1

Temat: ryczałt raz jeszcze- (nudne no nie)

Witam. mam problem z budowlańcami (pewnie dla was nie nowina).a oto fakty: PN na roboty, cena ryczaltowa, zażądali w SIWZ do oferty kosztorysów ofertowych szczegółowych (troche mnie to dziwi przy ryczałcie), w trakcie postepowania dokonano modyfikacji siwz poprze zmiane jednego z przedmiarów (róznica w kilku pozycjach), i po otwrciu okazuje się że dwie najkorzystniejsze oferty nie uwzgledniaja tej modyfikacji. Pytanko:
Czy to niezgodność z trescia oferty jak uważają branzowcy budowlani czy omyłka do poprawienia (bo projekt "wisiał" na stronie) i należy ją poprawic ?
jesli macie pod reką jakieś przydatne orzeczenia byłbym wdzięczny smile dajcie namiary żeby mi to pomogło "zabłysnać" bo to nowa praca i wszedłem z marszu na postepowanie bedace w trakcie realizacji. big_smile

2

Odp: ryczałt raz jeszcze- (nudne no nie)

przy cenie ryczałtowej przedmiary służy jako materiał pomocniczy dla wykonawców ofertę należy wycenić w oparciu o dokumentację i siwz - zamawiający przegiął z tymi kosztorysami szczegółowymi, zawsze nawet przy cenie kosztorysowej żąda sie uproszczonych ale cóż to nie powód do protestu (taka wola Zamawiającego) ale gdyby się okazało że kosztorysy sporządzone przez konkurencję nie uwzględniają pozycji, która wb. wykonana zgodnie z dokumentacja no to to już by było powodem do interwencji - należy gruntownie przewertować oferty

3

No nie uwzglenili modyfikacji i brakuje im paru pozycji. Tylko tak mysle czy moze to byc powodem do odrzucenia ich ofert w przypadku tego nieszczęsnego ryczałtu

4

Nie może to byc powodem do odrzucenia oferty.
Wiążąca jest dok. projektowa i stwiorb.

5

... i wcale nie jest nudne smile

6

Nudne to było na przyciagniecie forumowiczów smile, a tak przy okazji masz jakieś dobre orzeczenie jacku w tym temacie, taki co by sie idealnie wpisywało w ten przypadek?

7

Nie mam, ale jest w tej sprawie wiele komentarzy. Polecam miesięcznik "Zamówienia Publiczne DORADCA"

8

Czytam Przetargi publiczne i mam pare orzeczeń i w zasadzie jestem za omyłką ale niestety w formularzu oferty wtrynili mi zapis że cena obejmuje zakres wykazany w kosztorysie ofertowym. i tu mam dylemacik czy to sie nie kłóci z ryczałtem i czy moge sobie zastosowac poprawienie omyłki, i dac im szanse na wycofanie się bądź podtrzymanie oferty