie nie mam ... pozdrawiam poranna ptaszyna