1

Temat: Rażąco niska cena

Przetarg nieograniczony . Wpłynęły cztery oferty . Jedna z ofert jest o 45% niższa o średniej ceny pozostałych trzech ofert +  brak zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej wymaganej w SIWZ.
Jak jest kolejność postępowania:art.90 czy art.26

2

Odp: Rażąco niska cena

karysko napisał/a:

Jednocześnie?

3

Rażąco niska cena odnosi się do wartość szacunkowej zamówienia, a nie do pozostałych ofert.

4

Marko napisał/a:
karysko napisał/a:

Jednocześnie?

Marko, co tak nieśmiało? big_smile Och, sorki to przecież sarkazm.;)

5

jacek0707 napisał/a:

Rażąco niska cena odnosi się do wartość szacunkowej zamówienia, a nie do pozostałych ofert.

hm, yikes rażąco niska cena odnosi się do ............oferty zawierającej rażąco niską cenę:/

6

agataanna napisał/a:

Och, sorki to przecież sarkazm.;)

To tylko dla wybrańców - czuj sie wybrana wink

7

co za zaszczyt, merci beaucoup!

8

Agato, jeżeli oszacowałaś wartość z należytą starannością, a cena oferty jest baaaaaaardzo podejżanie niska, to chyba odnosisz to do swojej wartości szacunkowej, zgadzasz się z tym? A Ty piszesz, że cena oferty...do ceny oferty...rażąco niskiej na dodatek... smile

9

oczywiście, że Ty masz rację, i ja też. Ja opierając się na wykładni językowej przyjęłam, że rażąco niska cena oznacza ofertę z ceną niewiarygodnie niską, znacząco odbiegająca od cen rynkowych i wskazywać na fakt realizacji zamówienia poniżej kosztów ponoszonych przez wykonawcę. No ale oczywiście rażąco niska cena w stosunku do przedmiotu zamówienia i zamawiający w celu ustalenia rażąco niskiej ceny, powinien cenę zaproponowana w ofercie odnieść do ustalonej przez siebie wartości zamówienia. smile

10

agataanna napisał/a:

zamawiający w celu ustalenia rażąco niskiej ceny, powinien cenę zaproponowana w ofercie odnieść do ustalonej przez siebie wartości zamówienia. smile

A jak oszacował do d... ? tongue

11

Ja osobiście robię krótkie postępowanie wyjaśniające żądając od takiego delikwenta np. potwierdzenia u producenta lub hurtowni cen materiałów, które wycenił z oświadczeniem, że posiadają wymagane atesty. Co do kosztów np. pośrednich (ogólnych) nie jest w niczyjej gestii sprawdzenie Wykonawcy - to jego wyliczenie