1

Temat: Czy zapisy w SIWZ są zgodne z ustawą Pzp

Czy poniższe zapisy w SIWZzgodne z ustawą Pzp
-,,Zamawiający nie dopuszcza zatrudnienia podwykonawców do realizacji przedmiotu zamówienia??
-,,brak jakiegokolwiek z dokumentów wymaganych w SIWZ, lub złożenie dokumentu w niewłaściwej formie spowoduje odrzucenie oferty?? ( nie dołączono do oferty zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej wymaganego od Wykonawców w SIWZ)

2

Odp: Czy zapisy w SIWZ są zgodne z ustawą Pzp

Ehhhh niektorym zamawiającym to żadna nowelizacja nie pomoże....

3

karysko napisał/a:

-,,Zamawiający nie dopuszcza zatrudnienia podwykonawców do realizacji przedmiotu zamówienia??

Zamawiający może określić która część zamówienia nie może być powierzona podwykonawcom - art. 36 ust. 5.

karysko napisał/a:

-,,brak jakiegokolwiek z dokumentów wymaganych w SIWZ, lub złożenie dokumentu w niewłaściwej formie spowoduje odrzucenie oferty??

Ja też stosuję taki zapis. Ale informuję również, że przed ewentualnym odrzuceniem oferty, każdy dostanie szanse na uzupełnienie dokumentów.

4

Dokladnie, zgadzam się z przedmowcą smile

5

Piotrek napisał/a:
karysko napisał/a:

Zamawiający może określić która część zamówienia nie może być powierzona podwykonawcom - art. 36 ust. 5.

karysko napisał/a:

-,,brak jakiegokolwiek z dokumentów wymaganych w SIWZ, lub złożenie dokumentu w niewłaściwej formie spowoduje odrzucenie oferty??

Ja też stosuję taki zapis. Ale informuję również, że przed ewentualnym odrzuceniem oferty, każdy dostanie szanse na uzupełnienie dokumentów.

Dziekuje za szybką podpowiedz.
W związku z tym czy poniższy zapis mogę umieścić w SIWZ
,,Brak jakiegokolwiek z dokumentów wymaganych w SIWZ, lub złożenie dokumentu w niewłaściwej formie (np. nie poświadczone za zgodność z oryginałem kopie) spowoduje odrzucenie oferty w przypadku nie uzupełnienia w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie.??

6

Podwykonawstwo w SIWZ raz jeszcze. Czy we wzorze umowy a następnie w umowie może my stosowac zapisy , w którym znajduję się dane podwykonawców. Sprawa pilna !!!!!!, prawnik mi je dopisał wstawił równiez do formularza oferty, -WRRRRRRRR, a ja w SIWZ zapisałem normalnie ustawowo, że ma wskazac zakres jaki zamierza powierzyc. i teraz dostaję pisemko od wykonawcy ktory kwestionuje te zapisy i żada podstawy prawnej na ich utrzymanie lub zmiane, otwarcie ofert we wtorek będzie. co z tym robic ??????
nie podoba się mu m.in. zapis "zakres prac planowanych do wykonania przez wykonawców musi byc okreslony w druku oferty"

7

Art. 36.4 dokładnie okresla jakie dane maja wystarczyc zamawiajacemu na etapie prowadzonego postepowania. Do tego jest  art.647.1 w umowie o roboty budowlane(bo tutaj najczesciej mamy do czynienia z podwykonawstwem)stosownie do którego strony ustalaja zakres robót które wykonawca bedzie wykonywał osobiscie lub za pomoca podwykonawcy. Jest jeszcze  647.2 który wskazuje ,ze do zawarcia umowy wykonawcy z podwykonawca wymagana jest zgoda zamawiajacego(inwestora)
Tak wiec zapisy w umowie moga ograniczac sie jedynie do wskazania zakresu prac oraz w przyszłosci przedłozenia umowy z podwykonawca w razie takiej potrzeby,tym bardziej ze na etapie podpisywania umowy nie zawsze wykonawca potrafi dokladnie wskazac podwykonawce. smile

8

Też tak uważam, ale pani prawnik mi skopała siwz, który do niej trafił(myślę o załącznikach), i później juz nie miałem okazji go sprawdzic bo od prawnika trafiła do szefa ale cóż bywa i tak.

9

Ehhhh niektorym zamawiającym to żadna nowelizacja nie pomoże.... AKCEPT DLA STWIERDZENIA NA CALEJ LINNI .... nie bedę przytaczac innych MEGA ZAPISÓW!! ALE MOŻE  WARTO ZROBIĆ  JAKIŚ TOP-CHOW Z SAMYMI TAKIMI ZAPISAMI... i czasem pokazać pokazać twórcom SIWZ ich perelki !!!!!

10

NONO TB nie wrzucaj wszystkich do jednego wora smile, to że są "wszechwiedzący prawnicy", którzy zajmuja sie zamówieniami dorywczo, nie znaczy, że "niektórzy" zamawiający są nie na czasie tongue

11

NIE, NIE  UOGULNIAM  ... ale  prawo jest jedno dla wszytskich i wszytskich obowiązuje !!! Wiec ci co tworżą takie  zapisy  i na swój sposób robią  jego z nieudanę kreację  powinni się  CZERWIENIĆ !!!