1

Temat: omyłka pisarska??

Witam
PN na sprzęt komputerowy - zamawiający wyspecyfikował w siwz monitory które miały spełniać określone wymagania techniczne w tym ekran 19", wykonawca w formularzu ofertowym miał napisac model proponowanego sprzętu oraz potwierdzić że jest on zgodny z wymaganiami zawartmi w siwz.
Wykonawca w formularzu ofertowym podał model monitora Maxdata Belinea 1745 S1 i dopisał ze spelnia wymagania siwz.
Z podanego modelu ewidentnie wynika ze jest to monitor 17" a nie 19". Różnica między 17" a 19" w oznaczeniach  symbolu wynika z dwóch pierwszych cyfr 1745 S1 (17") 1945 S1 (19").
Czy można to wyjaśniać i uzać za pomyłkę pisarską jeśli wykonawca tłumaczy się że zamiast cyfry 9 wpisał 7??
Jak dla mnie nie bardzo ale ....

2

Odp: omyłka pisarska??

To nie jest omyłka pisarska, lecz wykonawca oferuje zupełnie co innego niz wymagasz.
Oferta musi byc odrzucona jako nie zgodna ze SIWZ.

3

Jeszcze dodam że wykonawca już jest świadomy swego błędu i wybiega w przyszłość i zwraca uwagę na to iż w siwz nie było napisane że przekątna samego ekranu ma mieć 19" a jedynie że monitor ma mieć 19" a model który podali owszem ma ekran 17" natomiast całość ma dokładnie 19,2" wraz z obudową.
I co wy na to?

4

he he, cwaniak:) A kto kupując monitor podaje przekątną obudowy? smile
Z czystym sumieniem wyrzuc ofertę do kosza smile

5

no otóz to, poza tym w ten sposób jakoby potwierdzaja ze oferują 17" a wtedy niezgodne będzie ich stwierdzenie ze proponowany sprzet spelnia wymagania techn. siwz chocby co do rozdzielczosci bo 17 ma inna a 19 inna

6

witam - dość pilna sprawa

PN roboty bud. - kosztorysowy

przedmiar   20 m2
oferta         20 m3

oczywista omyłka pisarska ???, czy odrzucenie z art 89 ust 1 pkt 2

7

IMO bramka nr 2

8

IMO - ???

dodam tylko że przyjęta jednostka nie ma żadnego wpływu na cenę pozycji, bo czy pomnoży  20 m2(kwadratowych) czy 20 m3(sześciennych) przez cenę jednostkową to przecież zawsze to samo.

9

można rozszyfrować skrót IMO ?

10

IMO oznacza, że Marko nie jest tego pewien.

11

Piotrek napisał/a:

IMO oznacza, że Marko nie jest tego pewien.

Hehehe, w pewnym sensie masz racje, IMO czyli In My Opinion czyli ja bym tak zrobił ale nie mam żadnego wprost wsparcia oprócz własnego zdania

12

Ja potraktowałbym to jako omyłkę pisarską. Bo np. przedmiar dotyczy powierzchni dachowej. Wiadomo, że powierzchnia płaska jest mierzona w m2, a nie w m3.
Bramka nr 1

13

jednak zrobię  oczywista omyłkę z 87 ust 1 pkt 2
mam wyrok na to UZP/ZO/0-1592/05

a może wezwać ich najpierw do złożenia wyjaśnień?  hmm

14

A co tu wyjaśniać. Albo uznajesz za oczywistą ... albo nie

15

Chcesz wyjaśniać czy wykonawca podał powierzchnię w m2 czy w m3? To oczywista oczywistość, że to oczywista omyłka pisarska. Oczywiście zgadzasz się z tą oczywistością? smile