1

Temat: uzupełnianie dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału !

A ja mam kolejne pytanko- wątpliwość:
Otóż, odrzuciłam ofertę Wykonawcy, która zawierała błędną stawkę VAT. Oferta ta nie zawierała też jednego z żądanych przeze mnie w SIWZ dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu tj. wykazu osób, którym zostanie powierzone wykonanie zamówienia.
Nie wzywałam do uzupełnienia tego dokumentu bo i tak oferta byłaby odrzucona.
W protokole, w druku ZP-17 zaznaczyłam, że wykonawca ten spełnia wszystkie warunki udziału w postępowaniu lącznie z potencjałem kadrowym /mimo że nie mialam ww. dokumentu/ na podstawie złożonego oświadczenia. Czy postąpiłam słusznie?

2

Odp: uzupełnianie dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału !

Lepiej byłoby zaznaczyć "nie spełnia", albo przekreslić obie opcje (bo ostatecznie nie oceniono spełnienia tego warunku).

3

A można przekreślić obie?????
I co wtedy? Wykonawca jest wykluczony ????

4

Ja zaznaczam "nie spełnia"

5

czyli wykluczasz wykonawcę?
Ale on może spełniać, przecież zalącza oświadczenie.

6

Marta27 napisał/a:

I co wtedy? Wykonawca jest wykluczony ????

Co za pytanie.
Przecież odrzuciłaś ofertę, tak? Więc jest "odrzucony".

7

Ale czy Wykonawca jest wykluczony? Bo oferta została odrzucona z uwagi na blędną stawkę VAT.

8

Marta27 napisał/a:

czyli wykluczasz wykonawcę?
Ale on może spełniać, przecież zalącza oświadczenie.

Ale nie złożył dokumentu potwierdzającego a wezwać go do uzupełnienia nie moge

9

Marta27 napisał/a:

Ale czy Wykonawca jest wykluczony? Bo oferta została odrzucona z uwagi na blędną stawkę VAT.

NIE JEST WYKLUCZONY. OFERTA JEST ODRZUCONA.

10

Rozumiem, ale w druku Zp-17 zaznaczasz ze nie spelnia i wykluczasz Wykonawcę?

11

Marta27 napisał/a:

Rozumiem, ale w druku Zp-17 zaznaczasz ze nie spelnia i wykluczasz Wykonawcę?

W ZP-17 przekreślam obie opcje i nie wykluczam go.

12

O to mi chodziło, dzięki wielkie;-)))))

13

Na ostatnim szkoleniu dowiedziałam się, że w takie sytuacji wykonawcę należy wykluczyć z adnotacją, że nie ma zastosowania art. 26.3 bo pomimo uzupełnienia dokumentów oferta podlegałaby odrzuceniu. I myślę, że ma to swój sens bo takim wykonawcom, których oferta podlegałaby odrzuceniu z innych względów, prawo do uzupełnienia dokumentów nie przysługuje. Co wy na to?

14

MagdaK napisał/a:

nie ma zastosowania art. 26.3 bo pomimo uzupełnienia dokumentów oferta podlegałaby odrzuceniu

to jest własnie zastosowanie art. 26.3

15

Ale wykluczając wykonawcę muszę być pewna ze nie spełnia warunków udziału w postępowaniu, a w tej sytuacji nie mogę sprawdzić tego warunku, więc nie wiem, czy powinnam z góry zakładać ze nie spełnia.

16

Marta27 napisał/a:

Ale wykluczając wykonawcę muszę być pewna ze nie spełnia warunków udziału w postępowaniu, a w tej sytuacji nie mogę sprawdzić tego warunku, więc nie wiem, czy powinnam z góry zakładać ze nie spełnia.

Dokładnie! Nie sprawdzasz warunku i nie wykluczasz.

