1

Temat: Protest - do odrzucenia czy nie?

Witam po świętach, nie ma jak "miły" powrocik i na początek otrzymać proteścik.(wykonawca po prostu nieznośny). a tak na powaznie: otrzymalem Protest na wybór oferty najkorzystniejszej która zdaniem Protestujacego powinna byc odrzucona jako niezgodna z siwz(jeszcze nie mam opinii informatyków czy to prawda), problem w tym że wnosi Protest wykonawca którego oferta jest 4 w kolejnośći do wygrania, po drodze są jeszcze dwie inne. Pytanko czy ma on interes prawny czy nie i ewentualnie co potem jakbym dokonał wyboru kolejnej oferty czy bedzie mógl wniesc Protest na kolejny wybór czy taki Protest będzie niedopuszczalny na podst. 181.6

2

Odp: Protest - do odrzucenia czy nie?

Jeśli nie wykazał uchybień we wszystkich ofertach przed nim to nie ma interesu prawnego - odrzucasz

3 (edytowany przez pawcio 2008-03-25 12:59:57)

nic nie wykazał bo dopiero ma zamair zajrzec do tej drugiej oferty o innych milczy, mam wrazenie ze próbuje grac na zwłokę i  mi na nerwach, jakbym pewnie uwzglednił  prostest  iwybrał kolejną to by składał nastepny protest. smile, a jeśli moi "spece od komputerów" stwierdą ze faktycznie się pomylili i powinnismy odrzucić  wybraną wczesniej ofertę to co wtedy, i druga sprawa czy robie procedure z 181.3 czy po prostu odrzucam z 180.7 nie powiadamiając pozostałych 12 wykonawców i nie wzywając ich. Wiem ze to było już tematem na forum ale jakos nie mam przekonania czy powinienem ich zawiadamiac i jedoczesnie informowac o odrzuceniu protestu bez wzywania do przystąpienia i bez  przesyłania kopii protestu czy po prostu poinformowac tego wnoszącego że odrzucam jego protest.

4

to samo mialam ostatnio, był 4 w kolejce nie wnosił zarzutów co do 2 i 3 tylko i wyłącznie co do 1 - odrzuciłam brak interesu

5

Brak interesu to sie zgodze tylko co  z ta procedurką informowania big_smile

6

w moim przypadku kier. zam. podjał decyzję jednak o zawiadomieniu wykonawców przekazaniu kopii protestu wraz z wezwaniem do przyłączenia się, następnie odrzuceniu protestu jako złożonego przez podmiot nieuprawniony 180.7

7

No ok, tez jednak wezwę wykonawców ale .... czy wszystkich 12 czy mając na uwadze że dziś mija termin na wnoszenie protestów a w postepowaniu odrzuciłem 7 ofert i zakładając że nie wniosą oni protestów na odrzucenie to skoro nie bedą juz uczestnikami postepowania to rozumiem że o tym protescie zawiadamiam jedynie 6 pozostałych. czekam na opinie smile i może uda się wywołac jakiś ruch na forum bo po swietach jakaś apatia chyba ogarnęła forumowiczów big_smile

8

pawcio napisał/a:

bo po swietach jakaś apatia chyba ogarnęła forumowiczów big_smile

To po prostu brak ciekawych tematów a nie apatia big_smile

9

nie powinieneś niczego zakładać ;-) to nie bukmacherka, a o wpłynięciu protestu powinieneś zawiadomić niezwłocznie a nie czekać aż minie termin na wnoszenie protestów

10

niezwłocznie to wiesz róznie rozumiane może byc w zasadzie to protestu jeszcze nie otrzymałem szefa nie było  nie dekretował i cóż wiem tylko że zlozyli bo dzwonili. więc jak moge przesłac kopie której nie mam:), czyli otrzymam dzis i niezwłocznie jutro powiadomiem wszystkich uczestniczących i co ja "biedny " zrobie że już 7 nie bedzie uczestniczyc bo zostały ich oferty skutecznie odrzucone

11

Czy może jednak dalej ich traktowac jako uczestników bo na dzień wniesienia protestu jeszcze nimi byli.

12

wydaje mi się ze to takie przeciąganie sprawy tym bardziej że powziąłeś wiadomość o wpłynięciu protestu pewno jako osoba upoważniona do kontaktów, a że szef nie zadekretował... no cóż, ktoś go chyba zastepuje, a gdyby go nie było miesiąc?? wg mnie żadne wytłumaczenie, jesteś w komisji dokładasz starań, wiesz że wpłynął protest piłujesz szefa co z nim dalej zrobić, dziś wpłynął dzis zamieszczasz info, chyba że na koniec pracy to ewentualnie jutro - generalnie i tak szef odpowiada ale jak szef dostanie to i ty smile)

13 (edytowany przez pawcio 2008-03-26 12:19:35)

kto wie czy dostanie a ja i tak zmieniam szefa na innego smile. mam nadzieje że poprzedni mnie nie bedzie ścigał hehhehe.

14

to nie szef Cię będzie ścigał tylko "IUS" smile

15

agataanna napisał/a:

to nie szef Cię będzie ścigał tylko "IUS" smile

Temida jest ślepa - może go nie znajdzie big_smile

16

znajdzie znajdzie, im mniejsze przewinienie tym większa kara ;-)

17

ubi lex, ibi poena smile

18

Optymisci nie ma dwóch zdań, nie myslcie że to koniec pytań myśle że ten watek sie rozwinie bo juz mam ciekawe przemyslenia co do dalszego przebiegu. ale na początek pytanko. jeśli ktoś przystapi do protestu to oczywiscie rozsztrzygnę i zawiadamiam tego protestujacego i tego co przystąpił. zakładajac że uwzglednie protest to mam pytanko czy po odzruceniu tej juz wybranej powtórzeniu oceny i wybraniu kolejnej oferty może jeszcze ktoś protestowac czy protesty sa niedopuszczalne?

19

pawcio napisał/a:

jeśli ktoś przystapi do protestu to oczywiscie rozsztrzygnę

Nie moge sie powstrzymać... big_smile
Co rozstrzygniesz skoro protest MUSISZ odrzucić? cool

20

wiem ze to bzdura, u mnie na szczęście nikt nie przystapił, kier sie uparł żeby wzywać do przystąpienia big_smile

21

otóż protest do odrzucenia owszem ale:
1) przystepuje do niego uprawniony(drugi w kolejności) i co wtedy?
2)nie przystepuje nikt - protest odrzucam i spokój.
3)nie przystępuje nikt, protest odrzucam, ale zarzuty podniesione w proteście są zasadne (bo dali ciała informatycy przy ocenie oferty wybranej), to pozostaje jedynie uniewaznienie postepowania bo sam nie moge swojej decycji o wyborze oferty zmienić a oferta wybrana jest z naruszeniem ustawy (bo powinna zostać odrzucona)

22

pawcio napisał/a:

bo sam nie moge swojej decycji o wyborze oferty zmienić

Eeeeeee tam wink

23

No wiesz to jest nie tylko moje zdanie ale również opinia arbitra (dopóki orzekali)

24

No popatrz a ja mam opinie arbitrów i to wyrażoną w wyroku - zupełnie odmienną od Twojej i arbitra

25

jak masz to dawaj, zawsze sie przyda na nauke nigdy za póxno nie jest