1

Temat: Uzupełnianie dokumentów i wykluczenie Wykonawcy

Do oferty została mi dołączona kserokopia wypisu z ewidencji działalności gospodarczej. Data wystawienia jest zgodna, dokument jest prawidłowy, nie został jednak potwierdzony za zgodność z oryginałem.

Najpierw chcę poprosić o uzupełnienie dokumentu, a później jak nie zostanie uzupełniony to będę musiała wykluczyć wykonawcę z postępowania na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 3.

Proszę o potwierdzenie mojego toku myślenia.

Mam rację czy się mylę i mam w ogóle nie zwracać uwagi na to, że nie ma za zgodność z oryginałem (wymagane to było w SIWZ).

Dziwnie jest wykluczyć kogoś tylko z takiego powodu tym bardziej, że sam dokument jest prawidłowy.

2

Odp: Uzupełnianie dokumentów i wykluczenie Wykonawcy

Jeśli wymagałaś w SIWZ wypisu z ewidencji, to musisz wezwać do uzupełnienia.

3

A jak nie uzupełni to wykluczyć?

4

Jasne.

5

przecież wpis do ewidencji działalności gospodarczej nie potwierdza posiadania żadnych uprawniwń, więc za co chcecie wykluczyć tego biednego wykonawcę - litości

6

danaug napisał/a:

litości

lol

7

Moim zdaniem musi wykluczyć wykonawcę, gdyż dokument ten potwierdza spełnianie warunków udziału.

8

danaug napisał/a:

przecież wpis do ewidencji działalności gospodarczej nie potwierdza posiadania żadnych uprawniwń, więc za co chcecie wykluczyć tego biednego wykonawcę - litości

Kto mówi o uprawnieniach? Chodzi o upadłość i likwidację.
Nie robiłaś nigdy przetargów unijnych??

9

Marta  - a niby jakiego warunku?

10

22.1.4

11

Piotrek wpis do ewid. dz. gosp. niczego takiego ci nie powie, na tą okolicznoś wykonawca podpisuje oświadczenie z art. 24
brak dokumentu - wpis do ewid .... nie potwierdza spełniania warunku (jakiego kolwiek) udziału w postępowaniu

12

No nie - Danaug Ty to jednak na serio piszesz...  yikes

13

danaug napisał/a:

brak dokumentu - wpis do ewid .... nie potwierdza spełniania warunku (jakiego kolwiek) udziału w postępowaniu

2 prościutkie pytania -
- czy uzupełniasz EDG w przypadku jego braku
- jeśli tak to co robisz w przypadku neiuzupełnienia

14

całe szczęście nie musiałam - ale to że jest to problem nie oznacza że to co napisałam wyżej nie jest prawdą - nie powinniśmy żądać uzupełniania tego dokumentu , ale też nie powinien on być wymieniany wśród dokumentów żądanych na potwierdzenie warunków - a wiem że tak się stosuje - kogelmogel
ale jeżeli się ze mną nie zgadzasz to napisz co on potwierdza i jaki to mógł być warunek postawiony przez zamawiacza

15

Podst. prawna już padła (patrz post Piotrka) - a żeby rozjaśnić maksymalnie to proponuje zajrzeć do ustawy o swobodzie działalności gospodarczej - konkretnie do art. 30 ust.1 pkt 7 - zapewniam, że autorzy rozporządzenia w sprawie dokumentów nie bez powodu zamieścili wpis do EDG tam gdzie zamieścili...

16

wybacz ale nie rozumię - chyba celowo nie traktujesz tematu poważnie

17

Z dokumentu wpisu do ewidencji działalności gospodarczej wynika chociażby kto jest uprawniony do podpisania oferty a także jaki jest zakres działalności gospodarczej Przedsiębiorstwa biorącego udział w postępowaniu.

18

danaug napisał/a:

wybacz ale nie rozumię - chyba celowo nie traktujesz tematu poważnie

A ja rozumiem, że sie nie chce zajrzeć do ustawy którą przytoczyłem...
Ok zatem:
Art. 30. 1. Wpisowi do ewidencji podlegają:
        7)    informacje o ogłoszeniu upadłości z możliwością zawarcia układu, o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku dłużnika, zmianie postanowienia o ogłoszeniu upadłości z możliwością zawarcia układu na postanowienie o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku dłużnika, umorzeniu i zakończeniu tego postępowania;

A teraz proponuje zajrzeć do PZP - art.24.1.2

Jasne?

Jestem w szoku - po kim jak po kim ale po Tobie sie takiej teorii nie spodziewałem roll

19

Ili napisał/a:

Z dokumentu wpisu do ewidencji działalności gospodarczej wynika chociażby kto jest uprawniony do podpisania oferty a także jaki jest zakres działalności gospodarczej Przedsiębiorstwa biorącego udział w postępowaniu.

Prawda, ale nie ma to związku z warunkami udziału w postępowaniu smile

20

fakt że nie chciało mi się czytać tej ustawy zwłaszcza że wpisu do ewidencji działalności dokonuje się jednak na podstawie ustawo - prawo o działalności gospodarczej - ta ustawa określa co zawiera taki wpis i na pewno nie ma tam nic o upadłości itp. swoją drogą nigdy (a widziałam już dużo wpisów) nie widziałam tam zapisów o których piszesz
ale i tak zrobiły się dwie linie - jedna to spełnienie warunków udziału w postępowaniu (22.1.1 , o który chyba chodziło dadze) i druga podleganie wykluczeniu z 24.1.2
czy naprawdę spotkałeś się z wpisem, w którym jest coś na temat np. upadłości - ale chodzi oczywiącie o ewidencję działalności gosp.

21 (edytowany przez Marko 2008-04-10 12:10:40)

danaug napisał/a:

czy naprawdę spotkałeś się z wpisem, w którym jest coś na temat np. upadłości - ale chodzi oczywiącie o ewidencję działalności gosp.

Tak - wykonawca ogłosił upadłość

22

Zaświadczenie z EDG Urzędu Miejskiego w Płońsku:
"Do dnia ........ tut. Urząd nie otrzymał informacji o likwidacji działalności gospodarczej."

23

tak - wykoanawca zgłasza zawieszenie działalności albo o likwideacji ale to nie ma nic wspólnego z upadłością - po prostu likwituje firmę i tyle

24

widzę że  i tak was nie przekonam, no cóż -- ale jeszcze jedno czy to oznacza że waszym zdanie żądając tego wypisu z ewidencji to żąda się dokumentu na potwierdzenie niepodlegania wylkuczeniu z art. 24.1.2 - dokładnie tak?

25

danaug napisał/a:

żądając tego wypisu z ewidencji to żąda się dokumentu na potwierdzenie niepodlegania wylkuczeniu z art. 24.1.2 - dokładnie tak?

Dokładnie tak.
A mniej dokładnie, na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu "na podstawie art. 24" - o czym stanowi expressis verbis par. 1 ust. 1 rozporządzenia w sprawie dokumentów.