1

Temat: nieczytelny podpis

W ofercie złożonej przez wykonawcę na wszystkich dokumentach wykonawca widnieje 1  podpis nieczytelny. W dziale 2 KRS - sposób reprezentacji podmiotu określono, iż może każdy reprezentować firmę oddzielne. Ale skąd mam wiedzieć kto to jest. Czy mogę na podstawie art. 87 ust. 1 wezwać do wyjaśnienia wykonawcę? Bo przecież nie mogę odrzucić oferty, prawda?

2

Odp: nieczytelny podpis

A imiennej pieczątki nie ma?

3

nie ma, nie ma. Myślę, że wezwę go do wyjaśnienia, a jak nie wyjaśni to go odrzucę na podst. 89 ust. 1 pkt 8. Co o tym sądzisz?

4

mam ten sam problem wszystkie dokumenty podpusuje pełnomocnik (tzn. tak myslę) niestety jedynie parafką bez pieczątki. Ja chyba bym nie wyjasniła a wezwała do uzupelnienia dokumentów jak KRS, KRK itd jak podpisze pełnomocnik czytelnie bądz z pieczątką będe wiedziała że ofertę podpisała właściwa osoba (niestety braku pieczątki na ofercie nie mogę uzupełnić) Ale nie wiem czy mysle dobrze - stąd moje pytanie do was - co wy na to?

5

A czy w ofercie w jakimkolwiek miejscu jest coś, na podstawie czego mozna zidentyfikowac czyja to parafa?

6

właśnie nie

7

Nie możesz wezwać do uzupełnienia na podst. art. 26 ust. 3!!
Przecież musiałabyś wszystkie dokumenty poprawiać. Ja teraz właśnie w SIWZ dam zapis, żeby dokumenty podpisywał wykonawca imieniem i nazwiskiem, bo nie miałam do tej pory tak.  Nie można odrzucić takiej oferty, bo jak by nie było to jest podpis (tutaj kłania się KC).
Ja wysłałam pismo, z prośbą o identyfikację podpisu. Myślę, że tak jest dobrze.

8

dlaczego nie mogę wezwac do uzupełnienia? Opinia UZP  mówi że należy wzywac również gdy dokument zawiera beaki formalne - a tak jest w moim przypadku, żaden z dokumentów podmiotowych nie zawiera pieczatki ani podpisu który mogłabym zidentyfikować jako podpis pełnomocnika. Jeżeli przyjme taką ofertę to skąd mam wiedzieć że podpisała właściwa osoba? Rozumiem że nie mogę uzupełnić pieczątki na ofercie ale skoro inne dokumenty podpisze ta sama osoba z pieczatką (po wezwaniu do uzupełnienia) to ja zidentyfikuję.
apropos zapisów w siwz - to mam jasno i wyraznie zapisane ze jak parafka to musi byc pieczątka chyba że czytelny podpis ale wykonawcy nie czytają siwz - nawet banki:(

9

ja raczej zastanawiałabym się czy można w takiej sytuacji poprosić o identyfikację podpisu niby jak wykonawca ma to zrobić?

10

forma niewłasciwa:podpis nieczytelny.....brak podpisu.....w takiej sytuacji wezwac do uzupełnienia.

11

Po co ma ci uzupełniać. Musiałby wszystkie dokumenty uzupełnić, a jak nie uzupełni to co? Nie możesz odrzucić takiej oferty. Ja wezwałam do wyjaśnienia i wykonawca mi potwierdził, że to jest osoba uprawniona do podpisywania oświadczenia woli.