1 (edytowany przez lukas7 2008-03-28 09:33:33)

Temat: Usługa organizacji wystepu wykonawców

Witam, mamy negocjacje z wolnej ręki na usługę organizacji wystepu wykonawców XYZ za pośrednictwem agencji artystycznej:) i zastanawiam się z jakiego art. ja zakwalifikować (uzasadnienie faktyczne i prawne):

1) art. 67.1.1) b - z przyczyn zwiąnych z ochrona praw wyłącznych, wynikających z odrębnych przepisów (jednak wg mnie ten agent nie dysponuje prawami autorskimi tych wykonawców z mocy ustawowej tylko w ramach umowy na dany dzień koncertu)

2) art. 67.1.1) c - w przypadku udzielenia zamówienia w zakresie działalności twórczej lub artystycznej - najlepiej mi pasuje do tej usługi

3) art. 67.1.1) usługi moga być świadczone tylko przez jednego wykonawcę w związku z art. 5.1.10) w zakresie kultury, sportu itd.

Prosze o pomoc
Pozdrawiam!

2

Odp: Usługa organizacji wystepu wykonawców

2

3

Nie sądzę aby usługi agencji były działalnością twórczą. Prowadzenie takiej agencji to zwykły biznes, a nie sztuka. Dlatego bramka nr 2 odpada.
Prędzej podpada to pod usługi w zakresie kultry. Czyli można powołać się od razu na art. 5.

4

A działaność artystyczna?

5

Właśnie mam ten dylemat  czy lepiej wybrać podstawę z b) czy c)
W komentarzu do PZP wydaw Zakamycze w odniesieniu do art. 67.1.1) pkt c czyli do (b) znalazłem że mozliwość udzielenia zamówień z zkaresu działalności twórczej lub artystycznej  w tym trybie związana jest z niepowtarzalnością kazdego przejawu działalności twórczej lub artystycznej . Przepis tem odnosi się do wszelkich wytworów działalności twórczej lub artystycznej.
Zatem jak nalezy rozumieć działalność agencji artystycznej czy podpada pod ten przepis??

6

a nie może być tylko art 5.1.10? przymierzamy się do pikniku dla pracowników, i też będę zamawiała " występ wykonawców NJ"

7 (edytowany przez lukas7 2008-03-31 07:54:28)

Już po negocjacjach,
przyjałem podstawe prawną c) usługi w zakresie kultury - w tym rozumie usługi rozrywkowe i artystyczne. Wg mnie ta własnie usługa podpada pod ten przepis.

Dzięki za pomoc już wszystko załatwione:)

8

iwlokrotnie miotalam sie z tych samych powodów co Ty:) Jako instytucja kultury organizujemy mase koncertów. Jasne dla mnie bylo zamówienie z wolnej reki gdy podpisywaliśmy umowe z artystą, watpliwości pojawiaja sie w momencie umowy z agencją artystyczną. Ilość Impresariatów na rynku jest wystarczajaca dla instnienia uczciwej konkurencji, tymczasem nie wyobrazałam sobie robić przetarg na ich usługi. Szukajac pomocy najczęsciej radzono mi korzystać z art. 5 ale nikt nie był przekonany na 100 %:)

9

a_wolinska napisał/a:

watpliwości pojawiaja sie w momencie umowy z agencją artystyczną.

A propos: jaki wpisujesz wtedy kod CPV (np. w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia)?

10 (edytowany przez lukas7 2008-04-03 10:27:17)

U mnie to samo. Tak w przypadku artysty to wr, ale w przypadku umowy z agancja artystyczną też podciagnołem to pod art 5.1.10, niestety w tym temacie pojawiaja sie rózne opinie.
co do kodu cpv to wg mnie najlepiej tej usłudze odpowiada 92.31.20.00-1 - usługi artystyczne,
co o tym myślicie??

11

lukas7 napisał/a:

co do kodu cpv to wg mnie najlepiej tej usłudze odpowiada 92.31.20.00-1 - usługi artystyczne

No to niezły z Ciebie artysta big_smile

12

To jakie cpv byś zaproponował ??

13

Hmmm... może:
74510000-7    Zapewnianie usług personelu (z wyjątkiem umów o pracę) ?

14

Hm... czy ktoś ma jeszcze inne propozycje na cpv dla tej usługi,
byłbym wdzięczny za pomoc:)

15

A może 92300000-4 (usługi rozrywkowe) ?

16 (edytowany przez lukas7 2008-04-21 09:28:44)

faktycznie kod na usługi rozrywkowe 92.30.00.00-4 pasuje pod ten rodzaj usługi,

jednak w związku z powyższym zastanawiam się czy wcześniej wspomniane usługi artystyczne 92.31.20.00-1 też nie mogą odpowiadać temu rodzaju usług??