1

Temat: Przekroczenie 14 tys. euro w trakcie trwania umowy?

Witam wszystkich forumowiczów,
to mój pierwszy wpis, więc proszę o wyrozumiałość.
Do zalogowania ?zmusił? mnie, nie ukrywam wink , problem, który mam nadzieję przy waszej pomocy rozwiązać. Urząd w którym pracuję podpisał na początku roku umowę z firmą na świadczenie usług dot. opracowywania studium zagospodarowania przestrzennego. Usługodawcę wyłoniliśmy ?z wolnej ręki?. Szacunek zostało przeprowadzone bardzo dokładnie i nie przekraczał 14 tys. euro. 
W tym miesiącu jednak zgłosiła się do nas Agencja Rolna i niespodziewanie złożyła bardzo dużą ilość wniosków o przekwalifikowanie gruntów. W związku z tym będziemy musieli zapłacić firmie wykonującej dla nas usługę znacznie więcej, a co za tym idzie przekroczymy zapewne 14 tys. euro.     
Co robić?:)
Ola

2

Odp: Przekroczenie 14 tys. euro w trakcie trwania umowy?

ola2 napisał/a:

Oszacować wartość tych dodatkowych i pewnie przetarg ... smile

3

A co z dotychczasową umową, rozumiem, że trwa nadal a przetarg organizujemy tylko na dodatkowe zadania.
Tylko czy w takim przypadku, nie zostaniemy posądzeni o dzielenie zamówienia?

Nie bardzo wyobrażam sobie świadczenie tej usługi przez dwie rożne firmy, ale chyba nie mamy wyjścia.

4

ola2 napisał/a:

Tylko czy w takim przypadku, nie zostaniemy posądzeni o dzielenie zamówienia?

Nieeee smile

5

Dziękuję,
rozumiem, że jest to jedyna droga.
Sytuacja jest trochę patowa, ponieważ bardzo trudno podzielić to zlecenie na dwie firmy.

6

ola2 napisał/a:

Witam wszystkich forumowiczów,
to mój pierwszy wpis, więc proszę o wyrozumiałość.
Do zalogowania ?zmusił? mnie, nie ukrywam wink , problem, który mam nadzieję przy waszej pomocy rozwiązać. Urząd w którym pracuję podpisał na początku roku umowę z firmą na świadczenie usług dot. opracowywania studium zagospodarowania przestrzennego. Usługodawcę wyłoniliśmy ?z wolnej ręki?. Szacunek zostało przeprowadzone bardzo dokładnie i nie przekraczał 14 tys. euro. 
W tym miesiącu jednak zgłosiła się do nas Agencja Rolna i niespodziewanie złożyła bardzo dużą ilość wniosków o przekwalifikowanie gruntów. W związku z tym będziemy musieli zapłacić firmie wykonującej dla nas usługę znacznie więcej, a co za tym idzie przekroczymy zapewne 14 tys. euro.     
Ola

Oj Oj !!!  do 14 tys Euro nie stosujemy ustawy a tryb ?z wolnej ręki? to już procedura ustawowa i własnie z tego trybu wynikają roboty dodatkowe których w trakcie szacowania lub zawierania umowy nie można było przewidzieć  wiec trochę pomyśleć należy ta ustawa nie jest łatwa ale mozna ja zrozumieć

7

Oj oj - zawsze cudzysłów można potraktować jako quasi wolną ręke wink

8

Oczywiście nie myślałam o trybie pisaąc "wolna ręka" dlatego w cudzysłowie wink

A przy okazji dodatkowe pytanko:
Wykonawca po zapoznaniu się z ofertą innego oferenta wniósł uwagi na piśmie, które ja z kolei przekazałam ?autorom? oferty. Czy po uzyskaniu wyjaśnień mam obowiązek przekazać wyjaśnienia wykonawcy wnoszącemu uwagi czy nie mam takiego obowiązku.

