1

Temat: Poradźcie coś pleaseeeeeeeeee !!!!!

Witam.
Mam do was pytanko ale dla "jasności" sytuacji chce wam przedstawić małą lekturkę. Tylko się nie zniechecajcie smile

Zmieniłem robote i mam teraz dokonać oceny ofert a tu trafiłem na takie zapisy w SIWZ i powiem szczerze zgłupiałem tongue
[Oto one]:
Opis sposobu  obliczania  ceny.
1.    Cenę ofertową należy wyliczyć w oparciu o kosztorys z nakładami rzeczowymi (ślepy) stanowiący załącznik do niniejszej specyfikacji. W wycenie należy uwzględnić wszelkie koszty mogące powstać w czasie realizacji zadania.
2.    Kosztorys ofertowy, winien obejmować całkowitą wycenę dla zakresu określonego w przedmiarze robót z uwzględnieniem pełnej wyceny nakładów rzeczowych. Wersja wydruku  szczegółowego.
3.Opisu robót nie można modyfikować.
4.Kolejność robót, ich numeracja i ilość robót musi być zachowana jak w przedmiarze robót. Jeśli  wykonawca  rozdziela  pozycję  kosztorysową  z  przedmiaru robót  na dwie  lub więcej pozycji  kosztorysowych, numeracja ich musi być również zachowana  jak w przedmiarze z   dodaniem  kolejnych  liter  alfabetu.
5.   Każda pozycja kosztorysowa winna posiadać obliczoną cenę jednostkową i wartość pozycji.
6.   W pozycjach kosztorysowych gdzie podstawą wyceny jest kalkulacja indywidualna wykonawca   musi wprowadzić własne nakłady jednostkowe lub cenę jednostkową na wykonanie czynności     opisanych w tych pozycjach.
  Wartość pozycji kosztorysowych nie może być równa 0 (zero).
7. Sposób wprowadzenia kosztów wymienionych w punkcie 7 jest dowolny (może to być  dodatkowa  kwota kosztorysowa - doliczona do kwoty wynikłej z kosztorysu, lub ujęcie  tych    kosztów w kosztach ogólnych bez dodatkowych wyliczeń).
8.  Ustalony do wykonania zakres prac rozliczony będzie z zamawiającym w formie ryczałtowej,    bez możliwości zmiany ceny robót.
9. Wykonawca zobowiązany jest podać w ofercie cenę ryczałtową (netto i brutto) za wykonanie całego zamówienia. Cena ryczałtowa nie może być zwiększona w trakcie realizacji zamówienia.
10. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ograniczenia zakresu robót.

Ponadto mamy cos takiego w formularzu oferty:
1. Zakres robót do wykonania określony jest w kosztorysie ofertowym

A na dokładkę mamy m.in. takie zapisy w projekcie umowy:
1.W zakres prac wchodzi między innymi roboty budowlane we wszystkich branżach tj. wykonanie robót;
- konstrukcyjno ? budowlanych wg dokumentacji
        - instalacji wodno-kanalizacyjnej
         - instalacji elektrycznych wewnętrznych
         - drogowych (w zakresie chodników i parkingu)
2.Szczegółowy zakres robót określony został w kosztorysie ofertowym stanowiącym  załącznik do umowy.           
3. Powyższe wynagrodzenie ma charakter ryczałtowy, w rozumieniu art. 632 k.c

I teraz (jesli oczywiście dotrwaliscie do tego momentu smile ) mam pytanko:

Czy to jest ryczałt czy wynagrodzenie kosztorysowe??????????

Bo mam 4 oferty i wkazdej sa błedy w kosztorysach (brak krotności w pozycjach, zmiany obmiarów , lub pominiecie pozycji) i szczerze sam nie wiem co z tym zrobić.

Pomocyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2

Odp: Poradźcie coś pleaseeeeeeeeee !!!!!

Punkty od 1 do 7 wskazują że jest to cena kosztorysowa.
Zapisy pkt 8 i 9 mówią że jest to ryczałt.
Wg mnie, pomimo tego że zamawiający wskazał że jest to wynagrodzenie ryczałtowe zgodnie z art. 632 KC, to poprzez zapisy pkt 1-7 opisu sposobu obliczenia ceny mamy doczynienia z wynagrodzeniem kosztorysowym, więc 4 oferty do odrzucenia. Przy ryczałcie wykonawca określa cenę za cały przedmiot zamówienia określony w dokumentacji projektowej oraz STWiOR. Przedmiar jeżeli jest przekazywany (przy ryczałcie nie ma konieczności jgo przekazywania) powinien pełnić rolę informacyjną i być traktowany jako orientacyjny. A u was jest tak że roboty nalezy wyceniać tylko w oparciu o przedmiar robót.

3

moim zdaniem te zapisy nawzajem się wylkuczają - wykonawca wyraźne pisze że ma to być ryczałt ale każe wyliczyć cenę w oparciu o przedmiary i jakieś kosztorysy (wagę przywiązuje do nr pozycji itp. zamiast wskazać na dokumentację) na pewno nie jest to poprawne ale co zrobić?
nie wiem czy to nie jest wada uniemożliwiająca podisanie ważnej umowy?
jeżeli nie to ja bym potraktowała to jednak jak ryczałt
jeżeli te błędy powodują niejasności co do tego czy wykonawca uwzględnił cały zakres to dla upewnienia się porosiłabym o wyjaśnienia

4 (edytowany przez pawcio 2008-04-21 11:39:10)

To że sie wykluczaja to wiem i ja ale czytam wyroki i KIO (dla przykładu  KIO/UZP 1405/07 ) i jednak skłaniam sie że to jednak kosztorysowe wynagrodzenie i oferty do kosza ale może ktoś jeszcze sie wypowie smile dla wiekszej pewnosci

5

Chyba sprawa jednak zbyt prosta bo cosik  mało wypowiedzi jest, a nie powiem, że byłbym ciekaw stanowiska "twardzieli w ZP" tongue

6

Dla mnie to ewidentny ryczałt pomimo zapisów o wyliczeniach na podstawie przedmiarów. Nawet analizując pkt 7. Oprócz przedmiaru należy dodać kwotę dodatkową, a więc nie będzie to już kwota kosztorysowa oparta stricto na przedmiarze. Cenę ryczałtową należy natomiast przyjąć bez względu na sposób jej liczenia.

7

Tak tak, ale jesli pryjmiemy ryczałt i ta omyłke z 88.3. to jak sie to bedzie miało do zapisu w umowie że kosztorys stanowi załącznik, a  "poprawienie" omyłki to uznanie że 3 pozycje brakujace są w cenie ( nie kłócio się to waszym zdaniem?)

8

Jeśli uznaję kwotę ryczałtową to nie poprawiam pomyłek w kosztorysie. Nota bene może on być załącznikem do umowy, jak również siwz, oferta itp. Kto powiedział, że nie. Jest tylko problem w takim zapisie jeśli się stara o dofinansowanie - wtedy musisz wszystko kserować i wyjaśniać rozbieżności.

9

pawcio napisał/a:

Tak tak, ale jesli pryjmiemy ryczałt i ta omyłke z 88.3. to jak sie to bedzie miało do zapisu w umowie że kosztorys stanowi załącznik, a  "poprawienie" omyłki to uznanie że 3 pozycje brakujace są w cenie ( nie kłócio się to waszym zdaniem?)

przy cenie ryczałtowej dołaczanie kosztorysu do umowy jako załacznika jest bez znaczenia....ale czy były jakies zapisy w specyfikacji jak nalezy potraktowac ew.brakujace pozycje w kosztorysie przy podanej cenie?