1

Temat: Protest na referencje

proszę o podpowiedź. Jeden z wykonawców złożył Protest na referencje wykonawcy który wygrał przetarg. zarzuca że są nieprawdziwe. co mam zrobić?

2

Odp: Protest na referencje

po przeczytaniu kilka wyroków Arbitrów mam mętlik w głowie

3

co znaczy "nieprawdziwe"?

4

tzn sfałszowane

5

Jakieś argumenty podał?

6

tak że widać dokonanie zmian

7

A widać? Zawsze możesz sie zwrócić do wystawcy referencji....

8

wracam dzisiaj do rozmowy, a więc komisja przetargowa nie wzięła pod uwage niby tych podrobionych referencji ponieważ one nie spełniały podstawowych warunków SIWZ. chodzi o wartość wykonanych robót. minimalna była 400 tyś. zł, a referencje dotyczyły robót o mniejszej wartości, czy mimo to zamawiający ma obowiązek dochodzić czy są one podrobione czy nie

9

To czego domagał się protestujący?

10

Referencje to mają potwierdzać należyte wykonanie a wartość ma być w wykazie

11

Dobrze chyba jest jak na referencji jest wartość.

12

Pewnie, że dobrze ale jak nie ma to co?

13

Marko napisał/a:

Referencje to mają potwierdzać należyte wykonanie a wartość ma być w wykazie

A co ma być na referencjach?
"Potwierdzamy należyte wykonanie wszystkiego, co wykonawca umieści w wykazie" ?

14

Potwierdzamy, iż wykonawca Y wykonał w sposób należyty zadanie polegające na (nazwa zadania). To jest minimum co musi być

15

nazwa zadania i już?
ani na czym polegało,ani w jakim terminie?

16

przecież napisałem polegające na, w tym nazwa zadania.

17

a jeżeli jest wartość w referencji i nie jest wystarczająca to biore ja pod uwagę

18

no i co z tym sfałszowaniem jak one i tak nie miały wpływu na wynik czy powinnam wystąpić o dostarczenie oryginału

19

JoannaS napisał/a:

To czego domagał się protestujący?

chce odrzucenia oferty za nieprawdziwe dane

20

sokol napisał/a:

no i co z tym sfałszowaniem jak one i tak nie miały wpływu na wynik czy powinnam wystąpić o dostarczenie oryginału

Par. 4 ust.2 rozporządzenia w sprawie dokumentów

21

dzięki czyli muszę go wezwać chociaż te referencje i tak nie podstawą do oceny oferty

22

sokol napisał/a:

czyli muszę go wezwać chociaż te referencje i tak nie podstawą do oceny oferty

Nie rozumiem...

23

sokol napisał/a:

wracam dzisiaj do rozmowy, a więc komisja przetargowa nie wzięła pod uwage niby tych podrobionych referencji ponieważ one nie spełniały podstawowych warunków SIWZ. chodzi o wartość wykonanych robót. minimalna była 400 tyś. zł, a referencje dotyczyły robót o mniejszej wartości, czy mimo to zamawiający ma obowiązek dochodzić czy są one podrobione czy nie

one według komisji nie spełniaja i tak warunku

24

z 5 referencji tylko dwie spełniają warunki siwz minimum były 2 zadania więć wygrał

25

Ja uważam, że skoro dwie dobre (bez zastrzeżeń) wystarczyły aby wygrał, to nie ma przesłanek, aby ta oferta została odrzucona- po wykluczeniu oferenta. Pozostałe zostały zakwestionowane więc nie zostały wzięte pod uwagę. Zamawiający nie ma obowiazku prowadzić śledztwa, czy dokumenty składane w przetargu nie są przypadkiem sfałszowane.
Może, jeżeli ten protrestujący uważa że są to sfałszowane dokumenty to powinien zawiadomić prokuraturę o popęlnieniu przestępstawa.