1

Temat: Materiały biurowe i papier to jeden rodzaj ?

Proszę o informacje czy w swoich planach zamówień razem szacowaliście Materiały biurowe i papier ? Ostatnio byłam na szkoleniu, które prowadził p. Wysocki i mówił, że materiału biurowe (tj. piśmiennicze, zeszyty, gumki, nożyczki, dziurkacze, itp.) to inny rodzaj niż papier w ryzach, i spokojnie można w palnie zamówień te dwie rzeczy wyodrębnić i oszacować oddzielnie.
U mnie i jedno i drugie nie przekracza kwoty 14 000 euro, wiec jest to nam na rękę, bo w przetargu jest trudno kupić dobre artykuły biurowe  a nie chińską podróbkę. Jednakże po ich złączeniu juz przekracza mi 14 000 euro. Dlatego chciałam sie upewnić czy inni tez je szacują oddzielnie

2

Odp: Materiały biurowe i papier to jeden rodzaj ?

U mnie w tym roku tak zrobiono.

3

u mnie już kolejny rok tak robimy tzn. szacujemy oddzielnie

4

A czy tez wam jak rozdzieliliscie papier i art. biurowe to oobn nie przekroczyły 14 000 euro ? Bo jest inna sytuacja jak sie rodziela ale kwota pojedyńczego przekracza 14 000 euro i przeprowadza 2 oddzielnme przetargi. To w rzie kontroli i nie bedzie zarzutu naruszenia ustawy bo po złaczeniu raczej nie przekroczy unijnego.
A  wnaszym wypadku boje sie , z ektos zarzuci ze celowo rozdzieliliśmy papier i art. biurowe a by nie robic procedury

5

Joasia1 napisał/a:

A  wnaszym wypadku boje sie , z ektos zarzuci ze celowo rozdzieliliśmy papier i art. biurowe a by nie robic procedury

Jak sie boisz, to nie rozdzielaj.
Rozdzielanie jest dla odważnych. smile

6

Piotrek napisał/a:

Rozdzielanie jest dla odważnych. smile

Naprawdę trudno jest nam zdecydować, ale skłaniam się rozdzielić i zrealizować obydwa do 14 000 euro. Ale nie mam żadnej podstawy prawnej, na którą mogłabym się powołać, że tak mogliśmy zrobić a kontrolujący jest ?zawsze na prawie

7

ja łączę-  /nie jestem odważna/, z dopuszczeniem składania ofert częściowych, w 90% wygrywa jeden Wykonawca
Na  szkoleniach  mówią o  możłiwosći   podziału, mówią też że jeżeli jet produkt, artykuł  który  można uzyskać od jednego wykonawcy  to  należy łączć

8

mama napisał/a:

Na  szkoleniach  mówią o  możłiwosći   podziału, mówią też że jeżeli jet produkt, artykuł  który  można uzyskać od jednego wykonawcy  to  należy łączć

Jeśli ktoś ma sklep wielobranżowy to musze łączyć miód, mydło i powidło bo on akurat wszystko ma? smile

9

Joasiu, papier to bezsprzecznie inny rodzaj niż zszywacz czy "szczęki teściowej" a i wśród  papieru są różne rodzaje... smile

10

A dlaczego mamy zastanawaic się tu nad tym,czy te zamóweinia są tego samego rodzaju jeśli to nie są dostawy powtarzające sie okresowo.Szacowanie wg łacznej wartości zamóweiń tego samego rodzaju dotyczy przecież wyłacznie dostaw powtarzających się okesowo.(art 34). Moim zdaniem artykuły biurowe  tym papie to jedno zamówienie -jedna branża sad

11

Jedna branza ewentualnie słuza w celach "administracyjnych", jedyne "niebezpieczeństwo" to że ktos moze zarzucić naruszenie 32.4 ale ogólnie raczej nie bedzie mial arumentów ustawowych jedynie pozycje siły bo kontrolujący podobnie jak szef " prawie ma rację  big_smile"