1

Temat: Spółka Jawna

czy jeżeli  współwłaściciel spółki jawnej zmienia nazwę spółki (pośrednio) i skład zarządu też (częściowo) to czy on może być wykluczony z postępowania na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 1, jeżeli w poprzedniej spółce nie wykonał zamówienia. Gdzie na ten temat mogę poszukać informacji??

2

Odp: Spółka Jawna

Informacje znajdziesz w KRS (sposób powstania spółki).
Jesli to rzeczywiście ta sama społka, tylko po zmianie nazwy, to mozesz wykluczyc (jesli zachodzą pozostałe przesłanki: szkoda itp.).
Jeśli jednak jest to nowa spółka tych samych wspólników, to nie możesz jej wykluczyc.

3

Do KRS dołączone jest postanowienie o zmianach w niektórych działach np. skreślić imię i nazwisko, a dopisać inne, pośrednio nazwa też się zmieniła, doszło nazwisko do składu zarządu itp. ale jeden z zarządu pozostał ten sam.
Co to znaczy ta sama spółka jawna? jak się zmienia nazwa, adres i częściowo zarząd ?
Jeśli jest nr ten sam KRS to chyba można twierdzić, że to jest ta sama spółka, chociaż po takich zmianach? Ta więc czy ten wspólnik, który był pod inną nazwą  firmy nie wykonał zamówienia to będzie się to za nim ciągnęło przez 3 lata, chociażby zmieniał spółki jawne?
Chodzi mi o wspólników spółki jawnej.

4

jest to ta sama spółka a Ksh dopuszcza  możliwości zmiany składu jej wspólników poprzez przystapienie nowego wspólnika czy  tez zbycie okreslonych praw i obowiązków innej osobie.. Wszelkie takie zmiany nalezy zgłaszac w krs-ie i masz to w postanowieniu o zmianach i zobacz dokładnie czego dotyczy.Przypuszczam ze aktualnie do spólki przystapiła osoba posiadajaca na swoim koncie nienalezyte wykonanie jakiegos wczesniejszego zamówienia.

5

Dotyczy zmiany jednego członka zarządu a na jego miejsce wpisano żonę tego który jest od początku istnienia spółki, chociaż się dokonywano zmian częściowych w nazwie spółki, niewielkich zmian w adresie. I właśnie ten który jest od początku wspólnik w tej spółce zarzucają mu art. 24 ust. 1 pkt 1 uPzp.

6

ewelinek napisał/a:

Ta więc czy ten wspólnik, który był pod inną nazwą  firmy nie wykonał zamówienia to będzie się to za nim ciągnęło przez 3 lata, chociażby zmieniał spółki jawne?
Chodzi mi o wspólników spółki jawnej.

Wspólnicy nie mają znaczenia. Tu chodzi o spółkę.