1

Temat: Protest o wykluczenie

Może mieliście taki przypadek. Wpłynął Protest na część IV. Wykonawca zarzuca, że wybrano najkorzystniejszą ofertę, którą powinnam wykluczyć na podst. art. 24 ust. 1 pkt 1. Przesłał mi informację, że ta firma nie nie wykonała podobnego zamówienia dla innej firmy. Ja żądałam KRS i Oświadczenia o spełnieniu warunków.
   Czy ja przed udzieleniem Protestu powinnam wysłać pismo do tych, którzy wykluczyli tą firmę i zapytać się jak było naprawdę.?
   I czy jeżeli jest Protest tylko na tę część to zawiadamiam o wniesieniu Protestu wykonawców wszystkich części. Czy na pozostałe mogę zawrzeć umowę?

2

Odp: Protest o wykluczenie

Należałoby zwrócić się do zamawiacza u którego rzekomo wybrany wykonawca nie wykonał zamówienia.
A o wniesionym proteście informujesz tylko tych, których ta część dotyczy.

3

Oczywiście możesz zawierać umowy na pozostałe części.

4

Wiesz wysłałam na wszystkie części zawiadomienie o wniesieniu protestu, bo w południe dostałam protest następny na zestaw nr II i to od tego, który jest drugi w kolejce.  Stawia takie same zarzuty jak ten pierwszy protestujący. I ten przesłał również zał. jakiegoś zamawiającego, który wykluczył z postępowania, tego którego ja wybrałam ofertę jako najkorzystniejszą. Dzwoniłam do tego pośrednika i on wykluczył tego ponieważ przed podpisaniem umowy nie wniósł wadium. Żadnej szkody, no chyba, że czas drogocenny. Bzdury. Więc sporządzę notatkę z rozmowy telefonicznej, a protesty odrzucę bo są niezasadne

5

Czy dobrze mówię (piszę). A ponadto ta firma, która brała udział u tego pośrednika, to jest już pod inną nazwą i skład członków też jest inny (oprócz jednego współwłaściciela) - ta która u mnie złożyła ofertę. Całe szczęście, że nie ma odwołania i nie muszę czekać dodatkowo tylko rozstrzygnąć i mogę podpisywać umowę, bo czas realizacji zamówienia jest do 10 maja. Dla bezpieczeństwa na szkoleniu mówili, żeby poczekać z podpisaniem umów na pozostałe części - poczekam do następnego tygodnia.

6

Nie powiedziałam chyba, że ta firma przeciwko której złożono protesty wygrała u mnie właśnie na dwa zestawy - II i IV.

7

ewelinek napisał/a:

Czy dobrze mówię (piszę).

Dobrze smile