1

Temat: zamówienia uzupełniające-szacowanie wartości

Mam pytanie odnośnie szacowania wartości na zamówienia uzupełniające. Chcę zawrześ w siwz zapis o mozliwosci udzielenia takiego zamówienia w przyszłości.Wartość zamówienia podstawowego to np. 100 tys. netto. Czyli szacując razem z 50% wartością uzupełniającego to wartość szacunkowa całości to będzie 150tys?.Moze to banalne ale pierwszy raz robie z uzupełniajacymi i chce sie upewnić. I czy mozna pozniej z tych uzupełniajacych nie skorzystać? Np. w przypadku braku środków finansowych? Bo środki beda zabezpieczone tylko na zamówienie podstawowe.

2

Odp: zamówienia uzupełniające-szacowanie wartości

150 tys. - TAK.
Czy można nie skorzystać z uzupełniających? Tak, chociaż poprawniej byłoby rzec "można skorzystać". smile

3

Do 100 tyś. dodajesz wartość zamówienia uzupełniającego, czyli powinnaś wiedzieć mniej więcej w jakim zakresie będzie to zam. uzupełniające.
Oczywiście możesz nie udzielać tego uzupełniającego zamówienia w przyszłości, bo tylko je przewidujesz.

4

Hmmmmm..... jestes pewny Piotrze?

5

jacek0707 napisał/a:

Hmmmmm..... jestes pewny Piotrze?

Czego?

6

...że wartość zam. wraz z uzupełniającym nalezy wpisac 150 tyś.? A jeżeli np. wiem, że zamierzam udzelić zam. uzupełniającego w przyszłym roku na 20 tyś.? W takim przypadku wpiszę chyba 120 tyś, a nie 150, prawda?

7

Dorola napisał/a:

Wartość zamówienia podstawowego to np. 100 tys. netto. Czyli szacując razem z 50% wartością uzupełniającego to wartość szacunkowa całości to będzie 150tys?

Tak

8

jacek0707 napisał/a:

...że wartość zam. wraz z uzupełniającym nalezy wpisac 150 tyś.? A jeżeli np. wiem, że zamierzam udzelić zam. uzupełniającego w przyszłym roku na 20 tyś.? W takim przypadku wpiszę chyba 120 tyś, a nie 150, prawda?

A co ma do tego przyszły rok?
Jeśli na najbliższe 3 lata chce mieć możliwość udzielenia zamówień za 50 tys., to wpisuje 150, a jeśli wystarczy mi 20, to wpisuje 120.

9

W siwz dam zapis, że zamawiający przewiduje mozliwość udzielenia zamówienia uzupełniającego - i czy pisać do jakiej wysokości % zamówienia podstawowego? I czy jesli oszacuje wartość zam. uzup. na 50% wart. zam. podstaw. to muszę sie tego trzymać? Nie moge udzielić mniej, np. 20%?

10

Dorola napisał/a:

W siwz dam zapis, że zamawiający przewiduje mozliwość udzielenia zamówienia uzupełniającego - i czy pisać do jakiej wysokości % zamówienia podstawowego?

Możesz napisać do jakiej wysokości.

Dorola napisał/a:

I czy jesli oszacuje wartość zam. uzup. na 50% wart. zam. podstaw. to muszę sie tego trzymać? Nie moge udzielić mniej, np. 20%?

Możesz mniej, np. 20%.