1

Temat: brak zawieszenia terminu związania ofertą

Witam, proszę o informację co zrobić w sytuacji gdy zamawiający  "zapomniał" zawiesić termin związania ofertą i wezwać do przedłużenia bądź wniesienia nowego wadium po wniesieniu protestu na wybór najkorzystniejszej oferty? Czy mogę sama przedłużyć ważność wadium czy jako wykonawca nie mam takiego prawa? Nadmieniam, że jest odwołanie, a termin ważności ofert upływa dzień przed rozprawą przed KIO (termin ważności upływa 14.04.2008, odwołanie jest 15.04.2008) ..Prosze o info i pozdrawiam

2

Odp: brak zawieszenia terminu związania ofertą

Zamawiający nie zawiesza, zawieszenie następuje z mocy prawa a Z tylko informuje o tym. Poza tym wezwać już nie może bo minął termin z 181.2a.
Przedłużasz ważność wadium jeśli jest taka potrzeba - w przypadku pieniądza takiej nie ma.

3

Marko .. chodzilo mi bardziej o to, że nie poinformował o zawieszeniu .. a własnie dzisiaj wezwał do przedłużenia ! .. tylko ciekawe co na takie dzialanie zamawiającego  KIO ..

4

No sam jestem ciekaw......... Stawiam, że uwalą przetarg wink

5

Marko ja tez smile .. w przeciwieństwie do moich szefów, którzy uważają że arbitrzy nie zauważą smile braku takich informacji w dokumentacji która jest już u nich .  .. będzie sie działo .. smile

6

Daj znać jaki finał big_smile

7

oki .. smile z przyjemnością .. choć to źle brzmi bo przetarg mojej firmy i dużo wart  .. ale może po raz kolejny okaże się że ja miałam racje, mówiąc ze będzie uwalone, a nie moi szefowie .. pozdrowka

8

Marko .. póki co arbitrzy uznali nasze odwołanie ! i nakazali powtórzenie czynności badania  oceny ofert .. błędów formalnych nie zauważono .. więcej szczegółów na razie nie znam .. smile

9

Gratki smile