17

Piotrek napisał/a:
MagdaK napisał/a:

nie ma zastosowania art. 26.3 bo pomimo uzupełnienia dokumentów oferta podlegałaby odrzuceniu

Nie, to nie jest zastosowanie art. 26.3, bo stosuje sie go poprzez wezwanie wykonawców do uzupełnienia dokumentów ale są wyjątki od zasady kiedy zamawiający nie może wezwać wykonawcy do uzupełnienia dokumentów, a określone w tymże artykule.

Na szczęście identyczną interpretację przedstawiono w komentarzu Wicika i Wiśniewskiego, więc nie jestem sama smile

18

MagdaK napisał/a:
Piotrek napisał/a:
MagdaK napisał/a:

Nie, to nie jest zastosowanie art. 26.3, bo stosuje sie go poprzez wezwanie wykonawców do uzupełnienia dokumentów ale są wyjątki od zasady kiedy zamawiający nie może wezwać wykonawcy do uzupełnienia dokumentów, a określone w tymże artykule.

Na szczęście identyczną interpretację przedstawiono w komentarzu Wicika i Wiśniewskiego, więc nie jestem sama smile

Ty chyba lubisz pisać dla samego pisania... smile

19

Strasznie dużo pisania dla pisania. Oferta odrzucona i tyle. Spełnienia warunków przez Wykonawcę nie weryfikujesz (bo po co). Zakładasz, że spełnia po oświadczeniu (domniemanie prawdziwości), ale nie żądasz potwierdzenia dokumentem.

20

Widzę, że dyskusja stała się czysto meytoryczna. Dziękuje Piotrze za komentarz. Zastanawiam się tylko czy jest ktoś w stanie uzasadnić dlaczego w opisanym w pierwszym poście przypadku nie wykluczyć wykonawcy na podstawie art. 24.2.3 mimo, że w pełni wypełnione są opisane w nim przesłanki i stanowi to obowiązek zamawiającego??

21

MagdaK napisał/a:

Zastanawiam się tylko czy jest ktoś w stanie uzasadnić dlaczego w opisanym w pierwszym poście przypadku nie wykluczyć wykonawcy na podstawie art. 24.2.3 mimo, że w pełni wypełnione są opisane w nim przesłanki i stanowi to obowiązek zamawiającego??

Przecież nie ma kogo wykluczać, bo jego oferta została odrzucona i nie uczestniczy on w postępowaniu.
Ale jak bardzo chcesz, możesz go dodatkowo wykluczyć. Wtedy będzie "podwójnie nieobecny". smile

22

MagdaK napisał/a:

Na ostatnim szkoleniu dowiedziałam się, że w takie sytuacji wykonawcę należy wykluczyć z adnotacją, że nie ma zastosowania art. 26.3 bo pomimo uzupełnienia dokumentów oferta podlegałaby odrzuceniu. I myślę, że ma to swój sens bo takim wykonawcom, których oferta podlegałaby odrzuceniu z innych względów, prawo do uzupełnienia dokumentów nie przysługuje. Co wy na to?

art 26.3 nie ma zastosowanie  bo jasno tam pisze kiedy sie nie uzupełnia..;)

23

madziulek napisał/a:

art 26.3 nie ma zastosowanie  bo jasno tam pisze kiedy sie nie uzupełnia..;)

Widzę, że powtarzanie tego zdania znacznie poprawia humor naszym Paniom. wink

24

hahaha........i to juz koniec tongue

25

Piotrek napisał/a:
MagdaK napisał/a:

Zastanawiam się tylko czy jest ktoś w stanie uzasadnić dlaczego w opisanym w pierwszym poście przypadku nie wykluczyć wykonawcy na podstawie art. 24.2.3 mimo, że w pełni wypełnione są opisane w nim przesłanki i stanowi to obowiązek zamawiającego??

Przecież nie ma kogo wykluczać, bo jego oferta została odrzucona i nie uczestniczy on w postępowaniu.
Ale jak bardzo chcesz, możesz go dodatkowo wykluczyć. Wtedy będzie "podwójnie nieobecny". smile

To już będzie błąd. Bo wtedy odrzucasz ofertę z innego paragrafu>