1

Temat: brak zaokrąglenia

Witam, odrzucono ofertę bo kwota w ofercie nie była zaokrąglona tak jak było wymagane w specyfikacji.Czy ten fakt może zostać  oprotestowany? czy można to potraktować jako oczywista omyłkę pisarską,że wykonawca przy wpisywaniu się pomylił? tym samym odrzuconą tańszą ofertę.
I drugie pytanie: czy błędne podanie informacji w ofercie przez wygranego wykonawcę może być podstawą do oprotestowania-podanie nieprawdziwych informacji?
jak ktoś wie to jak się do tego odnieść to proszę o odpowiedź.

2

Odp: brak zaokrąglenia

Bez opisania szczegółowo o co chodzi bym nie liczył na konkretną pomoc...

3

jeśli chodzi o 1 kwestię to w specyfikacji cenowej było wymagane żeby "cenę jednostkową urządzenia podać w zaokrągleniu do pełnych złotych 100 [zł.]" - dosłowne brzmienie. Oferta 1 z wykonawców była w brzmieniu: 234. 570,00 i została odrzucona jako niezgodna z zapisem w specyfikacji. ALE oferta odrzuconego wykonawcy była tańsza-nie jakoś znacznie ok. 2 tyś zł. Czy można coś z tym zrobić? czy nie można potraktować tego jako pomyłki podczas wpisywaniu przez wykonawcę? jako oczywistej omyłki pisarskiej?przecież jak wybiorą droższą ofertę to będą działać na swoją niekorzyść. Gł. kryterium była cena.
proszę o pomoc i z góry dziękuję

4

pati155 napisał/a:

Oferta 1 z wykonawców była w brzmieniu: 234. 570,00

No przecież jest w pełnych złotych...

5

Zamawiający uznał że nie jest. I co ja mam zrobić?

6

Jak jestes wykonawcą - protestować, jak jestes pracownikiem zamawiającego - trzymać sie z daleka od tego przetargu

7

Hmmm zastanawiające...... a to dlaczego?

8

Ja Cie nie rozumiem... pytasz co masz zrobić... nie wiem kim jestes w stosunku do tego postępowania bo piszesz dosyć tajemniczo. Odrzucenie oferty było bezprawne. Tyle komentarza z mojej strony.

9

też mi odpowiedź

10

adekwatna do pytania

11

Pati, no weź...przecież jest zaokrąglone do pełnych złotych. Nawet okulary założyłem...i patrzę... No jest! Normalnie...JEST zaokrąglone!

12

Marko napisał/a:

adekwatna do pytania

Powiedziałbym nawet, że dużo mądrzejsza od pytania. smile

13

chodziło o zaokrąglenie do pełnych setek złotych czyli 234,600.
tez sie z tym nie zgadzam....

14

pati155 napisał/a:

chodziło o zaokrąglenie do pełnych setek złotych czyli 234,600.

A jeśli tak, to ten zapis SIWZ narusza uczciwą konkurencję i powoduje konieczność unieważnienia przetargu.

15

o właśnie bardzo dziękuję, o konkretną odpowiedź mi chodziło.