9

Ola2 - mało wiem o twoim zamówieniu ale myślę że chodzi ci o studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania ... i jeżeli twoja gmina jeszcze takiego nie ma to pewnie robicie je dla całej gminy tak powinno być) chyba że jest to zmiana studium w związku z zamiarem przystąpienia do zmany miejscowego plany zag.przest.
Jeżeli jest to zmiana to po pierwsze negocjuj może zrobią ci to do 14.000 jeżeli nie to mam pytanie ile miałaś przeznaczonych pieniędzy w budżecie na realizację zadań związanych z planowaniem przestrzennym - to ważne bo jezeli nie planowaliście takiego zakresu co znajduje potwierdzenie w budżecie ai teraz wyszła nieprzewidziana sytuacja i konieczność (no bo czy wogóle chcecie to robić bo nie musicie), to zwiększacie budżet (na sesji) i wtedy nie łączysz tego zadania z tym realizowanym i sporządzasz nową umowę
trochę zawile ale myślę że coś z tego wyciągniesz

10

bardzo dziękuję danaug,
Oczywiście odpowiednie środki będą zabezpieczone Piszesz o podpisaniu nowej umowy, rozumiem, że muszę poprzedzić to wszczęciem postępowanie. Na poprzednią umowę nie był przygotowywany przetarg (poniżej 14 tys. euro), ale pod dzisiaj dodaniu szacunkowej wartości prac dodatkowych jest jasne, że przekroczymy tę kwotę.

Zależy mi na tym aby utwierdzić się w przekonaniu, że muszę organizować przetarg ponieważ mimo, że szacunek robót dodatkowych nie przekracza 14 tys. euro., jestem zobowiązana zsumować tę kwotę z wartością umowy, która już trwa. 
To dopiero jest zawiłe wink

11

problem myślę że jest inny
z tego co piszesz wnioskuję że w budżecie zadanie to - na cały rok wyszacowaliście na więcej niż 14000 euro a to że w danym momenncie daliście zamówienia na mniej niż 14000 to nieważne należało robić postępowanie
chyba że jest inaczej
nie odpowiedziałaś na moje pytania
to że będą środki to jasne  - ale czy w wyniku wprowadzenia zadania do budżetu czy bo były zapisane - dowiedz się tego to istotne

12 (edytowany przez ola2 2008-04-09 10:10:03)

Nie mamy na to wystarczajacych srodków, musimy wprowadzić zadanie do budzetu.

W budzecie mieliśmy powyżej 14.000 euro (jakieś zaległe pieniądze), ale szacunek był zrobiony poniżej tej kwoty.

13

w takim bądź razie nie będzie to dzielenie zamówienia jest ok.  jest to zadanie które nie było przewidziane - nowe środki nowe zadanie i nowe zamówienie jeżeli do 14.000 to z art. 4.8 tylko że kłopot bo musi być nowa umowa z wykonawcą który juz realizuje - mżna określić przedmiot jako rozszerzenie zakresu zadania realizowanego w ramach umowy xxx o następujące itd.

14

bardzo dobre wiadomości, ale czy jesteś tego pewna.
Po zsumowaniu kwoty ze starej umowy i zrobionego teraz szacunku, znacznie przekraczamy 14 tys. Boję się że jeśli zastosujemy art.4.8 posądzą nas, że specjalnie nie doszacowaliśmy przy pierwszym ustalaniu wartości, aby podzielić zamówienie.

15

"zakazuje się dzielenia zamówienia celem ominięcia przepisów ustawy" - to nie dosłowny cytat ale o to chodzi, kwestie te były poruszane nie jednokrotnie na szkoleniach, dlatego tak uprczywie pytałam cię o zapisy w budżecie, nie planowaliście tego więc dzielenie zamówienia nie nastąpiło celem ominięcia ustawy a z przyczyn niezależnych od zamawiającego - miałam takie przypadki  jest ok.

16

popieram, planując zadanie nie miałaś wiedzy o rozszerzeniu dlatego zrobiłaś bez stosowania Pzp, nastąpiła nowa sytuacja - zwiększenie środków na ten cel- jezeli do 14 tyś to  też nie stosujesz ustawy  i  nie  narażasz się na dzielenie zamówienia w celu omnięcia ustawy.