1

Temat: CZy zamawiający ma prawo żądać ode mnie dysponowaniem przeze mnie ...

sprzętu ??

zamawiający napisał w SIWZ , że wykonawca MUSI dysponować jednostkami wymienionymi w tabeli i np.:
1. samochod dostawcze szt 2
2. walec szt 1

i

3. wytwurnia wmb

To chyba  jest niezgodne z PZP?

2

Odp: CZy zamawiający ma prawo żądać ode mnie dysponowaniem przeze mnie ...

Zupełnie zgodne skoro konieczne do wykonania zamówienia. Dysponować to nie oznacza mieć na własność smile

3

CZyli jeśli nie mam wytwurni MB, a masę kupuję z zewnątrz, to spełniam warunek.
Samochodów też nie muszę posiadać. Mogę je wypożyczać.

4

wynika z tego zapisu jednoznacznie, że masz dysponować wytwórnią tak jak byś miał tę masę wyrabiać samodzielnie a nie kupować od kogoś, jeśli przetarg jest na usługę wytwarzania masy ok ale jeśli na dostawę to bez sensu warunek, jeżeli wykażesz że dysponowanie wytwórnią nie jest konieczne do realizacji zamówienia to możesz oprotestować warunek udziału i zadać unieważnienia przetargu

5

darek210 napisał/a:

CZyli jeśli nie mam wytwurni MB, a masę kupuję z zewnątrz, to spełniam warunek

nie spełniasz w takim razie, masz dysponować - czyli masz mieć możliwość korzystania z niej

co do samochodów ok

6

Czy Wykonawca składajacy protest ma prawo żądać umożliwienia mu sprawdzenia jaki asortyment dostarcza wygrywający dostawę ( po podpisaniu umowy) i czy może wymóc na Zam. aby ten wezwał Wybranego Wyk. do przedłożenia artykułów z rażąco niską ceną
( przed podpisaniem umowy)?

7

qwerty napisał/a:

Czy Wykonawca składajacy protest ma prawo żądać umożliwienia mu sprawdzenia jaki asortyment dostarcza wygrywający dostawę ( po podpisaniu umowy)?

Nie ma prawa.

qwerty napisał/a:

czy może wymóc na Zam. aby ten wezwał Wybranego Wyk. do przedłożenia artykułów z rażąco niską ceną (przed podpisaniem umowy)?

Jeśli myślisz o okazaniu oferowanych produktów, to wszystko zależy od zapisów SIWZ.

8

piotrek dzięki za odpowiedź w pierwszej części