1

Temat: kto powinien powołać komisję

witam smile

mam mały problem odnośnie komisji przetargowej. muszę przeprowadzić przetarg na obsługę bankową powiatu. czy to postępowanie może przeprowadzić komisja na stałe powołana u nas w starostwie?

czy z art. 195.1 (Bankową obsługę budżetu jednostki samorządu terytorialnego wykonuje bank wybrany na zasadach określonych w przepisach o zamówieniach publicznych) ustawy o finansach publicznych zmusza do tego, żeby komisja powinna być powołana uchwałą Rady Powiatu? (Dz.U. 05.249.2104)

zastanawiam się nad tym, bo 3 lata temu komisja była powołana uchwała rady, ale wtedy art. w ustawie o finansach publicznych brzmiał inaczej: Bankową obsługę budżetu jednostki samorządu terytorialnego wykonuje bank wybrany przez organ stanowiący danej jednostki w trybie określonym w przepisach o zamówieniach publicznych. - art. 134.1 (Dz.U.03.15.148).

chyba czemuś ta zmiana miała służyć.
może ktoś z Was przerabiał już ten problem. byłbym wdzięczny za wskazówki.

pozdrawiam

2

Odp: kto powinien powołać komisję

ja tez pracuje w starostwie - i u mnie to wyglada tak:
starostwo ma stała komisje powołana przez starostę (zarządzeniem), natomiast dla postępowań dotyczących powiatu jest uchwała rady powiatu dotycząca przedmotu przetaergu np. zaciagniecia kredytu w której jest zapis, iż wyboru wykonawcy dokona zarząd.
Następnie jest uchwała zarządu o wyznaczeniu dwóch czlonków zarzadu oraz powołaniu komisji przetargowej do wykonywania czynnosci zwiazanych z przygotowaniem i przeprowadzeniem postepowania.
Na koniec zarząd uchwała zatwierdza wybór wykonawcy i deleguje 2 czlonków do podpisania umowy

3

Tak jest, to jest kompetencja rady ale w uchwale jest zapis, który jej wykonanie powierza prezydentowi

4

przy kredycie to też tak postępujemy, bo zarząd powiatu może zaciągać zobowiązania do jakieś tam wysokości a przy kredytach to przeważnie jest przekraczana ta wysokość.

zgodnie z art. 19.1 komisję powołuje kierownik zamawiającego czyli zarząd powiatu i on podejmuje uchwałę o wyborze banku jako organ wykonawczy.

z czego dokładnie wynika, że rada powiatu musi uchwałą upoważnić zarząd do przeprowadzenia postępowania na wybór banku?

5

a jeszcze jedno. jeżeli z szacowania wyjdzie, że na obsługę budżetu w ciągu tych 3 lat wydamy mniej niż 14 tys. euro to mogę zawrzeć umowę z bankiem bez przeprowadzania postępowania  (art. 4 pkt 8)?

6

szad napisał/a:

a jeszcze jedno. jeżeli z szacowania wyjdzie, że na obsługę budżetu w ciągu tych 3 lat wydamy mniej niż 14 tys. euro to mogę zawrzeć umowę z bankiem bez przeprowadzania postępowania  (art. 4 pkt 8)?

A gdzie jest haczyk?

7

no właśnie. jest jakiś haczyk smile?

trzeba zastosować się do:
art. 195.1 "Bankową obsługę budżetu jednostki samorządu terytorialnego wykonuje bank wybrany na zasadach określonych w przepisach o zamówieniach publicznych." (ustawa o finansach publicznych).

8

na zasadach okreslonych w przepisach to owszem, ale ustawa o finansach nic nie mówi w jakim trybie smile

9

nie mówi, bo nie jest ona od określania trybów.
a jak już miałbym wybierać tryb to oczywiście przetarg nieograniczony.

10

to jest tu jakiś haczyk? jeżeli jest poniżej 14tys. euro, to bez ustawy czy ustawą?

11

szad napisał/a:

to jest tu jakiś haczyk? jeżeli jest poniżej 14tys. euro, to bez ustawy czy ustawą?

na podstawie art 4 ust. 8 ustawy pzp dokonujesz wyboru banku na obsługe bankowa - przeciez zgodnie z pzp,

12

też wydawało mi się, że mogę zawrzeć umowę z bankiem bez robienia przetargu. (niektórym się u nas wydaje, że kwota szacunkowa nie ma znaczenia, i trzeba robić przetarg bez względu na cenę)
tylko jak szef będzie chciał wybrać bank w przetargu (żeby mieć podkładkę dla RIO, że wybraliśmy bank najkorzystniejszy) to muszę się podporządkować.

13

znalezione w necie:
"Art. 195 ustawy finansów publicznych jest jasny i czytelny, a co najważniejsze, jego treść nie daje podstaw do stosowania wykładni rozszerzającej. Istotnie w poprzednio obowiązującym stanie prawnym rada gminy była uprawniona do wyboru banku wykonującego obsługę budżetu. Obecnie obowiązujące przepisy już takiej możliwości nie przewidują."

"Zgodnie z art. 195 ust. 1 ustawy o finansach publicznych bankową obsługę budżetu jednostki terytorialnego wykonuje bank wybrany na zasadach określonych w przepisach o zamówieniach publicznych. Zgodnie z tymi przepisami, a w szczególności z godnie z art. 18 ust.1 ustawy Pzp za przygotowanie i przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego odpowiada kierownik zamawiającego."

w przypadku powiatu kierownikiem zamawiającego jest Zarząd Powiatu i w jego gestii leży przeprowadzenie postępowania. Rada Powiatu wg mnie nie ma potrzeby angażowania się w  przeprowadzenie tego postępowania.

14

Jak ładnie ci to wyszło, i pytanie i odpowiedx spod jednego pióra

15

pawcio napisał/a:

Jak ładnie ci to wyszło, i pytanie i odpowiedx spod jednego pióra

moje jest tylko to bez cudzysłowu.
tylko, czy mam rację wink?